Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat joi 19 numiri de ambasadori, printre aceştia fiind Dan Mihalache la Londra, Daniel Ioniţă la Chişinău, Marius Lazurca în Ungaria, Dana Manuela Constantinescu în Bosnia şi Herţegovina, Constantin Mihail Grigorie - nominalizat în 2015 pentru Cehia şi retras în urma unui scandal - în Croaţia şi sibianul Mihai Alexandru Grădinar în Danemarca şi în Republica Islanda.
Numirea reprezentanţilor diplomatici ai României a fost făcută în baza consultărilor cu prim-ministrul şi cu ministrul Afacerilor Externe, informează Administraţia Prezidenţială într-un comunicat remis MEDIAFAX.
Astfel, Sorin-Dan Mihalache va fi ambasador în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Daniel Ioniță în Republica Moldova, Marius Gabriel Lazurca în Ungaria, Carmen Liliana Burlacu în Cehia, Ioana Bivolaru în Portugalia, George Gabriel Bologan în Italia, Malta şi San Marino, Brânduşa Ioana Predescu în Regatul Ţărilor de Jos, Gabriela Dancău în Spania, Constantin Mihail Grigorie în Croaţia, Ion Vîlcu în Mexic, Ion Gâlea în Bulgaria, Mihai Alexandru Grădinar în Danemarca şi în Republica Islanda, Răzvan Rotundu în Finlanda, Daniela Mihaela Cămărăşan în Estonia,
Anton Niculescu în Slovenia, Dana Manuela Constantinescu în Bosnia şi Herţegovina, Cristian-Leon Ţurcanu în Ucraina, Daniela Brânduşa Băzăvan în Maroc, Radu Octavian Dobre în India, Maldive, Sri Lanka, Nepal şi Bangladesh.
Dan Mihalache (Londra) a fost numit consilier prezidenţial în decembrie 2014, anterior, în perioada mai-noiembrie 2012, fiind secretar general adjunct al Guvernului, dar a fost demis de premierul de atunci, Victor Ponta, din cauza unor declaraţii controversate. De asemenea, Dan Mihalache a fost secretar general adjunct, şef al Departamanetului de Analiză Politică şi Comunicare al PNL şi a coordonat campania electorală pentru preşedintele Klaus Iohannis. Mihalache a coordonat şi campania electorală prezidenţială a lui Crin Antonescu în 2009. A fost deputat PSD în Parlamentul României în legislatura 2004 - 2008. De asemenea, Dan Mihalache a fost consilier al premierului Adrian Năstase în perioada 2001 - 2004. Dan Mihalache este lector la Universitatea Creştină "Dimitrie Cantemir", specializat în marketing politic. Este absolvent al Facultăţii de Drept, Universitatea Bucureşti 1994 şi doctor în Ştiinţe Politice, SNSPA. A absolvit, de asemenea, cursurile Colegiului Naţional de Apărare.
Daniel Ioniţă (Republica Moldova) a fost numit în funcţia de secretar de stat pentru afaceri strategice la MAE în decembrie 2014 şi este diplomat de carieră. Şi-a început activitatea în MAE în iunie 1996, parcurgând succesiv toate treptele diplomatice, de la ataşat la ministru plenipotenţiar. Ioniţă a fost ambasador în Norvegia. De asemenea, are experienţă în negocieri internaţionale, fiind parte a delegaţiei oficiale care a negociat Acordul bilateral cu SUA referitor la participarea României la sistemul de apărare antirachetă. Din decembrie 2006 până în septembrie 2010 a asigurat conducerea Direcţiei NATO, transformată ulterior în Direcţia Politici de Securitate şi a răspuns de agenda politică a Summit-ului NATO de la Bucureşti.
Marius Lazurca (Ungaria) a fost ambasador la Chişinău din 2010 până în prezent. El are un doctorat în istorie-antropologie la Universitatea Paris IV Sorbona.
Carmen Burlacu (Cehia) a fost secretar de stat pentru afaceri globale al MAE, este diplomat de carieră şi a fost consilier al ministrului de Externe în perioada 2004 - 2012. De asemenea, a fost ambasador în Irlanda în perioad 1999-2004, iar între anii 1993 şi 1998 a fost secretar în cadrul misiunii permanente la Bruxelles pe lângă UE, UEO şi NATO.
Ioana Bivolaru (Portugalia) a fost director general la Departamentul Uniunea Europeană din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
George Gabriel Bologan (Italia, Malta şi San Marino) a fost rechemat de Iohannis în martie de la Milano, din postul de consul.
Brânduşa Ioana Predescu (Olanda) este diplomat de carieră, a fost consul în Munchen, fost purtător de cuvânt al MAE. De asemnea, a fost ambasador la Viena. Este vorbitor fluent al limbilor engleză, germană, franceză şi olandeză. Ea a fost demisă de fostul ministru Bogdan Aurescu după ce la întâlnirea cu omologul său german, acestuia i-a fost înmânată o broşură pe a cărei copertă figura conturul Franţei, acoperit însă cu steagul Germaniei.
Gabriela Dancău (Spania) a fost consul general la Lyon. Gabriela Dancău a obţinut masteratul în relaţii internaţionale aprofundate la Centre d′Etudes Diplomatiques et Strategiques Paris şi este membru al Corpului Diplomatic şi Consular al României. Dancău a deţinut funcţia de director al Direcţiei Relaţii Consulare din Ministerul Afacerilor Externe, instituţie în cadrul căreia îşi desfăşoară activitatea din anul 2000.
Constantin Mihail Grigorie (Croaţia) a apărut în presă ca fiind legat de DIE, Direcţia de Informaţii Externe a fostei Securităţi. El a fost, între 1995-1999, ambasador în Italia, apoi în Bulgaria (1999-2003), Turcia (2004-2008) şi Rusia (2008-2013).În 2015 a fost în centrul unui scandal după ce a apărut într-un clip publicitar la un aparat medical, folosind titulatura MAE. Propus la acea dată de preşedintele Klaus Iohannis pentru postul de ambasador în Cehia, diplomatul a fost în cele din urmă retras.
Ion Vîlcu (Mexic) a fost anterior ambasador în Spania. Vîlcu este diplomat de carieră şi a mai ocupat funcţii în Ambasada din Mexic. De asemenea, a fost ambasador în Chile, Argetina şi Paraguay, dar şi şef al protocolului primului-ministru Călin Popescu-Tăriceanu.
Ion Gâlea (Bulgaria) a deţinut mai multe funcţii în cadrul MAE, printre care cea de director general al Departamentului Afaceri Juridice. Între 15 martie 2004 - 1 ianuarie 2005 a fost consilier al ministrului Afacerilor Externe.
Mihai Alexandru Grădinar (Danemarca) a fost secretar în cadrul Ambasadei României la Viena. Potrivit presei, tatăl său este un om de afaceri cunoscut în Sibiu, fost director al SC Energie Termică, subordonată Primăriei şi ar fi un apropiat al preşedintelui Klaus Iohannis. Potrivit aceloraşi informaţii, Klaus Iohannis a oficiat căsătoria noului ambasador la Copenhaga.
Răzvan Rotundu (Finlanda) a deţinut postul de ministru-consilier la Misiunea Permanentă a României la Geneva.
Daniela Mihaela Cămărăşan (Estonia) a deţinut mai multe funcţii în cadrul MAE, printre care şi cea de director de cabinet a fostului ministru Titus Corlăţean.
Anton Niculescu - (Slovenia) a fost rechemat recent din calitatea de consul general, şef al Consulatului General al României la Munchen şi a fost secretar de stat în MAE, fiind propus pentru această funcţie de către UDMR în Cabinetul Tăriceanu, apoi din nou în 2010.
Dana Manuela Constantinescu (Bosnia şi Herţegovina) a fost rechemată după 3 ani în fruntea Ambasadei de la Roma. În 2006, Dana Manuela Constantinescu a fost numită Ambasador al României în Slovenia, mandatul terminându-se la sfârşitul anului 2011. Numirea sa în Italia a fost controversată, fiind vazută ca apropiată a fostului preşedinte Traian Băsescu, care a acreditat-o în ciuda faptului că avizul Comisiilor Parlamnetului a fost negativ. De profesie inginer mecanic, ea a lucrat la Ministerul Transporturilor, apoi a fost numită ambasador al României în Slovenia, mandatul terminându-se la sfârşitul anului 2011.
Cristian-Leon Ţurcanu (Ucraina) a deţinut funcţia de prim-colaborator la Ambasada României din Republica Moldova.
Daniela Brânduşa Băzăvan (Maroc) a deţinut funcţia de director al departamentului de cooperare cu Europa Centrală şi de Est din cadrul MAE.
Radu Octavian Dobre (India) a fost rechemat în iunie 2012 din postul de consul la Trieste, el fiind în prezent însărcinat cu afaceri în Ambasada Indiei.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că a aprobat desemnarea lui Dan Mihalache ca ambasador al României la Londra, numele său urmând a fi înaintat joi Parlamentului alături ca parte a unui pachet de 20 de propuneri.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marţi decretele de rechemare în ţară pentru 14 ambasadori, printre aceştia fiind cei din Ucraina, Republica Moldova, Turcia, Spania, Italia, Olanda.