Investiţii uriaşe, inaugurate oficial şi lăsate să stea degeaba | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Investiţii uriaşe, inaugurate oficial şi lăsate să stea degeaba

• ieri a fost inaugurată Staţia de Transfer a deşeurilor colectate din zona Însurăţei şi comunele limitrofe • obiectivul a costat 4,4 milioane de lei şi ar fi trebuit să fie gata din octombrie 2015 • oricum, chiar dacă recepţia oficială s-a făcut ieri, staţia nu poate fi folosită deocamdată, aşa cum nu pot fi folosite nici Staţia de Sortare şi Depozitul Ecologic de la Ianca, inaugurate în iunie a.c., după o investiţie de 23,2 milioane de lei • blocarea lucrărilor la Staţia de Sortare de la Vădeni şi întârzierea desemnării unui operator unic de salubritate la nivel de judeţ face ca Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor să mai aştepte o perioadă nedefinită până când va deveni funcţional

 

Staţia de Transfer Însurăţei, unde vor fi duse toate deşeurile colectate din oraşul Însurăţei şi din alte zece comune adiacente, a fost inaugurată, ieri, în prezenţa oficialităţilor venite de la Brăila. La tăierea panglicii acestui obiectiv în valoare de 4,4 milioane de lei au fost prezenţi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ionel Epureanu, primarul Însurăţeiului, Ionel Gheorghe, şi alte persoane care au contribuit la realizarea investiţiei. Constructor a fost firma „Iridex Group Construcţii”, iar termenul de finalizare a fost depăşit cu peste un an. Contractul iniţial prevedea ca staţia de transfer să fie gata pe 15 octombrie 2015, însă iată că recepţia finală s-a făcut abia pe 24 noiembrie 2016. Mai mulţi factori au contribuit la această întârziere. Printre aceştia se numără eternele contestaţii ale licitaţiei de atribuire a lucrărilor, dar şi faptul că terenul pe care a fost construit obiectivul era unul mlăştinos. „A  trebuit să ducem acolo zeci de camioane de piatră pentru a putea face o fundaţie solidă”, ne explica, la finele anului trecut, fostul preşedinte interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu.

Staţia de Transfer de la Însurăţei este o componentă importantă a viitorului  Sistem de Management Integrat al Deşeurilor din judeţul Brăila. După cum v-am mai informat, odată cu intrarea în funcţiune a acestui sistem, judeţul Brăila va fi împărţit pe trei zone. Zona 1 cuprinde municipiul Brăila şi comunele din zona periurbană dar şi cele două comune - Măraşu şi Frecăţei - din Insula Mare a Brăilei. Aceste unităţi administrativ-teritoriale vor fi deservite de o Staţie de Sortare şi Tratare Mecano-Biologică, aflată acum în curs de realizare la Vădeni, şi de Depozitul Ecologic de la Muchea, care funcţionează deja de mai bine de un deceniu şi este administrat de SC „Tracon” SRL.

Zona 2 cuprinde oraşul Ianca şi comunele din partea de nord-vest şi din centrul judeţului, ce vor fi deservite de Staţia de Sortare şi de

Depozitul Ecologic de la Ianca, obiective recepţionate în luna iunie a acestui an (au costat 23,2 milioane de lei şi au fost executate de asocierea de firme „Iridex Construcţii” SRL, „Hidroconstrucţia” SA şi „Argif Proiect” SRL).

Zona 3 cuprinde oraşul Însurăţei şi comunele din partea de sud-vest a judeţului. Deşeurile colectate de aici vor fi transportate la Staţia de Transfer Însurăţei, apoi vor fi încărcate în maşini de mare capacitate şi duse la Staţia de Sortare sau la Depozitul Ecologic de Ianca.

 

O mega investiţie aflată în aşteptare de ani de zile

„Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Brăila” implică o investiţie uriaşă, în  valoare totală de 117,5 milioane de lei, inclusiv TVA, din care 103,1 milioane de lei reprezintă contribuţia Uniunii Europene, prin Fondul de Dezvoltare Regională şi Bugetul de Stat al României. De la bugetul judeţului, contribuţia este de 1,04 milioane lei, restul de 13 milioane de lei fiind sumă neeligibilă, conform Programului Operaţional Sectorial de Mediu. Prin implementarea noului sistem se doreşte ca deşeurile să fie colectate selectiv,  cu alte cuvinte să se arunce efectiv doar gunoaiele ce nu mai pot fi recuperate, în timp ce materialele plastice, sticla, hârtia, deci deşeurile reciclabile, să fie adunate separat, prelucrate şi reintroduse în circuitul de producţie.

Sistemul ar fi trebuit să fie deja funcţional încă de anul trecut, dar probabil că nu va fi pornit nici la anul viitor pe vremea asta. De ce? Pentru că, pe de o parte, Staţia de Sortare şi Tratare Mecano-Biologică de la Vădeni este în mare întârziere şi nu mai există nicio şansă să fie inaugurată până în martie 2017, aşa cum era prevăzut. Vicepreşedintele CJ, Ionel Epureanu, spune că se ia în calcul rezilierea contractului încheiat cu constructorul desemnat să realizeze această lucrare. Este vorba despre asocierea de firme SC „Efacec Central Europe Limited” SRL, SC „Efacec Engenharia e Sistemas” SA, SC „Teloxim Con” SRL. Aceasta a câştigat contractul în valoare de  25,2 milioane lei, însă până acum abia dacă a început să lucreze la fundaţia viitoarei staţii de sortare, după cum ne-a informat vicepreşedintele Epureanu.

Pe de altă parte, o altă cauză majoră în întârzierea implementării sistemului este că nici până acum nu s-a stabilit operatorul unic care se va ocupa de colectarea deşeurilor la nivelul judeţului Brăila, şi nici operatorul unic care va administra staţiile de sortare şi transfer de la Ianca, Însurăţei şi Vădeni.

Pentru ca sistemul să fie funcţional, municipiul Brăila, oraşele Ianca şi Însurăţei şi toate comunele din judeţ s-au înscris într-o asociaţie denumită „Eco Dunărea”. Aceasta va trebui să desemneze prin licitaţie un operator unic care să se ocupe de colectarea deşeurilor şi încă unul pentru administrarea staţiilor de sortare şi transfer. Vicepreşedintele Epureanu ne-a explicat că licitaţia nu s-a putut organiza până în prezent din cauza unor neconcordanţe legislative. „În situaţii similare se găsesc multe alte judeţe din România care nu şi-au putut implementa nici până la ora actuală sistemele de management integrat al deşeurilor. Există neconcordanţe în cadrul legislativ care trebuie corectate, pentru a se putea desemna operatorii unici de salubritate, la nivelul fiecărui judeţ”, ne-a declarat Epureanu. Când anume se va întâmpla acest lucru, nimeni nu poate să ştie! Deocamdată, chiar dacă sunt gata şi ar fi putut fi puse în funcţiune, Staţiile de transfer şi sortare de la Însurăţei şi Ianca, precum şi Depozitul Ecologic de la Ianca stau în aşteptare, pentru că, până când nu va fi desemnat un operator unic care să le deservească, nu pot fi folosite.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro