• Primăria promite că vor fi reabilitate şi modernizate nu mai puţin de 9 astfel de obiective • de o atenţie deosebită vor beneficia Parcul Decebal din Chercea, care în urmă cu câţiva ani a făcut obiectul unui experiment pus în practică de câţiva studenţi norvegieni • primarului Dragomir nu îi place rezultatul acelui experiment, astfel că parcul respectiv va fi complet refăcut
Cele mai multe dintre parcurile pentru copii din municipiul Brăila nu au ţinut pasul cu vremurile în care trăim, rămânând încremenite în anii '80 - '90, atât prin felul în care au fost concepute cât şi prin instalaţiile de joacă uzate fizic şi moral. Lucrurile s-ar putea schimba, însă, începând din acest an, sau cel puţin aşa promite Primăria, care anunţă că a alocat nu mai puţin de 430.000 de euro pentru reabilitarea mai multor parcuri de joacă din oraş. Astfel, dacă în 2018 au beneficiat de investiţii două astfel de obiective - zona destinată copiilor din Grădina Mare şi cea de la ANL Brăiliţa -, iar în alte parcuri au fost schimbate unele instalaţii de joacă, pe parcursul lui 2019 sunt preconizate schimbări importante în nu mai puţin de 9 astfel de obiective. După cum ne-a informat primarul Marian Dragomir, în Parcul Milenium din Hipodrom se vor înlocui toate instalaţiile de joacă, mesele pentru tenis şi măsuţele pentru bunici, se vor monta aparate pentru fitness pe suprafaţă de tartan şi se va asfalta terenul de sport. În Parcul Radu Negru se vor înlocui toate instalaţiile de joacă pe suprafaţă de tartan şi măsuţele pentru bunici. În Parcul Piaţa Vidin se vor înlocui toate instalaţiile de joacă vechi şi se va monta suprafaţă de tartan. Acelaşi lucru se va întâmpla şi în parcul din zona blocurilor E, cartier Viziru, precum şi în parcul de lângă blocul 10 de pe Calea Galaţi, în cel de lângă Piaţa Săracă şi de la Caporalul Muşat.
De o investiţie mai substanţială va beneficia parcul de pe strada Decebal, cartierul Chercea, cel care, deşi ocupă un spaţiu generos, a fost lăsat să se degradeze complet până în urmă cu trei ani, când câţiva studenţi la arhitectură din Norvegia şi din Bucureşti au făcut acolo un mic experiment, încercând să reamenajeze locul de joacă folosind resurse minime şi bazându-se pe sprijinul locatarilor zonei. Studenţii, ajutaţi de câţiva voluntari, au înălţat o movilă de pământ în jurul a ceea ce mai rămăsese dintr-un tobogan de beton de mari dimensiuni. De asemenea, au amenajat un teren de fotbal cu cele două porţi aferente, au plantat câţiva copaci din speciile frasin, stejar, arţar şi cătină, au amplasat un gard metalic în dreptul terenului de fotbal, precum şi câteva bucăţi mari de beton, ce pot servi drept bănci.
Pe vremuri, în urmă cu 40 - 50 de ani, cu mult înainte de a face obiectul unor astfel de experimente, parcul pentru copii din Chercea era unul dintre cele mai mari şi mai cochete amenajări de acest gen din oraş. Situat chiar vizavi de Gara CFR, parcul impresiona nu doar prin dimensiunile generoase ci şi prin felul cum fusese conceput şi realizat. Pe una dintre laturi fusese construit unul dintre cele mai mari tobogane care funcţionau în acea vreme în Brăila, înalt de 5,5 metri. De jur - împrejur, locul de joacă era înconjurat cu un gard din beton, înalt de doar jumătate de metru dar foarte bine lucrat, care dădea o distincţie aparte zonei. Nu lipseau din perimetrul său leagăne, balansoare şi alte instalaţii ce făceau deliciul copiilor. Cu timpul, administraţia locală nu i-a mai acordat atenţie acestui loc de joacă şi, pe cât de frumos şi bine întreţinut fusese în anii '60 - '70, pe atât de mult se degradase în anii '80, pentru ca, în '90 - 2000, să devină o adevărată groapă de gunoi.
Primarul Marian Dragomir promite că lucrurile se vor schimba radical în urma investiţiei care va fi făcută anul acesta. “În Parcul Decebal din Chercea se vor demola toate construcţiile hidoase amenajate de grupul de studenţi străini, se vor monta instalaţiile de joacă noi pe suprafaţă de tartan, se va amenaja o zonă de recreere pentru bunici şi se va construi un teren pentru baschet şi fotbal”, ne-a declarat edilul-şef. Acesta spune că şi în Orăşelul Copiilor din Parcul Monument se va face o investiţie importantă. Acolo se vor monta instalaţii de joacă noi şi aparate de fitness pe suprafaţă de tartan şi se va realiza şi un Skate Parc.
Primarul îşi exprimă speranţa că brăilenii vor aprecia aceste investiţii şi că se vor abţine de la actele de vandalism cu care s-au confruntat alte investiţii similare. “Există foarte mulţi brăileni care apreciază aceste lucruri, dar şi persoane care noaptea vin şi distrug anumite aparate din locurile de joacă nou amenajate. Pentru păstrarea acestora, doar bunul simţ, educaţia şi logica faptului că reparaţiile vor fi făcute tot din bani publici ar trebui să primeze, deoarece nu se poate planta un poliţist permanent lângă fiecare parc sau colţ de stradă, pentru că numărul lor este insuficient, iar costurile ar fi exorbitante. Uneori, şi implicarea cetăţenilor ar trebui să fie mai mare şi să sune la 112 sau la dispeceratul Poliţiei Locale - 0339.401.343”, a precizat Dragomir.