Mergi la conţinutul principal

Investiţie de aproape 90 milioane de lei pentru modernizarea portului Brăila

* lucrările ar trebui să fie gata până la sfârşitul anului 2023 * contractul de execuţie, în valoare de 87,4 milioane de lei, a fost câştigat de o asociere de firme din care fac parte ”Hercules” SA şi ”Concivia” SA, firme controlate de Sorin Costin şi Gheorghe Bunea Stancu * în calitate de beneficiar al investiţiei, Administraţia Porturilor Dunării Maritime Galaţi promite că, după modernizare, capacitatea de operare a mărfurilor va creşte cu până la 90%

 

 

 

 

Portul brăilean, mai exact sectorul portuar din Incinta Bazin Docuri, va intra în cel amplu proiect de modernizare din ultimii 30 de ani. Proiectul este cofinanţat cu fonduri europene nerambursabile din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014. Licitaţia pentru execuţia lucrărilor a fost câştigată de o asociere de firme din care fac parte societăţile brăilene ”Hercules” SA şi ”Concivia” SA şi societatea constănţeană ”Interconstruct” SRL. Potrivit unui comunicat de presă emis de Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi, la data de 16.06.2021 s-a semnat contractul de proiectare şi execuţie a lucrărilor care vor conduce la modernizarea şi dezvoltarea Portului Brăila. Contractant - Asocierea Hercules SA & Concivia SA & Interconstruct SRL. Valoarea contractului este de 87.445.967,50 lei, exclusiv TVA. Termenul de finalizare a lucrărilor este 31 decembrie 2023. După cum se ştie, firma ”Hercules” SA este principalul operator portuar din Brăila, a cărui activitate se desfăşoară chiar în incinta docurilor care urmează să fie modernizate. Conducerea APDM Galaţi ne-a transmis, însă, prin intermediul directorului de exploatare, Viorel Bălan, că ”Hercules” plăteşte chirie pentru spaţiile unde operează şi că actualele reglementări din domeniul achiziţiilor publice i-au permis să participe la licitaţia pentru lucrările de modernizare a portului. După cum se ştie, ”Hercules” SA este controlată de Sorin Costin, un apropiat şi fost asociat, la ”Bursagrirom” SA, al fostului baron local Gheorghe Bunea Stancu, care la rândul său controlează ”Concivia” SA. Cei doi beneficiază astfel de contractul în valoare de 87,4 milioane de lei.

Potrivit APDM Galaţi, prin implementarea acestui proiect de investiţii sunt aşteptate următoarele rezultate: un port situat pe reţeua TEN-T, cu suprafaţa de 251.380 mp, reabilitat şi modernizat; o infrastructură portuară de acostare, cu lungimea de 1.005 m, modernizată şi reabilitată; capacitate de operare a mărfurilor crescută cu cca. 90% în Portul Brăila; o infrastructură portuară de transport rutier (drumuri de incintă), cu lungimea de 2.811 m, modernizată şi reabilitată; o infrastructură pentru iluminat şi reţele electrice, modernizată; o infrastructură pentru alimentare cu apă, modernizată; o infrastructură pentru protecţia mediului modernizată.

 ”Implementarea proiectului va contribui la îndeplinirea obiectivelor POIM privind creşterea ponderii transportului naval de mărfuri si reducerea decalajului dintre valorile indicatorilor naţionali de transport şi ţintele incluse în Cartea Albă a Transporturilor (2011), respectiv transferul a peste 30% din transportul de marfă de peste 300 km către alte moduri de transport sustenabile până în 2030, şi reducerea efectelor negative asupra mediului prin scăderea emisiilor de carbon şi a consumului de resurse energetice. Urmare a implementării proiectului, se estimează că traficul de mărfuri va creşte cu cca. 26% pâna în anul 2023, respectiv va ajunge la 1,11 Mil. tone/an, şi cu cca 91% (faţă de anul 2019) în anul 2030, respectiv va ajunge la1,68 Mil. tone/an, contribuind astfel la a atingerea indicatorului de rezultat al POIM 2014-2020 aferent Axei prioritare 2 « Dezvoltarea unui sis-tem de transport multimodal, de calitate, durabil şi eficient»”, a mai precizat APDM Galaţi.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro