* fântâna arteziană din Piaţa Traian a fost reabilitată anul trecut, dar lucrarea n-a fost recepţionată de Primărie * unul dintre motive: prin vopseaua proaspătă au început deja să apară pete de rugină * în condiţiile în care investiţia s-a ridicat la 565.729 lei, cu TVA, constructorul spune că e ceva normal, însă autorităţile brăilene refuză să accepte astfel de argumente
Intenţia bună a Primăriei, care încearcă de câţiva ani să reabiliteze fântâna arteziană din Piaţa Traian, pare să fie urmărită de ghinion. Mai întâi, a fost nevoie de organizarea unui lung şir de licitaţii, întins pe durata a circa 5 ani, pentru găsirea unei firme care să preia contractul, pentru că nicio societate specializată în astfel de lucrări nu era interesată, în ciuda sumelor consistente puse la bătaie. Pe urmă, după ce, în sfârşit, a apărut o firmă şi s-a bătut palma, lucrările nu au fost finalizate la termenul prevăzut iniţial şi, din câte se pare, nici nu au fost de cea mai bună calitate. Problema este că, în prezent, la nici jumătate de an după ce a fost pus pe poziţie monumentul restaurat, deja au început să apară pete de rugină prin vopsea, pe cupa superioară, dar şi în alte locuri. Conducerea Primăriei ne-a declarat că acest aspect este unul dintre motivele pentru care lucrarea nu a fost încă recepţionată. ”Am atras atenţia asupra acestor pete de rugină, iar explicaţia pe care am primit-o a fost că, monumentul fiind din fontă, este inevitabilă apariţia ruginii. Nu am acceptat această explicaţie, motiv pentru care încă nu am recepţionat lucrarea. Plus că mai sunt şi alte aspecte de pus la punct, cum ar fi refacerea rigolei fântânii”, ne-a declarat viceprimarul Doiniţa Ciocan.
Din păcate, firma care a câştigat contractul pentru reabilitarea fântânii arteziene nu pare prea grăbită să pună la punct toate problemele rămase nerezolvate. În momentul de faţă, şantierul este închis, iar monumentul încă nu e pus în funcţiune.
Reamintim că lucrarea de reabilitare a acestui monument din Piaţa Traian a fost câştigată la licitaţie de firma “Oraexactă Systems” SRL Oradea, valoarea totală a contractului fiind de 565.729 lei, cu TVA. Pentru că ajunseseră într-o stare de degradare foarte avansată, fiind efectiv sparte şi cu mai multe părţi lipsă, elementele decorative din fontă au fost demontate şi duse într-un atelier specializat, unde au fost refăcute bucată cu bucată. Reconstituirea s-a făcut luându-se ca model o fântână arteziană existentă în staţiunea Sinaia, chiar în parcul central al localităţii, în faţa hotelului “Caraiman”. “Soră geamănă” a celei din Brăila, fântâna din Sinaia a avut o rezistenţă mai mare în timp, fiind mult mai bine întreţinută şi conservată. Cele două monumente au fost proiectate, în 1887, de inginerul M. Mironescu, fiind executate într-un atelier din Viena. Cea de la Brăila a fost pusă pe poziţie în 1892. Obiect decorativ, în stil baroc, cu forma unei cupe etajate cu marginile spre exterior, la baza căreia se află figurine sub formă de copii suprinşi în diferite ipostaze, fântâna a fost realizată din fontă, soclul este ornamentat cu palmete, iar bazinul circular pentru colectarea apei are diametrul de şase metri.
Pe lângă recondiţionarea elementelor de fontă, firma orădeană a intervenit şi asupra bazinului şi a conductelor de apă, în proiect fiind prevăzută şi o instalaţie de lumini care să pună în valoare fântâna în momentul când va fi repornită.
Reabilitarea a început în luna martie a anului trecut şi ar fi trebuit finalizată până în octombrie, însă din diverse motive lucrările s-au ”întins” până în primăvara acestui an şi, după cum se poate constata, nu sunt gata nici până la ora actuală.