Mergi la conţinutul principal

Inventie de exceptie tratata cu indiferenta

Pensionarul brailean, Gheorghe Calinescu, de formatie inginer navalist, ar putea fi perceput, intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat, drept omul care a revolutionat agricultura. Deocamdata, insa, el nu reuseste sa gaseasca o firma interesata sa produca la scara larga inventia pe care a brevetat-o la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM). Este vorba despre un "dispozitiv cu discuri pentru prelucrarea solului", dupa cum se mentioneaza in brevetul eliberat de OSIM. Altfel spus, e un altfel de plug, complet diferit fata de actualele instrumente folosite la araturi. Cu ce vine diferit dispozitivul gindit de Calinescu? "Plugul are un motor propriu, electric, alimentat de rotorul tractorului, care actioneaza ca un dinam. Discurile sale se rotesc la o turatie foarte mare si efectueaza mai multe operatiuni simultan: ara, granuleaza, afineaza si omogenizeaza solul, pregatindu-l pentru semanat. Un singur plug, actioneaza pe o latime de 40 centimetri, insa pot fi legate mai multe in serie, astfel incit sa se are o fisie lata de 20 metri, la o viteza de 20 kilometri pe ora. Eficienta dispozitivului este data de faptul ca nu mai e nevoie de operatiunea de discuire dar si de consumul foarte redus de combustibil. Practic, tractorul nu mai trage plugul dupa el ci doar il ghideaza, fiindca rezistenta intimpinata de acesta este foarte mica", ne-a explicat inventatorul.
Teoretic, suna bine, insa deocamdata nu se poate demonstra si practic daca dispozitivul functioneaza la paramentri ginditi, din simplul motiv ca nu exista un prototip. Gheorghe Calinescu ne-a povestit ca a reusit, acum doi ani, sa faca economie din banii de pensie si sa realizeze un exemplar din plugul sau, insa a avut ghinion, fiindca l-a lasat in portbagajul masinii iar intr-o noapte i-a fost furat. Si nici macar n-a fost vorba despre vreo operatiune de spionaj economic, pusa la cale de vreun afacerist dornic sa se imbogateasca de pe urma inventiei sale! "L-au furat ca sa-l vinda la fier vechi, ca mi-au luat si levierul si alte scule care cintareau mai greu", spune pensionarul, cu detasarea omului deja obisnuit cu realitatile societatii in care traieste.
Gheorghe Calinescu a asteptat patru ani pina a primit brevetul de la OSIM. "E, si acolo, o harababura, ceva de speriat. Mai am citeva inventii, dar ma lipsesc sa le mai brevetez, ca am 71 de ani, nu mai pot sa alerg dupa tot felul de acte si sa imi cheltui toata pensia pe taxele lor", ne-a spus inventatorul. El a cautat, in Braila, o firma care sa-i produca plugul, insa pe la toate portile la care a batut a avut parte doar de refuzuri. "Am fost la “Promex” si nu sint interesati. Am incercat si la o firma mai micuta, cu sediul pe faleza, si la firma primarului, “Phoenix”, dar nici ei n-au vrut sa-mi cumpere brevetul. Eu as incerca si la alte firme din tara, dar de ce sa nu se fabrice plugul aici, pe plan local, sa li se dea de lucru brailenilor?", spune pensionarul. Acesta a cam inceput sa-si piarda speranta ca va gasi personal un investitor care sa dea viata ideii sale. "Daca nu reusesc, i-l las mostenire fiicei mele. Ea e medic, ca daca era inginer poate imi ducea mai departe proiectele. Asa, ii las brevetul, sa-l vinda cind si-or mai schimba brailenii nostri conceptiile si vor intelege ca acesta este viitorul agriculturii!", ne-a declarat Calinescu. Batrinul spune ca, din cite a constatat el, industriasii de pe la noi n-au nici un interes sa scoata pe piata un astfel de dispozitiv, care ar eficientiza munca fermierilor si le-a reduce costurile, fiindca se prefera sa se aduca utilaje second-hand din strainatate. Potrivit lui Gheorghe Calinescu, costurile de productie ale plugului brevetat de el nu depasesc 2.000 lei (20 milioane de lei vechi).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro