• mulţi dintre locuitorii satului, care şi-au plantat pomi în faţa porţii, s-au declarat indignaţi, după ce Primăria Chiscani a anunţat că face o operaţiune de marcare şi inventariere a copacilor şi nimeni nu va mai avea voie, după aceasta, să mai taie vreun pom • “Mai bine rezolvaţi problema canalizării şi a asfaltării, decât să vă faceţi stăpâni pe pomii oamenilor!”, este unul dintre mesajele nemulţumiţilor • primarul Costică Cojea îndeamnă la calm, spunând că acţiunea are drept scop întocmirea unui registru al spaţiilor verzi şi că nu va veni nimeni să ia cu forţa copacii din sat
Mai mulţi locuitori ai satului Lacu Sărat au reacţionat vehement după ce, pe o reţea de socializare, a fost postat un anunţ prin care Primăria Chiscani îi înştiinţa că toţi copacii de pe străzile localităţii au fost marcaţi cu vopsea roşie, în vederea includerii lor într-un inventar al spaţiilor verzi, motiv pentru care nimeni nu mai are voie să îşi taie pomii din faţa porţii. În comentariile postate la anunţul respectiv, unii dintre localnici i-au transmis Primăriei că, în loc să pună stăpânire pe pomii oamenilor, ar trebui mai întâi să rezolve problema canalizării şi a asfaltării străzilor din sat. Alţii şi-au exprimat pur şi simplu indignarea. “Nu am mai auzit până acum aşa ceva. Mult tupeu mai aveţi! Vă aştept la primăvară să îi toaletaţi, să îi daţi cu var!”, a scris un localnic din Lacu Sărat. Altcineva şi-a exprimat temerea că nu va putea să îşi taie pomii de lângă gard, pentru a-i folosi ca lemn de foc, dacă va avea nevoie, deoarece Primăria îi va tăia şi îi va lua “cu japca” pentru a da lemnul celor înscrişi la ajutoare sociale.
Primarul comunei Chiscani, Costică Cojea, îndeamnă lumea la calm, precizând că nu se pune problema ca pomii cuiva să fie tăiaţi cu forţa. “Oamenii care şi-au plantat pomi în faţa porţii, pe domeniul public, trebuie să înţeleagă că aceştia vor rămâne acolo şi vor fi tot ai lor, doar că, dacă vor să îi taie, va fi nevoie să formuleze o cerere către Primărie. Noi facem această acţiune de marcare şi inventariere a copacilor de pe raza comunei şi a satelor arondate, Lacu Sărat şi Vărsătura, deoarece există o lege care ne obligă să avem un registru al spaţiilor verzi, în format electronic. Probabil suntem prima comună de pe raza judeţului Brăila care pune în aplicare această lege. Inventarul copacilor este întocmit de o firmă specializată, din Vrancea, pe care am contractat-o prin intermediul sistemului electronic al achiziţiilor publice. Toată operaţiunea costă în jur de 30.000 euro. Când inventarul - ce cuprinde inclusiv spaţiile verzi din Staţiunea Lacu Sărat - va fi gata, îl vom aproba în Consiliul Local, apoi îl trimitem la validare la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. După ce va fi făcută această validare la OCPI, orice intervenţie asupra copacilor de pe domeniul public al comunei se va face doar cu aprobare de la Primărie. Asta nu înseamnă că Primăria va veni să taie pomii plantaţi de cetăţeni. Cei care i-au plantat vor putea să îi taie dacă vor, însă doar după ce fac o cerere în acest sens către autoritatea locală”, a precizat primarul Cojea.