• autorităţile recunosc că acţiunea de dezinsecţie făcută în urmă cu doar două săptămâni nu prea a fost eficientă • de vină ar fi ploile din ultima vreme şi creşterea bruscă a temperaturilor • pentru a combate invazia ţânţarilor, se va face o nouă dezinsecţie, începând din seara zilei de astăzi, miercuri, 5 iunie • de data asta, se va acţiona de la sol, fără tratamente avio
Acţiunea de combatere a ţânţarilor făcută de Serviciul de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL) din cadrul Primăriei Brăila, în urmă cu circa două săptămâni, a fost complet ineficientă, după cum se prezintă situaţia în oraş la ora actuală. De câteva zile, o adevărată invazie de ţânţari a pus stăpânire pe parcurile şi cartierele municipiului, orice ieşire în aer liber la orele serii transformându-se într-o continuă autopălmuire, în încercarea de a scăpa de insectele însetate de sânge. Conducerea SUPAGL recunoaşte că dezinsecţia făcută la jumătatea lunii mai nu prea a fost eficientă, dând vina pe condiţiile atmosferice neprielnice. “S-a folosit aceeaşi concentraţie a soluţiei ca şi la începutul anului trecut, când acţiunea chiar a avut efect. Numai că de data aceasta au crescut temperaturile şi a plouat la scurt timp după ce s-au împrăştiat soluţiile, astfel că efectul acestora a fost diminuat. Anul trecut a fost cald, dar nu a plouat atât de mult. Vom face o nouă acţiune de combatere a ţânţarilor, începând din seara zilei de miercuri, 5 iunie, pentru că prognozele meteo indică faptul că se vor opri ploile. De data aceasta, substanţele folosite vor avea o concentraţie mai mare, iar tratamentele se vor face doar de la sol, nu se va mai interveni şi avio. În câteva zile, sperăm să acoperim tot oraşul, începând cu parcurile, şi zonele verzi şi trecând apoi prin toate cartierele”, ne-a declarat directorul Dumitru Munteanu.
În funcţie de cât de eficientă se va dovedi această a doua acţiune de combatere a ţânţarilor din acest an, va urma şi a treia, ori la finalul lunii iunie, ori în luna iulie. Atunci se va apela din nou şi la avionul care împrăştie substanţele din aer, pe lângă tratamentele care se fac de la sol, cu echipamentele recent achiziţionate de SUPAGL. Astfel, au fost achiziţionate, contra sumei de 200.000 lei plus TVA, două termonebulizatoare (pentru ceaţă caldă) de mare capacitate şi două pulverizatoare (pentru ceaţă rece) de mare capacitate. “În momentul de faţă, avem capacitatea necesară pentru ca intervenţiile la sol să le facem exclusiv cu personalul nostru şi cu echipamente din dotarea proprie”, ne-a declarat directorul SUPAGL, Dumitru Munteanu.
Pentru tratamentele avio din acest an, s-a încheiat un contract în valoare de 114.000 lei plus TVA, cu firma “Regional Air Services” SRL din Turda.
Pentru achiziţionarea substanţelor insecticide, a fost alocată suma de 362.000 lei plus TVA. Furnizor este firma “Re-Therm Import Export” SRL din Amara.