Mergi la conţinutul principal

Invatamintul profesional ar putea sa ramina in responsabilitatea comunitatii locale

Diferentierea intre invatamintul profesional si cel tehnic va fi foarte clar facuta, din dorinta de a creste calitatea actului educational, iar finantarea acestui tip de invatamint va cadea in sarcina autoritatilor locale, cu exceptia platii profesorilor care se va face totusi de la bugetul de stat. In sistemul francez de invatamint profesional si tehnic intreprinderile contribuie cu 1,6% din fondul de salarii si cu aparatura de ultima ora pentru imbunatatirea sistemului de invatamint.
Aceste noi principii ar dori sa le introduca in sistemul educational romanesc Ministerul de resort, ca urmare a unei vizite de studiu facuta in Franta de catre o delegatie romaneasca. Din delegatie au facut parte reprezentanti ai Ministerului Educatiei si ai Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca. Vizita face parte din proiectul PHARE: "Modernizarea sistemului de invatamint profesional si tehnic in context regional", si isi propune cunoasterea sistemului educational francez, in vederea valorificarii acestuia in Romania. La finalul proiectului, in perioada 9 - 10 octombrie, Centrul National pentru Dezvoltarea Invatamintului Profesional si Tehnic, din cadrul Ministerului Educatiei, va organiza Conferinta Nationala "Educatia si Formarea Profesionala: beneficiile economice si sociale in perspectiva invatarii pe durata intregii vieti". Reprezentantii Ministerului Educatiei Cercetarii si Tineretului si ai Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de munca si alti parteneri sociali implicati vor dezbate posibilitatea adaptarii modelelor europene de educatie la specificul tarii noastre, pentru a creste atractivitatea invatamintului profesional si tehnic in rindul tinerilor si adaptarea acesti piete educationale la nevoile pietei muncii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu