Cred ca trebuie lasate deoparte toate ambiguitatile situatiei, calculele de genul pro sau contra cuiva, ce te pot ameti de cap, reducind ecuatia referendumului la simplul nivel de dorinta: doresc demiterea, votez DA; nu doresc demiterea: votez NU!
Personal, ca simplu alegator si reprezentant al societatii civile, il consider pe Basescu ca fiind presedintele cel mai apropiat de popor dintre presedintii postdecembristi ai Romaniei.
Aparenta echidistanta a lui Iliescu fata de partidele politice, a condus la o guvernare PSD sufocanta pentru institutiile statului, la stagnare si coruptie generalizata.
Constantinescu nu a putut gestiona simpatia ce l-a inconjurat, esuind politic fara macar a ridica in fata natiunii probleme, cele cu care se confrunta, cit si carentele sistemului politic romanesc.
Basescu, in schimb, a fost primul care a incercat sa isi puna in practica promisiunile electorale, care a incercat sa nu intrerupa legaturile cu cetatenii in ceea ce priveste problemele majore ale acestora. Condamnarea comunismului si reformarea justitiei au fost cele mai evidente realizari ale presedintelui.
Ei bine, toate acestea tin de politic, iar o parte a politicului, prin votul celor 322 de parlamentari, nu doreste sa le faca! Dupa paravanul incalcarii Constitutiei, politicul nedispus la autoreformare, incearca demiterea presedintelui pentru ca, din pacate, numai viziunea acestuia corespunde cu cea a majoritatii electoratului. Acest politic lipsit de argumente fundamentale incearca prin picanterii sa reduca referendumul doar la o problema de simpatie si antipatie fata de Basescu, lasindu-le in urma pe cele cu adevarat importante.
De aceea, fiecare va trebui sa puna in balanta referendumului ceea ce simte a fi mai important fata de tara si pentru sine - isi proiecteaza viitorul prin copierea trecutului sau isi doreste cu totul altceva - dupa care sa voteze in consecinta.