"Pot să vă spun cu certitudine că, de data aceasta, în cazul Schengen, chiar ne-am făcut temele în modul cel mai strict cu putin?ă. De aceea, este cu atât mai nedreaptă această decizie pe care unele state au luat-o din punct de vedere politic. Tocmai atunci când ţi-ai făcut temele cu cea mai mare stricteţe eşti blocat în contul unor amintiri trecute sau a unor experienţe negative din partea altor state sau chiar a României, dar în cazuri care au trecut demult în spate, în timp", a declarat Bogdan Aurescu la conferinţa "România în UE. Cinci ani de la aderare".
"Este incorect din acest punct de vedere, pentru că ar trebui, dimpotrivă, ca efortul constant, temeinic, şi care a fost făcut cu foarte multă stricteţe de către instituţiile implicate în acest efort, ar trebui marcat, răsplătit şi în acelaşi timp să nu constituie pentru alte state candidate un exemplu negativ: orice aţi face chiar dacă vă faceţi cu stricteţe temele, intervine un criteriu de arbitraj politic care nu este cuantificabil şi care introduce un arbitrariu în ceea ce priveşte imaginea UE ca set de valori şi reguli ce trebuie aplicate cu stricteţe", a mai spus secretarul de stat.
Bogdan Aurescu a subliniat că România va continua eforturile diplomatice pentru a convinge Olanda că "efortul nostru merită răsplătit printr-un răspuns pozitiv".
Secretarul de stat a mai menţionat că starea frontierelor externe ale României este "mai sigură decât multe alte frontiere externe ale unor state membre UE care sunt membre în spaţiul Schengen".