• gunoaiele de tot felul aruncate de la înălţimea malului de pământ din dreapta şoselei ne fac oraşul de râs • de vină pentru această situaţie sunt brăilenii care duc resturile acolo, dar şi autorităţile locale care nu reuşesc să combată fenomenul • se pare că unii dintre locatarii străzii Arcului, ale căror curţi se termină chiar la marginea vadului, contribuie din plin la această situaţie • aceştia le-ar percepe “taxe de acces” celor care vor să arunce gunoaie pe vad • Poliţia Locală nu confirmă, oficial, această teorie • totuşi, în ultima perioadă le-au fost date mai multe amenzi unor locatari ai străzii respective, prinşi în timp ce depozitau deşeuri în zona vadului • Primăria nu ia în calcul amenajarea malului de pământ, pentru a schimba aspectul zonei, în schimb intenţionează să concesioneze terenurile de la baza malului de pământ, în speranţa că investitorii interesaţi vor avea grijă să nu se mai arunce gunoaie
Intrarea în municipiul Brăila, dinspre Galaţi, nu face deloc cinste administraţiei locale. Dimpotrivă, se poate spune că felul în care arată malul de pământ de pe partea dreaptă a şoselei ar trebui să umple de ruşine nu doar oficialităţile ci şi pe mulţi dintre cetăţenii oraşului, care contribuie din plin la această situaţie jenantă. De ani de zile, acel vad este plin de deşeuri de tot felul aruncate de brăileni, de la gunoaie menajere până la moloz şi alte resturi provenite din demolarea unor case. Din câte se pare, această stare de fapt a început să îi irite pe brăilenii de bună credinţă, care încep să solicite să se ia măsuri. Recent, Garda de Mediu Brăila a primit o sesizare despre ce se întâmplă în zona respectivă, iar comisarii de mediu s-au adresat, la rândul lor, instituţiei cu atribuţii în domeniul curăţeniei publice, respectiv Serviciului de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL) din cadrul Primăriei Brăila. Practic, Garda de Mediu a somat SUPAGL să ia măsuri urgent pentru îndepărtarea deşeurilor aruncate de-a lungul malului de pământ de lângă şoseaua dig Brăila - Galaţi. Directorul SUPAGL, Dumitru Munteanu, ne-a declarat, însă, că deocamdată nu se pune problema unei intervenţii în zonă, pentru că starea terenului ar pune în pericol echipele de lucru. “Este foarte complicat să cureţi acel vad, mai ales acum, când pământul este umed şi îngreunează folosirea utilajelor. Se va face o salubrizare a zonei la primăvară, când accesul va fi posibil fără a exista riscuri pentru cei care vor fi nevoiţi să lucreze la înălţime, pe acel mal de pământ”, ne-a declarat directorul Munteanu. Acesta spune că salubrizări ale zonei respective s-au mai făcut, însă deşeurile au reapărut la foarte scurt timp. Se întâmplă asta şi din cauza unora dintre brăilenii ale căror curţi se întind până la marginea vadului. Astfel, din informaţiile deţinute de SUPAGL, unii dintre proprietari i-ar lăsa să intre în curţile lor pe cei care vor să arunce gunoaie pe buza malului, însă nu pe gratis, ci percepându-le o “taxă de acces”. În acest fel, unii şi-ar fi făcut din vadul de la marginea Brăilei un fel de groapă de gunoi privată, ce poate fi folosită de oricine, contracost. Totuşi, Poliţia Locală nu ne-a confirmat faptul că ar fi depistat pe cineva care să perceapă taxă de acces în curte pentru aruncarea de deşeuri de la înălţimea vadului de pământ. Poliţia Locală ne-a informat, în schimb, că a sancţionat mai mulţi locatari ai străzii Arcului, care au fost depistaţi în timp ce aruncau deşeuri în zona menţionată. Astfel, pe parcursul anului 2018, brăileanul B.A., 31 ani, a primit două amenzi în valoare totală de 1.500 lei. Un alt locatar al străzii respective, C.R., 38 ani, a fost sancţionat o singură dată, cu 500 lei, iar locatara Ş.L., 46 ani, a primit tot o singură amendă, de 500 lei.
Legenda că unii locatari ai străzii Arcului profită de faptul că au curtea până la marginea malului de pământ, pentru a depozita acolo tot felul de deşeuri, nu e chiar lipsită de temei. Asta dacă ne referim, de exemplu, la cazul brăileanului M.G. Posesor al unei căruţe, acesta a fost amendat de Poliţia Locală, în perioada 2013 - 2017, de câteva zeci de ori, după ce a fost prins aruncând gunoaie pe vad. Sancţiunile primite de acesta au ajuns la valoarea totală de 30.632 lei (300,6 milioane de lei vechi n.n.). La sfârşitul anului 2017, M.G. a decedat, la vârsta de 69 de ani. Căruţa acestuia a rămas, însă, moştenire unor alţi membri ai familiei, care, se pare, duc mai departe apucăturile rudei lor.
Primăria Brăila nu ia în calcul, în momentul de faţă, o sistematizare şi o amenajare a malului de pământ de la intrarea în municipiu, astfel încât acesta să scape de aspectul insalubru. Situaţia juridică a terenului nu le permite autorităţilor locale să facă planuri în acest sens. Viceprimarul Doiniţa Ciocan ne-a declarat că sunt porţiuni din terenul dintre şosea şi malul de pământ care aparţin municipalităţii, dar sunt şi porţiuni cu proprietari privaţi. “Intenţia noastră este să scoatem terenurile Primăriei la concesiune, astfel încât acele suprafeţe să poată fi administrate de investitorii interesaţi”, ne-a spus viceprimarul Ciocan. Autorităţile speră că investitorii care vor să preia aceste terenuri vor avea grijă să nu se mai arunce gunoaie de la înălţimea malului de pământ.