Interesele cui le reprezinta sindicatele din invatamint? | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Interesele cui le reprezinta sindicatele din invatamint?

Ieri, Federatia Sindicatelor din Invatamint "Spiru Haret" a anuntat ca in prima zi de scoala va servi ministrului, la "botul calului", un miting, pentru ca acesta sa ia cunostinta, in direct, de adevaratele opinii ale dascalilor.
Intre altele, sindicalistii spun ca nu sint de acord cu descentralizarea sistemului. "Proiectul privind descentralizarea invatamintului preuniversitar cuprinde propuneri care afecteaza grav drepturile personalului din invatamint, lasindu-l la bunul plac al administratiei locale, al comitetelor de parinti sau al altor factori care nu au nici o legatura directa cu domeniul".
Este ciudata aceasta pozitie, atita timp cit directorii scolilor, profesorii, sint multumiti de faptul ca se implica si comunitatea in administrarea scolii, lucru pentru care se lupta de mult timp. In ultimul an, in Consiliile de Administratie (CA) ale scolilor au fost numite persoane care nu aveau, pina atunci, nici o legatura directa cu scoala, dar acestea s-au implicat si au fost alaturi de directori, i-au sprijinit in dezvoltarea scolii si imbunatatirea calitatii educatiei oferite de scoala. Care este problema? Acolo unde nu merge trebuie organizate lucrurile ca sa mearga.
Atita timp cit Primaria va avea reprezentanti in CA care vor vedea ca nu se cer bani aiurea, pentru a spori confortul profesorilor sau al directorilor, ci pentru a imbunatati calitatea actului didactic, vor sti sa sustina problemele in Consiliul Local pentru a le rezolva. Nimeni nu poate sa spuna ca un parinte nu stie sa aprecieze cind si cum pot fi cheltuiti banii pentru scoala, daca exista comunicare intre el si profesori, iar acestia din urma au argumente atunci cind solicita ceva. E drept, mai greu se pot gasi argumente pentru a cumpara un covor nou in cancelarie sau in biroul directorului, dar pentru dotarea unui laborator nu stiu care parinte ar spune nu. Ca sa nu mai vorbim de fonduri ale scolii utilizate in interes personal. Nici reprezentantii agentilor economici nu stiu nimic despre scoala, este adevarat, dar cind vor vedea problemele cu care se confrunta, poate vor sprijini financiar unitatile de invatamint si fara sa mai ceara directorii. Cred ca trebuie totusi sa le acordam aceasta sansa.
Sindicalistii mai protesteaza si fata de restrictionarea numarului de posturi in invatamint, insa in fiecare an sint multi suplinitori necalificati. Asta inseamna ca sistemul are suficiente posturi. Pentru ce sa se mai infiinteze altele? Pentru cei mai cu dare de mina?
Tot ei pling pentru ca se pierde titularizarea in invatamint, care se inlocuieste cu titularizarea in scoala. Profesorii pierd siguranta unui post pe viata, o viata fara griji. Timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim. Nu spun ca asa este pentru toti angajatii din sistem, dar sint exemple nenumarate de cadre didactice care s-au plafonat, care refuza sa fie in pas cu timpul, tocmai pentru ca stiu ca nu pot fi clintiti, in timp ce altii, tineri sau mai putin tineri, nu au acces la o catedra buna, o clasa buna, pentru ca sint ceilalti cu mai multa vechime. Nu este cinstit, pentru ca valoarea nu sta in numarul anilor.
Cit priveste proasta salarizare, aceasta nu este chiar atit de slaba pe cit se lasa de inteles. Un debutant ia in mina aproape 5 milioane de lei, iar un director bate spre 20 de milioane de lei. Daca salarizarea este atit de proasta, de unde rasar masinile noi si vilele luxoase ale unor directori, profesori?
Oare, pentru organizarea acestui miting chiar in prima zi de scoala s-au consultat angajatii din sistem sau a fost o hotarire la nivel inalt? Daca este asa, atunci interesele cui vor fi reprezentate in fata MEdC? Mai mult, in fiecare an scolar, ministrul este prezent intr-o unitate scolara, nu la minister. Concluzionind, interesele cui sint servite prin acest miting din prima zi de scoala?

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro