Insula Mare, izolată pentru 6 ore din exces de zel | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Bacuri blocate, cozi de maşini, oameni îngrijoraţi

Insula Mare, izolată pentru 6 ore din exces de zel

• asta pare a fi explicaţia situaţiei de luni, 25 septembrie, când Insula Mare a Brăilei a rămas izolată timp de 6 ore, după ce inspectori ai ANAF Constanţa au găsit nereguli legate de înregistrarea caselor fiscale ale firmei “Agricost” SRL • reprezentanţii Fiscului au dispus imediat sistarea activităţii de trecere bac şi au confiscat încasări în valoare de zeci de mii de lei • conducerea “Agricost” consideră că s-a făcut un abuz, din moment ce nu s-a aplicat mai întâi un avertisment şi un termen de conformare, cum ar fi fost legal • situaţia s-a deblocat abia după ce administratorul Lucian Buzdugan ar fi discutat telefonic cu comisarul şef al ANAF Constanţa

 

După ce a fost oprită timp de circa 6 ore, printr-o dispoziţie a ANAF Constanţa, circulaţia bacurilor care asigură legătura Brăilei cu Insula Mare a fost reluată, luni seară, în jurul orei 21.00. Pentru detensionarea situaţiei, administratorul firmei “Agricost”, Lucian Buzdugan, ne-a spus că a reuşit să discute la telefon cu comisarul şef al fiscului constănţean, explicându-i consecinţele nefaste provocate de sistarea trecerilor, atât pentru activitatea economică din IMB cât şi pentru locuitorii comunelor Măraşu şi Frecăţei. “I-am spus comisarului-şef de la Constanţa că blocarea activităţii de trecere a bacurilor afectează foarte multă lume, că poate sunt copii din localităţile Măraşu sau Frecăţei lăsaţi singuri acasă de părinţii lor care au avut treabă la Brăila şi nu se mai pot întoarce pentru că sunt blocaţi pe mal. Mai era problemă cu Ambulanţa, cu maşinile pompierilor sau ale Poliţiei. Nu poţi să ţii pur şi simplu bacurile blocate... Dumnealui a înţeles şi ne-a dat acceptul să reluăm circulaţia, încasările urmând să se facă doar pe malul drept, unde există o casă de marcat înregistrată pe adresa punctului de lucru. Drept urmare, luni seară, la ora 21.00, am reluat circulaţia, iar astăzi lucrurile se derulează normal, taxa de trecere achitându-se la pe malul drept, la punctul de lucru unde avem silozurile”, ne-a explicat, ieri, Lucian Buzdugan.

Reamintim că, luni, 25 septembrie, o echipă de inspectori din cadrul ANAF Constanţa a controlat punctele de trecere bac ale societăţii “Agricost” SRL. Inspectorii au constatat că la punctul de pe malul stâng, dinspre municipiu, există o singură casă de marcat, înregistrată pe adresa societăţii, de pe Calea Călăraşilor, nr. 327. Pe malul drept, existau două case de marcat, dintre care una era înregistrată tot pe adresa de pe Calea Călăraşilor, iar cealaltă pe punctul de lucru de pe malul drept, aflat pe teritoriul administrativ al comunei Măraşu, unde, pe lângă pontonul unde acostează bacurile există şi câteva silozuri ale societăţii “Agricost”. Întâmplarea a făcut, însă, ca în momentul controlului să fie folosită casa de marcat înregistrată pe adresa sediului din municipiul Brăila. În consecinţă, pentru că nu s-a respectat o prevedere legală care obligă agenţii economici să înregistreze casele de marcat pe adresa fiecărui punct de lucru unde îşi desfăşoară activitatea, inspectorii Fiscului i-au aplicat firmei “Agricost” două sancţiuni în valoare cumulată de 30.000 lei, i-au confiscat încasările de la cele două puncte de trecere, de pe malul drept şi malul stâng, în valoare de 31.124 lei, respectiv 34.200 lei şi au dispus sistarea activităţii până la intrarea în legalitate. Drept urmare, luni, începând cu ora 15.00, bac-urile au fost ancorate la cele două maluri şi niciunul dintre ele n-a mai traversat Dunărea.  Zeci de persoane şi maşini - atât de mare tonaj ale Agricost sau ale altor agenţi economici din Insulă, cât şi autoturisme particulare – au stat la coadă ore întregi, aşteptând o soluţie care să deblocheze situaţia. Erau copii care ieşiseră de la ore şi se îndreptau spre casă, localnici din Măraşu şi Frecăţei veniţi la Brăila cu diverse treburi, ba chiar şi o familie cu un copil de puţin peste 1 an. Asta pe lângă şoferii camioanelor, care, după atâtea ore de muncă, în loc să plece acasă s-au văzut nevoiţi să stea şi să păzească marfa, fără să ştie exact când vor putea ajunge la  destinaţie. Mai grav, în caz de urgenţă, nici Salvarea, Poliţia sau Pompierii nu puteau traversa Dunărea.

În disperare de cauză, administratorul Lucian Buzdugan ne-a spus că a întocmit o dispoziţie prin care le-a cerut marinarilor de la bac să efectueze treceri pentru situaţiile publice de urgenţă sau pentru orice alt transport solicitat în scris de autorităţile locale. Prefectura Brăila a evitat, însă, luni seară să solicite punerea în mişcare a bacurilor pentru ca persoanele adunate pe cele două maluri să poată ajunge la destinaţie. Autorităţile locale l-ar fi ajutat, în schimb, pe Lucian Buzdugan să contacteze conducerea ANAF Constanţa, obţinându-se astfel permisiunea de reluare a circulaţiei bacurilor. Din câte se pare, şi senatorul Ion Rotaru s-a implicat în rezolvarea acestei probleme.

 

“A fost un abuz, facem contestaţie!”

Ieri, bacurile au circulat în regim normal, încasarea taxelor de trecere făcându-se doar pe malul drept, la punctul de lucru unde există o casă de marcat înregistrată pe adresa respectivă. Conducerea “Agricost” ne-a spus că a început în regim de urgenţă demersurile pentru înregistrarea corespunzătoare a caselor de marcat de pe ambele maluri. “Pentru noi a fost întotdeauna o prioritate respectarea legilor şi achitarea tuturor taxelor către stat. Deja am început procedura pentru corectarea acestei situaţii, şi chiar dacă la acel punct de lucru nu avem o adresă propriu-zisă, pentru că se află pe malul Dunării, o să facem înregistrare la modul «mal stâng Dunăre, kilometrul 173 plus 800» sau ceva de genul ăsta”, ne-a spus administratorul firmei “Agricost”.

În ceea ce priveşte amenzile primite, Lucian Buzdugan ne-a precizat că s-a achitat deja 15.000 lei, adică jumătate din cuantumul acestora, în mai puţin de 48 de ore. De asemenea, conducerea “Agricost” intenţiona, ieri, să se conformeze şi în privinţa confiscării sumelor încasate la cele două treceri bac, în perioada 14 - 25 septembrie, în valoare totală de circa 65.000 lei. “Vom vira aceşti bani, ca să nu ne fie blocate conturile, însă evident că vom face contestaţie şi vom uza de toate posibilităţile legale pentru a-i recupera. Susţin în continuare că ANAF a procedat abuziv, atât la confiscarea acestor încasări, din moment ce banii erau fiscalizaţi, înregistraţi în casa de marcat şi cu taxele aferente achitate la zi. Singura neregulă a constat în faptul că nu era trecută casa de marcat pe adresa punctului de lucru, dar acesta era un amănunt absolut minor, după părerea mea, pentru care ar fi trebuit să primim un avertisment şi o perioadă de conformare, nu să ni se confişte încasările şi, ce-i mai grav, să se blocheze bacurile!”, ne-a declarat Lucian Buzdugan.

Reporterii Obiectiv Vocea Brăilei au solicitat Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală detalii cu privire la acţiunea de la Brăila, de luni, 25 septembrie, a inspectorilor antifraudă arondaţi regionalei Constanţa însă, până la închiderea ediţiei, instituţia nu ne-a furnizat informaţiile solicitate. 

 

Interpelare pe tema blocării bacurilor, adresată Ministrului de Finanţe, de liberalul Vasile Varga

Blocarea bacurilor de către ANAF Constanţa a provocat o reacţie dură a deputatului brăilean Vasile Varga. Acesta l-a interpelat, ieri, pe Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, cerându-i un punct de vedere referitor la ceea ce Varga a descris ca fiind o “măsură aberantă a ANAF Constanţa”.

“Ca deputat liberal care reprezintă judeţul Brăila, am aflat, luni, 25 septembrie a.c., cu neplăcută surprindere, de la cetăţenii şi agenţii economici acare locuiesc sau lucrează în Insula Mare a Brăilei că au fost în imposibilitatea de a trece cu bacul Dunărea spre domiciliu sau locul de muncă. Astfel, fără nicio avertizare prealabilă, punctele de trecere au fost închise ca urmare a deciziei unui inspector de la ANAF Constanţa faţă de o presupusă încălcare a legislaţiei din domeniul fiscal. De fapt, mai mult o procedură birocratică faţă de care s-a acţionat cu exces de zel, dar cu urmări destul de grave pentru populaţie: echipajele de poliţie, de salvare sau pompieri se aflau în imposibilitatea de a interveni în caz de urgenţă; mijloacele de transport încărcate cu marfă erau blocate la cele două puncte de trecere a Dunării, şi - mai grav -  copii, bolnavi sau oameni în vârstă, puşi în faţa unei situaţii fără soluţie imediată.

 

Stimate Domnule Ministru,

Având în vedere cele menţionate, vă rog respectuos să îmi comunicaţi dacă angajaţii ANAF Constanţa au respectat procedurile şi legislaţia în vigoare şi care sunt măsurile pe care le veţi întreprinde pentru ca, pe viitor, o asemenea situaţie să nu se mai întâmple în astfel de activităţi în care siguranţa cetăţenilor şi a mărfurilor este pusă în pericol”, a scris liberalul Vasile Varga în interpelarea adresată Ministrului Finanţelor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro