Concret, articolul 54 prevede: "Orice activitate de cultivare sau testare a plantelor superioare modificate genetic In ariile naturale protejate, legal constituite, precum si la o distanta mai mica de 15 km fata de limita acestora, este strict interzisa".
In judetul Braila au statut de arii protejate: Insula Mica a Brailei, Lacul Jirlau, Rezervatia Naturala Camnita si Rezervatia Naturala Viisoara. "Fata de aceste areale, pe o distanta de 15 km de jur imprejur, nu este voie sa se mai cultive plante modificate genetic. Prima exploatatie lovita de aceste prevederi este cea din Insula Mare a Brailei", ne-a declarat Vasile Suraianu, directorul executiv al DADR Braila.
Oficial, in judetul nostru, anul trecut, au fost inregistrate 15.955 ha de soia "Roundup Ready" (toleranta la glifosat, produsa de
"Monsanto"), de fapt singura planta modificata genetic (PMG) cultivata in judetul nostru. Din intreaga suprafata 12.443 ha au fost cultivate de societati comerciale, 393 ha de societati agricole, iar 2.920 ha de persoane fizice. In total, in evidentele DADR Braila, sint inregistrati 230 de cultivatori de soia PMG.
Pentru o mai buna diseminare a informatiei privind aceste restrictii, directorul DADR a decis ca saptamina viitoare sa organizeze o intilnire cu marii cultivatori, dar si cu reprezentanti ai Prefecturii si Consiliului Judetean. In plus, pina saptamina viitoare, Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara are sarcina de a depista concret care este suprafata pe care, incepind din acest an agricol, soia modificata genetic nu va mai putea fi insamintata.
In interior sau in vecinatate sint interzise pasunatul si amplasarea de stini si locuri de tirlire
In ariile naturale protejate si In vecinatatea acestora este interzisa desfasurarea programelor, proiectelor si activitatilor care contravin planurilor de management sau regulamentelor ariilor naturale protejate sau care sint susceptibile sa genereze un impact asupra acestora. In plus este interzisa schimbarea destinatiei terenurilor, pasunatul si amplasarea de stini si locuri de tirlire precum si activitati comerciale de tip comert ambulant.
Pe teritoriul ariilor naturale protejate, pe linga interdictiile
prevazute In planurile de management si regulamente, sint
interzise si: distrugerea sau degradarea panourilor informative si
indicatoare, constructiile, Imprejmuirile, barierele, placile, stilpii,
semnele de marcaj sau orice alte amenajari aflate In inventarul
ariilor naturale protejate; aprinderea si folosirea focului deschis In afara vetrelor special amenajate si semnalizate In acest scop de catre administratorii sau custozii lor; abandonarea deseurilor In afara locurilor special amenajate si semnalizate pentru colectare, daca exista; accesul pe suprafata ariilor naturale protejate In afara drumurilor permise accesului public cu mijloace motorizate care utilizeaza carburanti fosili.