Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Inspectori europeni au evaluat activitatea autoritatilor locale in lupta impotriva gripei aviare

Specialisti ai Directiei Generale pentru Sanatatea si Protectia Consumatorului (DG SANCO) - Biroul Veterinar si pentru Alimente (FVO), din cadrul Comisiei Europene au efectuat, in perioada 30 ianuarie - 1 februarie, o misiune in judetul Braila. Obiectivul misiunii a fost evaluarea actiunilor intreprinse de catre autoritatile judetului pentru controlul influentei aviare (gripei aviare).
Misiunea s-a desfasurat in contextul procesului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, scopul acesteia fiind actualizarea informatiilor cu privire la situatia gripei aviare, evaluarea masurilor intreprinse de catre autoritatile competente cu privire la controlul focarelor de gripa aviara, in baza legislatiei nationale si a aquis-ului veterinar relevant, cit si a masurilor intreprinse in sensul deciziei Comisiei 2005/710/EC, cu privire la anumite masuri de protectie corelate cu aparitia gripei aviare inalt patogene in Romania. In acest sens, echipa misiunii a evaluat in special controalele dispuse pentru a da asigurari ca masurile de regionalizare definite prin Decizia 2006/24/EC sint adecvat implementate.
Echipa a fost formata din trei inspectori din cadrul FVO si a venit la Braila insotita de reprezentanti ai autoritatii sanitar veterinare centrale. "Evaluatorii au acordat o atentie deosebita modului in care autoritatile veterinare la nivel judetean (Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor - DSVSA) si zonal (Circumscriptiile Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor - CSVSA) si local raspund la intrebari referitoare la legislatia din domeniul sanatatii publice veterinare si sanatatii animale precum si cu privire la gripa aviara si restructurarea unitatilor de abatorizare a pasarilor. Avind in vedere importanta acestei misiuni, s-a dispus acordarea unei atentii sporite in pregatirea abatoarelor de pasari in ceea ce priveste afluirea pasarilor vii si asigurarea trasabilitatii", a precizat Liliana Stefanu, director executiv al DSVSA Braila.
In timpul misiunii, expertii au vizitat focarele de gripa aviara din localitatile Tataru si Ciresu, precum si Laboratorul Sanitar Veterinar Judetean (LSVJ) si Centrul local de lupta impotriva gripei aviare.
Concluziile inspectorilor vor fi inscrise intr-un raport ce se va realiza in comun de catre toti expertii, la nivel national, pentru intreaga perioada a misiunii, 30 ianuarie - 3 februarie. Din judetul nostru echipa FVO a plecat in judetul Ialomita.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii