Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Inspectoratul da vina pe Centrele de evaluare pentru procentajele gresite la teza unica de la matematica

Ieri am primit la sediul redactiei un drept la replica al Inspectoratului Scolar referitor la articolul "Topul scolilor a fost masluit", in care se precizeaza ca "procentul de promovabilitate la nivel judetean la disciplina Matematica, pe care l-a transmis la Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului si l-a prezentat presei este cel corect, 54,62%, intrucit a fost calculat ca raport intre numarul elevilor participanti la proba si numarul elevilor promovati si nu ca medie a procentelor realizate de scoli. Inspectoratul Scolar Judetean Braila nu a realizat si nu a transmis presei un "top" al scolilor, dupa cum se afirma in ziar si, in concluzie, nu a avut ce "maslui". Situatia transmisa presei, sub forma de tabel, ce contine procentele de promovabilitate pe scoli, a fost realizata in urma centralizarii datelor furnizate de Centrele de Evaluare. Centrele de Evaluare si conducerile scolilor au calculat procentele de promovabilitate pe fiecare scoala si sint responsabile pentru datele transmise. Diferentele intre procentul transmis Inspectoratului Scolar Judetean Braila si cel dat presei de fiecare scoala, pot fi explicate prin efectuarea eronata a calculelor sau prin dorinta unor directori de a promova o mai buna imagine scolii. Inspectoratul Scolar va analiza fiecare situatie in parte, va lua masurile necesare si va dispune sanctiunile ce se impun".

Probleme la matematica

Pentru ca ieri au fost disponibile si promovabilitatile corecte pe site-ul Inspectoratului Scolar, am comparat cifrele comunicate de inspectorul de matematica Stanica prima data, la aproape doua saptamini de la centralizarea rezultatelor, cu cele de pe site. Au rezultat opt diferente intre procentaje, cinci in mediul urban, si trei in mediul rural. La scolile din mediul rural procentele au fost mai mari decit cele reale in cazul scolilor de la Gropeni - 33,33 in loc de 27,27, si Zavoaia - 58,38 in loc de 58,06. In cazul scolii din Ciresu procentul comunicat initial a fost mai mic - 44 in loc de 55,26.
In cazul scolilor din mediul urban, in trei cazuri procentajele au fost mai mici: Scoala "Aurel Vlaicu" - 48 in loc de 50, "Dimitrie Cantemir" - 34,17 in loc de 46,83 si "Nedelcu Chercea" - 55 in loc de 55,55. In doua cazuri rezultatele comunicate initial au fost mai mari decit cele reale: "M. Sadoveanu" - 77,77 in loc de 70, si "Ion Creanga" - 81,55 in loc de 80,76. De mentionat si faptul ca aceste scoli nu au fost concentrate in acelasi Centru de Evaluare.
Interesant este faptul ca, asa cum sint acum transmise promovabilitatile, reiese faptul ca din 11 situatii de diferente intre cifrele comunicate de directori si cele publicate acum, sint doua cazuri in care directorii au dat un procent mai mic decit cel de acum. La Liceul "Perpessicius" in loc de 50% este 65%, iar la Scoala "Vasile Alecsandri" directorul a spus 58% in loc de 60,65%. La scolile "Fanus Neagu", nr. 10, "Caragiale", "Mihu Dragomir", "Cosbuc", nr. 21, nr. 22, "N. Chercea" si Liceul de Arta directorii au comunicat rezultate mai mari decit cele publicate acum pe site.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii