Marti, lucratorii Biroului Arme, Explozivi si Substante Toxice s-au sesizat din oficiu despre aceasta "afacere" si l-au identificat pe Ion L. (56 de ani) vanzator la un magazin cu articole sportive din municipiu care, in baza unui contract incheiat intre el si Dorin D., presedintele executiv al AJVPS Galati, a emis 10 carnete de membru pescar, incasand in schimb 300 de lei. "Din interiorul magazinului au fost ridicate 190 de carnete necompletate si fara stampila, iar din masina lui Dorin D., 954 de fluturasi, care urmau sa fie raspanditi pentru reclama si atragerea doritorilor. Avand in vedere ca permisele de pescuit sportiv sunt acte cu regim special eliberate de ANPA, ca sumele incasate erau evidentiate ca fiind cotizatii pentru anul 2009, nu taxe pentru eliberare permise si ca persoanelor li se preciza verbal ca pot pescui oriunde pe teritoriul Romaniei, in cauza s-a intocmit dosar penal sub aspectul comiterii infractiunii de inselaciune", a precizat subinspector Jenel Sogor, purtator de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului Braila.
Pacaliti cu anunturi in posta
Week-end-ul trecut, in cutiile postale din Braila au aparut pliante ce se adresau pescarilor sportivi, stampilate de FNSR, care anuntau ca asociatia elibereaza permise de pescuit. Pentru un astfel de document, un pescar urma sa achite suma de 60 lei, iar pensionarii, elevii, studentii, persoanele cu handicap si somerii, aveau o reducere de 50 la suta. In baza permiselor respective, posesorii aveau voie sa pescuiasca in Braila, Tulcea, Galati, Constanta, Iasi, Tg. Mures, Alba, Dolj, Ilfov, Vrancea, Valcea, Gorj, Salaj, Timisoara, Oradea si Piatra Neamt. In anunt era specificat locul de unde se pot procura acest gen de permise si numerele de telefon ale persoanei de contact. Unul dintre pacaliti s-a prezentat la locatia indicata in anunt si a platit taxa de 60 de lei, in schimbul careia nu i s-a eliberat un permis de pescuit, ci un carnet de membru pescar. Acesta avea spatii pentru vizele anuale, dar fara celelalte elemente obligatorii de identificare, cel mai important fiind lipsa numarului de permis de pescuit. Odata cu carnetul de membru, s-a eliberat o chitanta pe care se afla numele posesorului si suma achitata, cu mentiunea ca aceasta reprezenta doar o cotizatie.
Marti, reporterii nostri au sunat la unul din numerele din anunt, ca simpli cetateni, pentru a cere informatii despre legalitatea acestor documente. "Cei care platesc taxa la noi au voie sa pescuiasca pe tot ce inseamna luciu de apa in judetul Braila si in celelalte judete mentionate. Am baza legala, am carnete, am stampila si un punct de lucru la Braila, dar Federatia Nationala a Pescarilor Sportivi din Romania are sediul la Galati. Apele Romane au facut contract cu aceasta asociatie, prin care le da dreptul sa faca asa ceva si cu Piscicola Galati, care le-a dat acest drept pe baza de contract", a raspuns Ion L., cel care se ocupa de eliberarea permiselor de pescuit la Braila.
Directorul Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Braila, Laurentiu Radu, cunostea deja acest caz, despre care a spus ca este o modalitate de a escroca oamenii. "Pescarul, de buna credinta, dupa ce obtine acest act, merge si pescuieste pe apele din judetul Braila, dar in momentul in care vine Politia, Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA) sau orice alt organ de control si-l intreaba de permis, el nu poate prezenta decat carnetul de membru. Si astfel il amendeaza pentru ca, in carnetul de membru dat de FNPSR, nu se regaseste nicaieri scris ca in suma achitata se include dreptul de a pescui. Prin Ordinul 753 din 16 decembrie 2008, se mentioneaza foarte clar ca practicarea pescuitului recreativ - sportiv in bazinele piscicole naturale se face pe baza permisului de pescuit nominal, eliberat de ANPA si ca permisul este un document cu regim special, inseriat, care se elibereaza anual. Cum isi permit acesti domni sa insele multimea de pescari?" a declarat Laurentiu Radu, directorul AJVPS Braila.
CASETA
"La ora actuala, nimeni nu pescuieste legal"
Noua forma a permiselor de pescuit, valabile pentru 2009, a fost aprobata luna trecuta, insa ele nu au vazut inca lumina tiparului. Practic, cine pescuieste la ora actuala o face ilegal, riscand amenzi usturatoare. "La ora actuala, nimeni nu pescuieste legal, pentru ca permisele pe 2009 nu sunt tiparite. Ordinul care reglementeaza modul cum se distribuie permisele si formatul lor a aparut pe 16 decembrie. Intrucat au fost alegeri parlamentare, s-a amanat momentul tiparirilor. Acum depinde cand conducerea ANPA va lua hotararea sa deblocheze aceasta situatie, dar probabil ca nu va mai dura mult", a precizat Laurentiu Radu, directorul Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Braila.