Mergi la conţinutul principal

Inițiativa Transgaz. România, Polonia, Slovacia și Ungaria semnează un acord important

* este vorba despre cooperarea pentru dezvoltarea regională a unei rețele de H2

 

Operatorii sistemului de transport al gazelor naturale din România, Polonia, Slovacia și Ungaria vor semna mâine, 7 aprilie,  Memorandumul de înțelegere comun, la Budapesta. Mai exact, inițiativa aparține Transgaz, prin directorul general Ion Sterian, iar cooperarea dintre cele patru părți, maghiară, slovacă, poloneză și română, își propune să inițieze activități comune în mai multe domenii.
Astfel, ca recunoa
ștere a tranziției către energia verde și a obiectivelor Uniunii Europene de reducere a emisiilor, patru OTS de gaze naturale din Europa Centrală (Transgaz din România, Gaz-System din Polonia, Eustream din Slovacia și FGSZ din Ungaria) au convenit asupra unui parteneriat strategic pentru a explora posibilitățile de a-și decarboniza operațiunile, de a transporta gaze verzi și de a investiga potențialul transportului de CO2.
 Este vorba în primul rând de împ
ărtășirea celor mai bune practici în domeniul transportului de hidrogen și CO2, al decarbonizării operațiunilor și al producției de hidrogen. În al doilea rând, este importantă identificarea piețelor și aplicațiilor hidrogenului în diverse industrii și, în final, elaborarea unui cadru de reglementare relevant.
Conform planurilor, colaborarea operatorilor de sisteme
și de transport din cele 4 țări va avea ca rezultat și un studiu de fezabilitate prevăzut până în anul 2025.
Pentru a extinde domeniul de aplicare a cooper
ării, inițiativa este deschisă și pentru alți OTS regionali. “Memorandumul de înțelegere sprijină în mare măsură toate inițiativele care încurajează dezvoltarea lanțului valoric al hidrogenului în regiunea CEE și atrage atenția asupra caracteristicilor regionale pentru o evoluție uniformă a rețelei de hidrogen în Uniunea Europeană, afirmă reprezentanții FGSZ din Ungaria.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro