"La prima sectiune am participat cu doua platouri formate din diferite rulade, rulouri cu sunca presata, rosii umplute cu brinza, piept de pui umplut cu legume. La sectiunea a doua, platoul rustic a fost format din ciocanele de pui cu susan, mititei la gratar, cirnati romanesti de casa, cotlet de porc la gratar impanat cu sos tartar, muschiulet de vitel cu garnitura de ciuperci umplute si porumb fiert in lapte. A treia sectiune, creatia proprie, a constat intr-un platou denumit “Simfonia Dunarii” pe baza de peste, ce a cuprins stiuca umpluta, gujon de salau, somon umplut cu icre negre", ne-a spus bucatarul. Cea care au avut misiunea de a gusta si a aprecia creatia fiecarui bucatar in parte a fost o comisie internationala de jurizare formata din experti culinari din America, Franta, Albania si Anglia. La expozitia de la Azuga au fost prezente echipe de bucatari de la diferite restaurante din Brasov, Constanta, Cluj, Harghita, in total fiind amenajate 16 standuri cu delicatese, care mai de care mai apetisante. In final, dupa o analiza atenta, juriul a deliberat. Astfel, locul I a fost obtinut de un restaurant din Constanta, pe locul II s-a situat unul din Brasov, iar locul III a revenit braileanului Tudorel Gheorghita. Acesta nu a reprezentat nici un restaurant, deoarece nimeni nu a sarit sa il sprijine financiar, patronii din municipiu considerind ca nu au nevoie de reclama in cadrul unei asemenea expozitii culinare. Tudorel Gheorghita ne-a declarat ca pentru a participa la acest concurs a scos din buzunar aproximativ 15 milioane de lei si ca a incercat sa obtina sponsorizari, dar patronii de restaurante din municipiu i-au cerut in schimb sa lucreze pentru ei, spunind ca nu ii intereseaza imaginea si prestigiul Brailei. In final, bucatarul a fost multumit de locul pe care l-a obtinut la acest concurs, fiind rasplatit cu un trofeu, o medalie si un week-end de trei zile la Sinaia.
"Prima data am gatit pentru mine si parintii mei"
Cel care pregateste zilnic mincarea jandarmilor braileni, ne-a spus ca si-a descoperit talentul de bucatar in jurul virstei de 14 - 15 ani. Deoarece avea o ruda in familie specialist in arta culinara, Tudorel Gheorghita, a furat meseria si a constatat ca ii place foarte mult, astfel ca de 18 ani pregateste mincaruri alese si este apreciat pentru asta. Maestrul bucatar a spus ca cel mai mult a contat faptul ca intotdeauna a fost sprijinit de parintii lui, de sotie si de copil.
"Prima data am gatit pentru mine si pentru parintii mei, familia si prietenii fiind primii care au degustat mincarea pregatita de mine. Parintii m-au ajutat foarte mult, fara ei nu as fi ajuns unde sint acum. Chiar daca nu au posibilitati financiare, imi dau sfaturi, au grija de copilul meu si asta conteaza. Sotia este si ea incintata de meseria pe care o am, ma ajuta cum poate si ma incurajeaza sa merg mai departe", a spus bucatarul. In cei 18 ani de cind practica aceasta meserie, braileanul, care isi petrece cel mai mult timp in bucatarie, a lucrat in cadrul Ministerului Apararii, pe Nava de Comandament si Protocol "Mures". Dupa restructurarea postului, maestrul bucatar s-a inscris la concursul organizat la Inspectoratul de Jandarmi Judetean (IJJ), pe care l-a si cistigat, iar din luna noiembrie 2006 isi desfasoara activitatea acolo. Desi a mai primit oferte generoase, Tudorel Gheorghita nu are de gind sa ii lase pe jandarmi fara bucatar. Mai mult, acesta are planuri mari pentru perioada urmatoare, el intentionind sa infiinteze la Braila o filiala a Asociatiei Nationale a Bucatarilor si Cofetarilor, deoarece considera ca este necesara pentru meseriasii din zona. De asemenea, in luna aprilie, bucatarul brailean va participa la o alta expozitie culinara ce va avea loc la Cluj-Napoca, iar in luna mai va merge la Brasov, unde vrea sa sustina si atestarea pentru maestru in arta culinara.