"Muzica l-a determinat pe Victor sa remarce frumosul"
Prieten si fost profesor al lui Victor Beliciu, Florin Mesca a facut o scurta prezentare a artistului. Victor Beliciu are 30 de ani, iar din 2003 este inginer IT, absolvent al Facultatii de Automatica Bucuresti.
Din 2000 a inceput studiul sitarului, la Budapesta, cu un renumit profesor, aceasta fiind prima arta pe care o cultiva. Intre 2000 si 2003 studiaza sitarul. In 2003, cu ocazia zilelor Indiei a concertat in fata ambasadorului acestei tari la Bucuresti. Atunci a impresionat intregul auditoriul si ambasadorul i-a propus o bursa pentru a studia muzica clasica indiana in tara de origine. Bursa din 2003 s-a prelungit pina in 2007. A studiat si acolo cu unul din cei mai mari maestri ai sitarului din India. Datorita calitatilor sale pe care le-a dezvoltat continuu, a concertat impreuna cu maestrul sau pe cele mai importante scene ale Indiei, in templele indiene, a avut privilegiul de a cinta in fata presedintilor Romaniei si Indiei. A cintat live la posturile nationale de radio si televiziune indiene. Din 2004 concerteaza sub patronajul misiunii diplomatice romanesti din India. O alta performanta deosebita a lui Victor este contributia sa la progresul muzicii clasice indiene. A completat sistemul periodic al muzicii clasice indiene. A gasit o formula matematica, pe care fiecare muzician o poate invata si apoi devine un muzician care improvizeaza rapid pe timpii si regulile stricte ale muzicii clasice indiene. Formula a rezolvat partea scheletului matematic al muzicii. Acest rezultat a fost recunoscut de toti marii maestri ai muzicii clasice indiene si, de asemenea, inventia a fost inscrisa la OSIM, a mai precizat Florin Mesca. A concertat in Romania, Turcia, Ungaria, Italia si India. "Muzica l-a determinat pe Victor sa remarce frumosul. Traind atitia ani in India, fiind in contact direct cu civilizatia si cultura indiana, a devenit un fin observator, pe fondul pregatirii muzicale la un alt nivel, iar sufletul lui nu avea cum sa nu vibreze la frumusetile imaginilor ce i se perindau prin fata ochilor, fara a le marca. Asa s-a nascut aceasta expozitie de fotografii, care evidentiaza cele mai subtile nuante ale Indiei, a spus Florin Mesca.
Sitarul si tabla, doua instrumente indiene, au fost create in secolul al XIII-lea de catre marele sfint, poet si muzician inovator al muzicii clasice indiene, Amir Khusro, care a trait intre 1254 - 1325. Sitarul a evoluat din instrumentul persan sehtar si este unul dintre cele mai cunoscute si indragite instrumente de coarde din India. El are un numar variabil de corzi, grupate pe functiuni distincte: corzi principale, corzi de rezonanta sau de mentinere a tonului. Instrumentul are o sonoritate catifelata, iar stapinirea tehnicii lui este deosebit de dificila.
Evenimentul a fost moderat de directorul Bibliotecii Judetene, Dragos Neagu, care a oferit celor prezenti citeva date despre India, o tara a contrastelor, care si-a cistigat independenta in 1947.