Mergi la conţinutul principal

"India ramine o tara in care aparentele inseala"

Miercuri dupa-amiaza a fost vernisata expozitia de fotografii si obiecte indiene realizata de Victor Beliciu, cu sprijinul lui Florin Mesca. In 50 de fotografii realizate in India, Victor Beliciu a dorit sa arate brailenilor o parte din frumusetea si misterul acestei tari. "India m-a fascinat intotdeauna si mi-am dorit sa ajung acolo, sa o cunosc. Numai citind Eliade am avut aceasta dorinta, sa am macar o parte din experientele pe care el le-a avut. La inceput mi s-a parut o lume deosebita. Acolo totul e diferit: mincarea, felul in care gindesc oamenii, cum merg pe strada, mentalitatile. In ciuda globalizarii, acolo exista inca sistemul cu servitori. Cit am stat acolo aveam oameni care ma serveau. Ei spun ca au abolit castele, dar inca mentin sistemul casatoriilor. Toata aceasta mostenire din trecut este prezenta si acum. In anii cit am fost in India am facut multe fotografii, insa este greu sa acoperi un asemenea subiect in 50 de imagini. Vreau sa va arat o fotografie deosebita, ca sa incercati sa traiti si sa simtiti ceea ce am simtit si eu. Eram intr-un slam aproape de gara. Oamenii traiau intr-o saracie lucie, nu aveau nici macar corturi. Stateau toti afara. Nu voiam sa fotografiez, voiam doar sa ajung intr-o zona comerciala. Acest baietel a fugit de la mama lui si a venit la mine. S-a uitat drept in ochii mei. Eu eram putin amarit, aveam niste probleme, dar am simtit ca trebuie sa-l ajut, ca e dintr-un slam. El m-a privit fix in ochi si mi-a dat o stare exceptionala de bucurie, de profunzime, de meditatie. S-a uitat citeva secunde la mine si a fugit. Atunci am realizat ca el nu are nevoie de ajutorul meu, eu aveam nevoie de starea de bucurie pe care mi-a indus-o el. India ramine o tara in care aparentele inseala. Sint oameni interiorizati. Prima impresie este ceea ce vezi: multa saracie, mult praf. Apoi totul se schimba, cind ii cunosti", a explicat Victor Beliciu.

"Muzica l-a determinat pe Victor sa remarce frumosul"

Prieten si fost profesor al lui Victor Beliciu, Florin Mesca a facut o scurta prezentare a artistului. Victor Beliciu are 30 de ani, iar din 2003 este inginer IT, absolvent al Facultatii de Automatica Bucuresti.
Din 2000 a inceput studiul sitarului, la Budapesta, cu un renumit profesor, aceasta fiind prima arta pe care o cultiva. Intre 2000 si 2003 studiaza sitarul. In 2003, cu ocazia zilelor Indiei a concertat in fata ambasadorului acestei tari la Bucuresti. Atunci a impresionat intregul auditoriul si ambasadorul i-a propus o bursa pentru a studia muzica clasica indiana in tara de origine. Bursa din 2003 s-a prelungit pina in 2007. A studiat si acolo cu unul din cei mai mari maestri ai sitarului din India. Datorita calitatilor sale pe care le-a dezvoltat continuu, a concertat impreuna cu maestrul sau pe cele mai importante scene ale Indiei, in templele indiene, a avut privilegiul de a cinta in fata presedintilor Romaniei si Indiei. A cintat live la posturile nationale de radio si televiziune indiene. Din 2004 concerteaza sub patronajul misiunii diplomatice romanesti din India. O alta performanta deosebita a lui Victor este contributia sa la progresul muzicii clasice indiene. A completat sistemul periodic al muzicii clasice indiene. A gasit o formula matematica, pe care fiecare muzician o poate invata si apoi devine un muzician care improvizeaza rapid pe timpii si regulile stricte ale muzicii clasice indiene. Formula a rezolvat partea scheletului matematic al muzicii. Acest rezultat a fost recunoscut de toti marii maestri ai muzicii clasice indiene si, de asemenea, inventia a fost inscrisa la OSIM, a mai precizat Florin Mesca. A concertat in Romania, Turcia, Ungaria, Italia si India. "Muzica l-a determinat pe Victor sa remarce frumosul. Traind atitia ani in India, fiind in contact direct cu civilizatia si cultura indiana, a devenit un fin observator, pe fondul pregatirii muzicale la un alt nivel, iar sufletul lui nu avea cum sa nu vibreze la frumusetile imaginilor ce i se perindau prin fata ochilor, fara a le marca. Asa s-a nascut aceasta expozitie de fotografii, care evidentiaza cele mai subtile nuante ale Indiei, a spus Florin Mesca.
Sitarul si tabla, doua instrumente indiene, au fost create in secolul al XIII-lea de catre marele sfint, poet si muzician inovator al muzicii clasice indiene, Amir Khusro, care a trait intre 1254 - 1325. Sitarul a evoluat din instrumentul persan sehtar si este unul dintre cele mai cunoscute si indragite instrumente de coarde din India. El are un numar variabil de corzi, grupate pe functiuni distincte: corzi principale, corzi de rezonanta sau de mentinere a tonului. Instrumentul are o sonoritate catifelata, iar stapinirea tehnicii lui este deosebit de dificila.
Evenimentul a fost moderat de directorul Bibliotecii Judetene, Dragos Neagu, care a oferit celor prezenti citeva date despre India, o tara a contrastelor, care si-a cistigat independenta in 1947.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro