"Practicarea unui anumit sport nu inseamna neaparat renuntarea la ceva. Spre exemplu, eu practic basket, fotbal, tenis de masa si handbal, iar rezultatele mele scolare nu au nimic de suferit. Este necesara doar o buna organizare a timpului", afirma Maria Alexandra Ciolcan, eleva in clasa a X-a, golgeterul de anul trecut al Colegiului Murgoci, cu 10 goluri marcate in trei meciuri.
"Activitatile sportive ar trebui incurajate in timpul liber", precizeaza profesorul de educatie fizica Florentin Cimpoae, antrenor al echipelor de basket, fotbal, tenis de masa si rugby. "Tocmai in acest scop, ministerul a finalizat proiectul de construire al celor 465 de sali de sport destinate antrenamentelor si performantelor sportive. Mai mult, tarile care au aderat la Uniunea Europeana vor trebui sa introduca in programa scolara cel putin trei ore de educatie fizica. Din nefericire, programa scolara actuala pentru clasele a XI-a si a XII-a prezinta un dezavantaj, intrucit exista o singura ora de sport pe saptamina, desi sint elevi ce vor sa dea proba de educatie fizica la BAC. Introducerea acestei probe la bacalaureat marcheaza o anumita egalitate intre materii, insa orele practicate sint insuficiente pentru obtinerea unor rezultate foarte bune. Pe viitor vom incerca sa formam echipe mixte de voley (3 baieti si 3 fete) pentru a dezvolta spiritul lucrului in echipa si pentrru a-i indemna pe elevi sa se alature echipelor sau cel putin sa isi dezvolte abilitatile sportive. Este ingrijorator faptul ca generatia actuala de adolescenti tinde sa fie una sedentara, deci trebuie sa incercam sa ii mobilizam pe cei tineri si sa ii convingem ca activitatea fizica are efecte benefice atit asupra corpului cit si asupra mintii", ii incurajeaza profesorul Cimpoae pe elevii din scoli si din licee.
Activitatea fizica trebuie sa devina o obisnuinta si un mod placut de a petrece orele libere in special pentru adolescenti, care au nevoie de o dezvoltare armonioasa a trupului, in locul statului pe scaun in fata calculatorului.