Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Incrincenarea de primavara

Toata lumea are astenie primavara, numai prin redactiile editurilor se intimpla ceva, bate vintul, bintuie febra... dar redactori, corectori, traducatori, ilustratori misuna de parca s-ar deschide miine cel mai mare tirg de carte al anului. Celor amintiti deja, li se adauga agentii literari, asaltati de cereri, oferte, incercind sa impace toate caprele si toate verzele editoriale, dar cu mici sanse de reusita, pentru ca orice rezolvare ar gasi, cineva tot se va simti neglijat, dat la o parte, daca nu chiar sabotat de-a binelea. Teoria conspiratiei functioneaza, si nu stiu cum se face ca intotdeauna fiecare se simte victima si nimeni nu se simte calau.
Mai sint doua luni si incepe tirgul de carte Bookfest. Deci ceva-ceva tot este, au inceput sa vina traduceri, altele sint pe sfirsite, se lucreaza la coperte, se proiecteaza afise, se fac planurile de publicitate, se aleg titlurile importante sau cu lipici la public, se stabilesc termene de publicare. Ce publicam in aprilie, ce scoatem in mai si ce lasam sa fie surpriza la tirg? Pe ce titluri ne axam campaniile de promovare?
Sedinte peste sedinte, editura a crescut (enorm!) in ultimul an, mergem mai departe cu toate colectiile, ba mai mult, vom avea colectii noi.
Tot noi sint si cele doua colege, achizitii recente. Vor fi redactori pentru cele doua colectii de care ma ocup, uneia i-am repartizat felia SF/F/H (adica fiction.ro), cealalta se va ocupa de noua colectie... despre care inca n-am de gind sa vorbesc. Va fi o surpriza, placuta sper. Ma simt oarecum frustrat ca nu pot vorbi inca despre "noua jucarie“, si acum le inteleg si mai bine pe noile mele colege care de o luna citesc carti despre care n-au voie sa povesteasca prietenilor, n-au voie sa scrie pe bloguri. E partea umbrita (ca sa nu zic chiar "intunecata") a meseriei, dar cred eu ca se mai compenseaza cu, sa zicem, bucuria de a citi o carte care va aparea pe piata peste citeva luni (exemplarele "advance reading" - cum am scos si noi la Frida si lumea nu prea a stiut ce sa faca cu ele - sau "uncorrected proof"). Eu mereu m-am bucurat de lucrul asta, m-am simtit ca facind parte dintr-o patura privilegiata... Sint doar citeva sute (putine) de persoane in lume care pot citi... sa zicem Black Man, noul roman al lui Richard Morgan, care va fi publicat de-abia in luna mai de Gollancz. E greu, uneori frustrant, dar, pina la urma, bucuriile primeaza. Satisfactiile. Sper sa ajunga si ele cit mai curind la aceste sentimente.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii