* un copil a fost rănit, marți seară, în zona scenei de pe Esplanadă, de un tânăr aflat pe o trotinetă electrică * un alt copil a fost pe punctul de a fi lovit, tot de o trotinetă electrică, în parcul de joacă de la blocurile Romarta Nouă * în cel de-al doilea caz, mama fetiței puse în pericol a anunțat incidentul la 112, însă reclamă faptul că operatorul care i-a răspuns i-a vorbit foarte urât, acuzând-o că ocupă timpul prețios al “organelor”
Trotinetele electrice au devenit o prezență constantă pe străzile Brăilei și mai ales în zonele de promenadă din parcuri sau faleza Dunării. Problema e că unii dintre utilizatorii lor, în special tineri, nu prea țin cont de nicio regulă, circulând cu viteză printre pietoni, riscul producerii unor accidente grave fiind, astfel, foarte mare. Un incident cu urmări grave chiar a avut loc, marți seară, în jurul orei 21.30, pe platoul din fața scenei de pe Esoplanada Dunării, unde un tânăr de 18 ani aflat pe o trotinetă electrică a lovit o fetiță de 4 ani. Minora a avut nevoie de îngrijiri medicale, iar autorul accidentului s-a ales cu dosar penal.
Un alt incident, fără victime dar cu un potențial pericol, a avut loc, tot marți seară, în parcul de joacă dintre blocurile de la Romarta Nouă. Acolo, un puști care își etala talentele de mare ”trotinetist” a fost pe punctul de a lovi o fetiță aflată în parc. Când mama acestuia i-a atras atenția, adolescentul a devenit recalcitrant, astfel că femeia s-a simțit în pericol și a sunat la numărul de urgențe 112 pentru a reclama situația. În primă instanță, însă, operatorul care i-a răspuns ar fi apostrofat-o pe un ton destul de agresiv, spunându-i că incidentul reclamat nu este atât de grav pentru a merita intervenția forțelor de ordine. Într-o sesizare adresată redacției noastre, soțul femeii a ținut să aducă în atenția opiniei publice atitudinea operatorului de la Serviciul de Urgențe 112, spunând că felul cum a tratat acesta situația dată denotă o lipsă totală de profesionalism. ”Fetița noastră se juca în parc și a fost pusă în pericol de acel băiat cu trotineta electrică. Soția s-a simțit amenințată când i-a atras atenția, astfel că a sunat la 112, dar operatorul i-a vorbit foarte urât, ca și cum ar fi fost deranjat de apelul ei. I-a spus că a sunat degeaba, că nu este o situație de viață și de moarte, că în astfel de cazuri până ajunge Poliția pleacă agresorii de la fața locului. Mai mult, a amenințat-o pe soția mea că, dacă tot a făcut reclamație, să nu cumva să părăsească locul faptei până la sosirea echipajului de intervenție, că își ia amendă. Ulterior, același operator a realizat, probabil, că a reacționat total nepotrivit, și a sunat-o înapoi pe soția mea, pe numărul de pe care aceasta sunase la 112, dar de pe un telefon privat - utilizând astfel abuziv niște informații obținute într-un cadru oficial - pentru a încerca să se scuze cumva, negând că ar fi vorbit pe un ton răstit. Ni se pare intolerabilă atitudinea acestuia și o să-i facem o plângere la organele în drept”, ne-a spus brăileanul Ovidiu D. Acesta ne-a mai declarat că, după o jumătate de oră de la apelul la 112, a sosit totuși un echipaj al Poliției în parcul de joacă unde s-a întâmplat incidentul și că împotriva tânărului reclamat s-ar fi luat măsurile legale. ”Poliția a venit și a acționat competent, după părerea noastră. Au fost chemați părinții acelui băiat și li s-a pus în vedere să ia măsuri pentru ca incidentul să nu se mai repete. Același echipaj înțeleg că mai fusese solicitat cu câteva minute înainte la un alt caz, pe faleză, unde o fetiță chiar a fost lovită de o trotinetă electrică. Pericolul reprezentat de aceste vehicule chiar este real și asta ar trebui să realizeze și acel operator care a apostrofat-o pe soția mea că l-a deranjat degeaba în timpul programului”, ne-a mai spus brăileanul Ovidiu D.
Trotinetele electrice, un pericol. Polițiștii vin cu sfaturi
Un copil de numai 4 ani a fost rănit de un tânăr care circula cu trotineta electrică pe Faleza Dunării, astfel că polițiștii au intervenit, iar copilul care suferise leziuni a fost transportat la spital. Potrivit informațiilor transmise de la Inspectoratul de Poliție Județean Brăila, la data de 3 august, în jurul orei 21.30, în timp ce se deplasa cu o trotinetă electrică pe platoul pietonal din fața scenei amplasate pe faleza Dunării, un tânăr brăilean de 18 ani a acroșat un copil în vârstă de 4 ani. În urma incidentului a rezultat vătămarea corporală a minorului, acesta fiind transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale. Conducătorul trotinetei a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. “În cauză a fost întocmit dosar penal și se continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă”, au transmis polițiștii.
Polițiștii brăileni recomandă persoanelor care folosesc trotinetele electrice să respecte anumite reguli, tocmai pentru a evita producerea unor accidente și rănirea altor persoane. “Circulația pe trotuar cu trotineta electrică este interzisă! Utilizați casca de protecție și elementele luminoase și reflectorizante în echiparea trotinetei, pentru a vă proteja și pentru a crește vizibilitatea în deplasările pe drumul public. Dacă un drum este prevăzut cu pistă pentru biciclete, atunci trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h. Adoptați permanent o conduită preventivă în trafic, în timp ce conduceți trotineta electrică și nu vă angajați în efectuarea de manevre riscante”, sunt recomandările polițiștilor din cadrul IPJ Brăila.