"Ceea ce s-a obtinut este foarte putin, dar nici nu se mai poate amina inceperea orelor"
Tot ieri a incetat greva foamei si liderul de sindicat de la Grupul Scolar "Brancoveanu", Mircea Romeo Dan. Starea de sanatate a acestuia a atins o limita critica, iar medicii i-au spus ca are doua solutii: internarea in spital sau renuntarea la aceasta forma de protest. Avind in vedere modul in care au evoluat negocierile la nivel national si interventia liderului SIB, Valeriu Partene, Mircea Romeo Dan a hotarit sa renunte la greva foamei. "Pentru curajul acestui gest, Consiliul Judetean al SIB a hotarit sa-i acorde statutul de membru de onoare al Consiliului Judetean al SIB si un Certificat de inalta onoare", a explicat presedintele Valeriu Partene.
Ieri, in scoli, profesorii erau nehotariti. Unii sustineau ca trebuie sa se intoarca la catedre, pentru ca deja s-au pierdut foarte multe lectii, in timp ce altii erau nemultumiti de cresterea salariala mica si nu voiau sa inceteze greva, situatie care s-a reflectat si la Adunarea generala a Liderilor Sindicali. In unitatile de invatamint s-au facut sedinte cu cadrele didactice insa mereu votul a fost la limita. La Scoala "Ion Creanga" citiva profesori si-au tinut orele, iar pentru ei directorul Victor Buzea a realizat un orar special. "Acum toata lumea asteapta sa se intoarca la catedra. Deja s-a pierdut mult timp. Ceea ce s-a obtinut este foarte putin, dar nici nu se mai poate amina inceperea orelor", a explicat directorul Victor Buzea.
La Liceul Teoretic "Nicolae Iorga" o parte dintre elevi a fost la ore. Chiar la intrarea in scoala un afis ii anunta pe cei interesati ca luni, 28 noiembrie, se fac ore de: limba engleza, cu profesorii Atanasiu, Mocanu si Matei, latina, chimie si matematica, prof. Lidia Nistor. La ora 12.00 unele ore erau deja terminate, iar elevii plecau zgomotosi, ca de obicei, spre casa. Pe linga toate aceste discutii pro si contra din cancelarii, este cert faptul ca la Braila s-au mai intors la catedra unii profesori. In situatia Inspectoratului Scolar, comunicata Ministerului Educatiei, s-a specificat faptul ca 470 de cadre didactice au fost la ore, 361 in mediul rural si 109 in mediul urban. Acest numar este in crestere fata de ziua de vineri, cind au fost la catedra 424 de profesori.
"Marele cistig al acestui conflict este unitatea sindicala la nivel national"
La ora 16.00, la Bucuresti, majoritatea liderilor au hotarit suspendarea grevei. "In baza majoritatii de la nivel national s-a hotarit sa se semneze acordul cu Guvernul si sa se suspende greva. Procentul de acord la toate federatiile a fost intre 62 - 66%. Noi, Braila, nu am fost de acord, insa nu am avut alta solutie decit sa semnam acordul. Consider ca marele cistig al acestui conflict este unitatea sindicala la nivel national. Chiar s-a vehiculat ideea unirii la propriu intr-o anumita forma a celor patru federatii", a precizat presedintele SIB, Valeriu Partene.
Chiar daca de astazi profesorii se intorc la catedre, negocierile vor continua pina la semnarea Acordului, pentru ca in vechea formulare se vorbeste despre incetarea grevei, in timp ce sindicatele vorbesc despre suspendarea ei. Cert este ca invatamintul va fi monitorizat pina in luna iunie, mai precis cum au fost indeplinite promisiunile Guvernului, cind, daca profesorii vor fi nemultumiti, greva se va putea relua atunci, intr-un moment mult mai critic, inainte de examenele nationale.