Analiza de coprocultura si exudatul faringian au ca timp de lucru cinci zile. Toate aceste analize, necesare inscrierii copiilor in invatamintul prescolar, sint gratuite.
DSP se confrunta, insa, cu o problema: "copilul beneficiaza, prin lege, de gratuitate, dar fondurile alocate pentru analize medicale - decontate de Casa de Asigurari de Sanatate a Judetului Braila (CJAS)- sint deja epuizate.
In consecinta, DSP va prelua, prin Directia de Medicina Preventiva, o parte din numarul analizelor, dar numai in limita capacitatii de lucru.
Din punctul de vedere al CJAS Braila, in limitele stabilite de valoarea contractului, analizele se pot efectua si la nivelul Centrului Medical pentru Copii. "CJAS nu poate deconta triajul epidemiologic efectuat, in schimb poate deconta analizele efectuate copiilor care au nevoie de stabilirea unui diagnostic", a declarat dr. Gabriela Drima, purtator de cuvint al CJAS Braila.
Totodata, Directia de Medicina Preventiva a facut o evaluare a unitatilor scolare si a gradinitelor, in vederea acordarii autorizatiei sanitare de functionare pentru anul scolar 2005-2006.
Din datele oferite de DSP, din 38 de gradinite cu program normal existente in municipiu, doar 15 au obtinut autorizatia, iar din cele 27 de gradinite cu program prelungit, 20 intrunesc conditiile igienico-sanitare impuse de lege. Din cele 32 de scoli existente in oras, 22 au obtinut autorizatia sanitara de functionare, pe cind doar sapte din cele 20 de licee brailene nu au indeplinit standardele igienico-sanitare.
In judet, din totalul de 27 de unitati scolare si prescolare, doar 12 sint pregatite sa-si primeasca elevii. Unitatile de invatamint care nu au obtinut inca autorizatia sanitara de functionare urmeaza sa fie reevaluate, pina la inceperea anului scolar.