Mergi la conţinutul principal

Incep tratamentele fitosanitare la culturile de rapita

Producatorii agricoli care aplica tratamente fitosanitare pentru protectia culturilor sint obligati sa anunte in scris sau prin nota telefonica, cu cel putin 7 zile inainte de inceperea lucrarilor, consiliile locale si primariile pe teritoriul carora se regasesc suprafetele ce urmeaza a fi tratate. In plus, aceeasi notificare trebuie facuta si in cazul autoritatilor ale caror limite teritoriale se afla la mai putin de 5 km de aceste suprafete. Instiintarea va contine: locul unde se aplica tratamentul, data inceperii si durata, denumirea produsului folosit, metoda de aplicare si mijlocul cu ajutorul caruia se aplica tratamentul (avion, elicopter, masina tractata sau masina purtata). Violeta Popescu, sefa Unitatii Fitosanitare din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila a tinut sa reaminteasca aceste reguli, pentru ca in citeva zile va incepe aplicarea tratamentelor pe culturile de rapita.
"Tratamentele se vor desfasura in perioade cit mai scurte, care nu vor putea depasi 7 zile consecutive, astfel incit apicultorii sa-si poata proteja familiile de albine. In cazul suprafetelor aflate in apropierea padurilor formate din specii melifere, livezilor si culturilor agricole entomofile aflate in faza de inflorire, tratamentul se va face doar la recomandarea specialistilor in protectia plantelor si protectia mediului. Si pentru aplicarea aviotratamentelor sint stabilite reguli stricte privind desfasurarea lucrarilor, printre care: viteza vintului mai mica de 5 m/s, temperatura aerului sub 25 grade Celsius sau dirijarea aeronavei de la sol cu ajutorul jalonierilor", a subliniat Popescu.
La rindul lor, precizeaza sefa fitosanitarilor, apicultorii trebuie sa cunoasca si sa aplice o serie de principii si reguli menite sa le protejeze familiile de albine: sa-si anunte in scris prezenta pe teritoriul unei localitati in cel mult 24 de ore de la instalare, sa inchida sau sa indeparteze familiile de albine imediat dupa ce au fost instiintati sau au aflat ca in zona se executa tratamente pentru combaterea daunatorilor. Primarii localitatilor au obligatia sa instiinteze apicultorii cu privire la tratamentele ce urmeaza a fi efectuate si sa convoace comisii de constatare in cazul producerii de intoxicatii la familii de albine. Daca, totusi, se inregistreaza astfel de accidente, apicultorii trebuie sa anunte in scris circumscriptia sanitar veterinara pe raza careia este amplasata stupina, in plus, trebuie sa ceara autoritatii locale constituirea comisiei de constatare formata din medic veterinar, delegat din partea Primariei, delegat zonal al unitatii de protectia plantelor sau filialei silvice, delegatul asociatiei crescatorilor de albine, reprezentantul cultivatorului agricol incriminat de producerea accidentului si proprietarul stupinei. De mentionat este ca verificarile si constatarea in teren nu trebuie facute mai tirziu de trei zile de la data anuntarii incidentului de catre apicultor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro