Mergi la conţinutul principal

Incendiu la clădirea de patrimoniu a fostei mori Lykiardopoulos

Clădirea monument a fostei mori Lykiardopoulos, denumită mai nou "Nicolae Bălcescu", a SC "Demopan" SA, a luat foc, ieri dimineaţă. Incendiul s-a manifestat la partea de jos a clădirii, unde au ars circa 75 metri pătraţi de planşeu tip sanwich, confecţionat din dulapi din scândură şi căptuşit cu stuf. De asemenea, au mai fost afectate instalaţia electrică dintr-o cameră de comandă şi un electromotor dezafectat.
Pompierii Detaşamentului 1 Brăila au intervenit cu patru autospeciale de stingere cu apă şi spumă pentru lichidarea incendiului. Pompierii au concluzionat că focul a fost provocat, intenţionat sau din neatenţie, de persoane rămase neidentificate. Cel mai probabil, este vorba despre hoţii de componente metalice care fură tot ce se poate fura din această clădire de patrimoniu.
Incidentul de joi vine la foarte scurt timp după ce primarul Brăilei, Aurel Simionescu, a confirmat faptul că actualul proprietar al morii, afaceristul gălăţean Petrică Herăscu, i-a propus să cedeze această clădire către municipalitatea brăileană, în contul datoriilor acumulate la plata taxelor şi impozitelor. Simionescu a spus că Primăria Brăila nu este interesată de acest imobil, deoarece este mult prea mare şi nu îi găseşte, deocamdată, nicio utilitate.
Cunoscută în prezent sub denumirea "Nicolae Bălcescu", moara în cauză a fost cândva una dintre cele mai mari construcţii industriale din partea de est a Europei. A fost construită de industriaşul grec Lykiardopoulos care, la începutul secolului XX, a hotărât să ridice o moară la Brăila. Finalizată în 1912, era una dintre cele mai mari şi mai moderne mori din întreg Orientul, cu o suprafaţă de peste 11.000 metri pătraţi. Capacitatea de producţie era uimitoare pentru acele vremuri. În 1920, la scurt timp după terminarea Primului Război Mondial, acolo se producea zilnic cantitatea record de 25 vagoane de făină. Moara Lykiardopoulos exporta făină în Turcia, Grecia, Algeria, Egipt.
"Demopan" SA a fost privatizată în anii 90, iar la începutul anilor 2000 a fost preluată de Petrică Herăscu, patronul "Galmopan" SA.
Privatizarea s-a dovedit a fi una nereuşită, în câţiva ani fosta fabrică de pâine, biscuiţi şi eugenii oprindu-şi producţia şi închizându-şi, rând pe rând, toate secţiile. În momentul privatizării, fabrica avea 1.200 de angajaţi. Toţi aceştia şi-au pierdut locurile de muncă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro