Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat, ieri, ca, la nivel national, s-au sechestrat 34 tone de carne contaminata provenita din Irlanda. Potrivit agentiei "Mediafax", ANSVSA a precizat ca pe piata mai sint citeva zeci de tone de preparate din astfel de carne si ca se fac eforturi pentru identificarea si scoaterea acesteia din circuitul comercial. Controalele vor continua pina la sfirsitul lunii decembrie.
Dioxina - periculoasa doar in cantitati foarte mari
Studiile de specialitate au demonstrat ca expunerea organismului uman la cantitati mari de dioxina poate provoca un numar de reactii adverse privind sanatatea. "Cea mai intilnita problema legata de sanatate este acneea severa, care se manifesta prin leziuni, in special la nivelul fetei si partii superioare a corpului. Alte efecte ale expunerii la o cantitate mare de dioxina sint iritatii ale pielii, cresterea excesiva a parului pe corp, depigmentarea, deteriorarea lobului mijlociu al ficatului. Una dintre preocuparile cele mai importante in ceea ce priveste efectele dioxinelor asupra organismului uman este aparitia cancerului la adulti", se arata intr-un comunicat al ANSVSA. Specialistii precizeaza ca problemele de sanatate apar dupa expunerea indelungata a organismului la dioxina. "Nu se imbolnaveste nimeni daca maninca 200 grame de carne contaminata", ne-a spus directorul Gicu Dragan. De altfel, in urma unor studii realizate de specialistii Uniunii Europene, a rezultat ca un consum de 90 de zile de carne contaminata cu dioxina, cu o concentratie de peste 200% fata de limita admisa, nu provoaca probleme de sanatate.