Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Inca 20 de autobuze noi pentru "Braicar", dar cu 160.000 de euro mai scumpe

Societatea "Braicar", la care municipalitatea este actionar unic, se pregateste sa achizitioneze inca 20 de autobuze marca BMC, identice cu cele pe care Primaria i le-a cumparat in 2004 de la acelasi furnizor firma bucuresteana "British Motor Corporation". De altfel, primele 10 masini vor fi aduse in Braila saptamina viitoare. Pretul ferm de achizitie este acelasi ca si acum 2 ani: 2,7 miliarde lei/bucata, stabilit in urma negocierii intre parti. Discutiile apar atunci cind ne raportam la paritatea leu/euro in momentul primei achizitii si cea actuala pentru ca, asa cum se stie, orice distribuitor al oricarui producator de autovehicule, chiar si din tara, isi stabileste si afiseaza pretul in euro. Mai mult, nici unul dintre acestia nu a majorat pretul in euro atunci cind moneda nationala s-a apreciat in raport cu cea europeana. In acest context, diferentele care rezulta din astfel de calcule sint de ordinul zecilor de mii de euro, echivalentul a mai mult de 2 autobuze BMC noi noute, bani care ar fi fost economisiti daca o minte luminata ar fi intuit evolutia cursului monedei europene in raport cu moneda nationala. Rationamentul este simplu: la momentul primei tranzactii - ianuarie 2004 - contravaloarea in euro a unui autobuz BMC era de circa 65.700 unitati monetare, comparativ cu 73.800 euro in prezent. Rezulta de aici o diferenta de 8.100 euro pentru fiecare autobuz cumparat acum, cind euro este cotat la o valoare medie de 36.590 lei. Daca ne raportam la faptul ca "Braicar" cumpara 20 de autobuze, suma finala, reprezentind numai diferente de curs valutar, se cifreaza la 162.000 euro - aproape 6 miliarde de lei vechi.

"Nu se poate discuta despre astfel de diferente"

"Din moment ce pretul a fost stabilit in lei si nu in euro, situatie avantajoasa pentru Primaria Braila, care a incheiat in 2004 contract de achizitie publica pentru 20 de autobuze, iar achitarea acestor bunuri s-a facut tot in lei, nu se poate discuta despre astfel de diferente. Si in prezent pretul pentru o noua transa de 20 de autobuze este stabilit tot in lei, iar plata se va face in aceeasi moneda", a explicat viceprimarul Daniela Vasioiu, care are in competenta societatea "Braicar".
La rindul sau, Cornel Sandulescu, directorul general al unitatii brailene de transport in comun, a precizat ca pretul stabilit la achizitia din acest an este inferior celor la care au achizitionat acelasi tip de autobuze alti colegi din tara. Mai mult, acesta a spus ca modalitatea de achizitie respecta prevederile Ordonantei de Urgenta 60/2001 privind achizitiile publice, care la articolul 12 alineat b), precizeaza ca autoritatea contractanta are dreptul de a aplica procedura de negociere cu o singura sursa in cazul in care Isi propune sa achizitioneze, In mod aditional, produse destinate Inlocuirii partiale, suplimentarii sau extinderii echipamentelor si instalatiilor achizitionate anterior de la un anumit furnizor si cind constata ca aceste produse nu se pot achizitiona decit de la acelasi furnizor, In vederea evitarii incompatibilitatii sau dificultatilor tehnice sporite de operare si Intretinere pe care le implica achizitionarea de produse cu caracteristici tehnice diferite de cele deja achizitionate. Autoritatea contractanta are dreptul de a aplica aceasta procedura numai Intr-un interval de cel mult 3 ani de la atribuirea contractului de achizitie publica initial.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii