Mergi la conţinutul principal

Impozitul pe valoarea tranzactiei limiteaza speculatiile pe piata de profil

Calculul impozitului pe tranzactiile imobiliare, in anul 2007, pentru persoanele fizice este diferit fata de algoritmul utilizat anul trecut.
Odata cu disparitia taxelor de timbru, impozitul pe profit de 16% a fost inlocuit cu impozitul de 3% pe tranzactie calculat in functie de anumite criterii.
Astfel, pentru un apartament cu valoarea mai mica de 60.000 de euro, cumparat cu cel mult 3 ani in urma, impozitul va fi de 3%. Daca valoarea imobilului este mai mare de 60.000 de euro, iar acesta este cumparat tot cu cel mult 3 ani in urma, impozitul este de 2%, la care se adauga o suma fixa de 1.700 de euro.
Pentru locuintele care sint scoase la vinzare la mai mult de 3 ani de la cumparare, impozitul este de 2%, la valori mai mici de 60.000 de euro si de 1% plus 1.200 de euro, pentru tranzactii mai mari de 60.000 de euro.
Noile conditii de impozitare ne-ar putea face sa asitam la un nou fenomen de evaziune fiscala. Atit cumparatorul, cit si vinzatorul vor fi tentati sa declare subevaluat, tocmai pentru ca impozitul sa fie cit mai mic. Vinzatorul, pentru ca el este cel care plateste acest impozit, iar cumparatorul, pentru ca el este cel care, de regula, suporta, pentru ca impozitul se adauga pretului de tranzactionare. Lucru care aduce o diferenta majora si deloc buna fata de anul trecut.
Partea buna a sistemului de impozitare din 2006 era tocmai ca sumele declarate la notariat si inscrise in contractul de vinzare-cumparare erau, in general, cele reale. Acum s-a ajuns in situatia in care asupriti sint cei care si asa nu au multe avantaje financiare in urma unei tranzactii: cei care detin sau vor sa cumpere apartamente in valoare de cel mult 60.000 de euro.
Si mai trista este situatia pentru cei care vind proprietati de valoare mica si vechi, pentru ca acestia nu plateau pina acum nici un impozit. Pe de cealalta parte insa, sint avantajati cei care au proprietati foarte valoroase, pentru care cistigul acumulat este deja semnificativ.

"Cistigi, nu cistigi, la stat trebuie sa dai impozit"

Cristian Teodor, directorul Agentiei imobiliare "Cristian", considera ca "ambele sisteme de impozitare lasa portite, in moduri diferite, ca sa se ocoleasca plata sau sa se plateasca mai putin. Mai apropiat de realitate este insa actualul sistem de impunere care limiteaza portitele speculatiilor.
Pe de alta parte insa, adauga Teodor, noul sistem ii face sa sufere pe cei care pierd in urma unei tranzactii imobiliare. Adica, in situatia in care ai cumparat cu un miliard de lei in urma cu trei, patru ani, iar acum esti nevoit sa vinzi tot cu 1 miliard, pe linga pierderea datorata devalorizarii monedei nationale se pierde si prin plata unui impozit mai mare. "Este un lant al slabiciunilor. Cistigi, nu cistigi, la stat trebuie sa dai impozit", a conchis Cristian Teodor.
Modificari ale legislatiei privind impozitarea tranzactiilor imobiliare este posibil sa apara in foarte scurt timp. Dupa cum ne-a declarat Vasile Varga, consilier al Uniunii Nationale a Notarilor Publici si membru in Biroul Executiv al Uniunii, "in momentul de fata se afla la Ministerul de Finante, pentru avizare, un proiect de hotarire de guvern realizat de specialistii Uniunii, in colaborare cu cei ai ministerului".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro