Mergi la conţinutul principal

Impactul om - mediu

Simbata, dimineata, Colegiul "Murgoci" a gazduit simpozionul "Educatie prin geografie", la care au participat aproape 90 de profesori de specialitate si invatatori. Actiunea a fost deschisa de presedintele Societatii de Geografie, filiala Braila, inspectorul Steluta Dan, care a spus ca societatea este una dintre cele mai vechi organizatii din Romania si chiar din Europa, intre membrii fondatori fiind personalitati precum Titu Maiorescu sau Alexandru Odobescu, iar intre conducatori s-au numarat Simion Mehedinti sau George Valsan. "Societatea de Geografie, filiala Braila, a initiat acest simpozion din convingerea ca numai o abordare noua, calitativa, poate transforma geografia scolara intr-un obiect modern, o disciplina a viitorului, capabila sa-si asume realizarea educatiei europene, pentru globalizare, mediu, valorile pamintului si poporului nostru. Una dintre principalele probleme o reprezinta impactul om - mediu, de la dimensiunea globala, planetara, pina la cea locala. Dorim, prin initierea acestui simpozion, sa valorificam principalele valente educationale ale geografiei ca disciplina scolara", a argumentat inspectorul Steluta Dan menirea simpozionului.
Inspectorul scolar general adjunct, prof. Lucica Visalon, a apreciat ca manifestarea este importanta pentru ca este un prilej de impartasire a experientelor, ceea ce aduce beneficii elevilor, iar inspectorul general din Ministerul Educatiei, prof. univ. dr. Nicolae Ilinca, a transmis un cuvint de bun augur din partea institutiei pe care o reprezinta. Apoi, si-a prezentat punctul de vedere presedintele Societatii de Geografie din Romania, prof. univ. dr. Mihai Ielenicz, de la Universitatea Bucuresti. La eveniment au mai participat cercet. st. princ. dr. Octavian Mandrut de la Institutul de Stiinte ale Educatiei Bucuresti, prof. Cristina Parvu de la Serviciul National de Evaluare si Examinare Bucuresti, si Alexandru Ionescu, reprezentant al "CD Press" Bucuresti.
La sectiunea comunicari stiintifice de specialitate au prezentat lucrari: prof. univ. dr. Nicolae Ilinca - "Indicele de hipertrofie urbana pe Glob", drd. Catalin Canciu si dr. Stanica Pandrea - "Contributii privind raportul dintre mediul geografic si primele comunitati umane din Campia Brailei", drd. Ion Andronache - "Caracteristicile mediului geografic al Baltii Brailei inainte si dupa amplele imbunatatiri funciare", prof. Ion Nedelcu - "Consideratii referitoare la aparitia si evolutia asezarilor din judetul Braila" si prof. Simona Novac - "Zona Libera Braila, intre deziderat si perspectiva".
La sectiunea "Comunicari din didactica si metodica geografiei din sistemul preuniversitar", au prezentat citeva consideratii: prof. univ. dr. Nicolae Ilinca - "De la invatarea factuala la cea conceptuala", prof. Maria Caineanu - "Modelul invatarii depline aplicat in geografie", prof. Carmen Parlog - "Harta politica a lumii - propunere de soft educational", prof. Viorica Neicu - "Interdisciplinaritatea, principiu in demersul didactic actual", prof. Ramona Cilibiu - "Utilizarea excursiei si expeditiei geografice in predarea-invatarea geografiei", inv. Maria Simion - "Aspecte ale predarii geografiei in invatamintul primar", prof. Mara Pascu - "Softul educational de geografie din cadrul platformei AEL" si inv. Elena Stanislav - "Predarea geografiei in invatamintul primar cu ajutorul metodelor gindirii critice". A fost prezentata si o expozitie de postere realizate de elevii din 25 de scoli si licee din judet.
Ideile importante si concluziile acestei manifestari vor fi publicate in revista de specialitate "Terra", care va ajunge la toti profesorii de geografie din tara.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro