Mergi la conţinutul principal

Impacare sau demisia viceprimarului Vasioiu!

Departe de a se rezolva, problemele de la virful Primariei Braila au degenerat, dupa cel mai recent scandal in care au fost implicati primarul Cibu si viceprimarul Vasioiu, intr-o adevarata criza. De peste un an de zile, cei doi isi arunca acuzatii, calificative jignitoare, si, mai nou, plingeri penale, in timp ce orasul merge din rau, spre mai rau, salubrizarea si transportul local fiind doar doua dintre problemele pe care brailenii le resimt in modul cel mai dur. Cu toate acestea, desi sint la rindul lor responsabili de soarta acestui oras, cei 27 de consilieri municipali nu au luat niciodata atitudine, in a atrage atentia celor doi ca scandalul si lipsa de colaborare se rasfringe asupra activitatii lor si, implicit, asupra braileanului care se astepta sa traiasca mai bine. Nu-i vorba, unii dintre acestia - in speta cei ai PSD - au deplins luni de zile, public, soarta grea a orasului, dar numai la modul declarativ, retoric, in parte multumiti ca pierderea la capitolul imagine, inregistrata de Alianta, se contabilizeaza in contul partidului lor. Somati de ziaristi sa ia artitudine si sa-si asume responsabilitatea de membri ai miniparlamentului local, acestia au declarat senini ca nu au puterea si competenta legala de a interveni si a aplana acest conflict ale caror costuri le platim noi, brailenii. Pentru ca ne-am convins ca, dinspre consilieri, fie ei ai puterii locale, sau ai opozitiei - desi, in municipiul Braila, notiunile de "putere" si "opozitie" sint aleatorii - nu va veni nici o incercare de solutionare a crizei, i-am intrebat pe fiecare dintre consilieri, la modul transant, daca, personal, vad un mod prin care aceasta criza poate fi rezolvata. Le-am oferit pe tava si trei variante de raspuns: delegarea de competente catre viceprimari, demisia viceprimarului Vasioiu sau organizarea de alegeri anticipate. Nici macar in acest context, majoritatea consilierilor municipali nu si-au asumat raspunderea unui raspuns transant, categoric, alegind varianta de mijloc, adica incercarea celor doi de a colabora. Altii, spre stupoarea noastra, au dovedit ca nu au doua vorbe laolalta, pentru ca una au zis cind au discutat telefonic cu reporterul "Obiectiv" si alta, la conferintele de presa de ieri.

"Demisia primarului, a viceprimarilor si a aparatului executiv"

Au existat si citeva voci, si nu numai din opozitie, care au declarat ca cea mai buna solutie ar fi demisia celor doi, sau chiar a intregului aparat administrativ, si organizarea de alegeri anticipate. In acest sens, i-am inregistrat initial pe consilierii municipali PSD, care pareau hotariti in a sustine ca, in cazul in care primarul si viceprimarul nu ajung la nici o intelegere, cel mai bine ar fi ca unul dintre ei, sau chiar amindoi, sa demisioneze. Iata insa si declaratiile acestora:
* Sorin Bosneag - "Demisia. Asta e singura solutie. Demisia primarului, a viceprimarilor si a aparatului executiv. Cu asta am rezolva toate problemele. Trebuie sa iasa in fruntea Primariei cineva ca doreste binele Brailei si care stie ce are de facut si poate lucra in echipa".
* Alexandru Coada - "Dupa cum merg lucrurile, cred ca atit primarul cit si viceprimarul ar trebui sa-si dea demisia. Doar asa se pot clarifica lucrurile. Apoi sa facem din nou apel la cetateni, sa facem alegeri anticipate si gata - problema e rezolvata".
* Doru Damian -"Cind se intilneste incapatinarea ardeleneasca cu orgoliul feminin, va dati seama ce amestec exploziv iese de acolo. Chiar daca nu se plac, si nu se iubesc, trebuie sa tina cont de faptul ca si-au asumat o responsabilitate. Faptul ca vina pleaca de la Ana la Caiafa, si si-o arunca reciproc nu-i absolva pe nici unul dintre domniile lor de ceea ce se intimpla in Braila. Mie mi-e indiferent daca pleaca primarul sau viceprimarul, atit timp cit Primaria ar bine ar fi bine condusa, si orasul bine administrat. Eu cred ca acest divort este iremediabil, dar au o obligatie mare fata de cetatenii municipiului: ca macar sa incerce sa convietuiasca in acelasi apartament, pina cind cetateanul va veni cu stampila si va rezolva problema. Deci singura institutie care poate rezolva aceasta problema este cetateanul, cu stampila, la alegeri".
* Florin Mija - "Nu o sa existe niciodata intelegere la nivelul inalt al Primariei, in formula asta. O solutie ar fi sa schimbam toata echipa ca cei de cum nu pot lucra impreuna. Poate o echipa noua va face treaba".
* Doinita Ciocan- "Eu consider ca odata ce au mers impreuna in campania electorala, tot impreuna trebuie sa isi rezolve problemele. O data ce au avut un program de masuri au avut unul si pentru situatii de urgenta pe care ar trebui sa il aplice acum, altfel inseala increderea zecilor de mii de oameni care au crezut ca programul lor de guvernare local este mai bun decit al nostru. Daca nu pot rezolva problemele, atunci sa faca un pas inapoi. Ca asa nu se mai poate. Braila asteapta sa fie guvernata. Poate doi ani nu pare asa de mult, dar sa mai treaca doi ani in care sa citim tot felul de treburi despre cei doi mi se pare enorm de mult. Ori sa isi solutioneze problemele, ori sa faca un pas inapoi, amindoi".
* Iuliana Lascu - "Problema e numai intre cei doi si numai ei o pot rezolva daca vor. Au fost amindoi in campanie electorala. Daca nu pot, sa si dea demisia. Dar ei au fost alesi pentru a rezolva problemele cetatenilor si in mod sigur nu fac acest lucru".
* George Chirita: "Pina la urma si primarul si viceprimarul trebuie sa dea dovada de maturitate politica. Au intrat de mina in campanie, au cistigat de mina, acum, daca au probleme, sa si le rezolve. Daca discuta si ajung la concluzia ca in nici un caz nu si lepot rezolva, sa isi dea demisia cu totii si sa ne lase in pace". Pina la inchiderea editiei, cel de al optulea consilier municipal PSD, Wilhelmina Ionescu, nu a putut fi contactat.
La numai citeva ore dupa ce a dat declaratia respectiva, aflat intr-o conferinta de presa, Alexandru Coada si-a nuantat semnificativ opinia: "Parerea noastra este ca nu se poate ca la viitoarea sedinta pe care o vom avea, peste doua saptamini, sa se rezolve aceasta problema. Este necesara o analiza foarte atenta a situatiei, pentru a vedea in ce masura, in conformitate cu legea, doamna Vasioiu se face vinovata de acuzatiile care, probabil, i le va aduce domnul primar. Pina atunci, zic eu ca nu se poate clarifica aceasta situatie si va fi necesara o analiza mai atenta, dupa care va trebui sa discutam in cadrul comisiilor de specialitate din cadrul CLM si dupa aceea, probabil intr-o sedinta de Consiliu de indata sau extraordinara, sa putem transa aceasta disputa. Exista variante mai multe, isi pot da demisia amindoi, isi poate da demisia doamna Vasioiu, ca domnul primar este totusi ales de cetateni, iar doamna viceprimar este aleasa de catre consilieri. Trebuie sa cintarim bine lucrurile, cu calm, in mod echilibrat, si apoi sa ne pronuntam"

"Sa se dizolve si CLM, si sa isi dea demisia si primarii si viceprimarii, sa se ia totul "de la zero" si gata"

Mai departe, consilierii municipali PNL au exprimat initial pareri impartite. In vreme ce unii sustineau ideea dizolvarii CLM si a organizarii de alegeri anticipate, iar altii jucau pe cartea impacarii, ultimii au optat pentru demisia viceprimarului Vasioiu. Iata declaratiile lor:
* Grigore Potec - "E o situatie critica. Certurile astea continua de un an si jumatate. Ar fi trebuit sa isi rezolve problemele si sa vina sa isi faca treaba. Daca nu, sa se dizolve si CLM si sa isi dea demisia si primarii si viceprimarii, sa se ia totul "de la zero" si gata".
* Giana Patrascu - "Mi-e greu sa vad acum o solutie de rezolvare a crizei. Cred ca lucrurile trebuie facute cu calm si la rece. Fiecare trebuie sa faca citiva pasi inapoi, altfel nu se poate. Dar nu stiu daca sint sanse in acest moment sa faca cei doi asta. Nu vad acum nici o solutie".
* Petrica Popa - "Doamna viceprimar isi nuanteaza o parte din declaratiile facute in trecut si beneficiaza de un fericit SUP intr-un caz foarte mediatizat, in care, desi incadrarea ca frauda se confirma, ea se diminueaza ca gravitate pentru ca nu ar fi existat nici prejudiu si pare-se, nici intentie. Intrebarea noastra este: in cazul in care principala salvatoare a doamnei Vasioiu este o recent descoperita, netratata si severa amnezie selectiva, daca aceasta amnezie a constituit un handicap si pentru sarcinile pe care le-a avut de indeplinit ca viceprimar? Nu dorim sa initiem si nici sa continuam o polemica privind amneziile selective si iertate ale familiei Vasioiu. Ar trebui sa aiba loc o discutie intre patru ochi, intre primar si viceprimar, si daca nu vor intelege, singura varianta este ca doamna Daniela Vasioiu sa demisioneze. Eu as aduce in discutie cazul unei alte doamne viceprimar, Constanta Weber, care nu a putut sa lucreze cu fostul primar, si care a demisionat. Sa ma ierte Dumnezeu, dar stim ca primarul si-a ales propunerile de viceprimar, si nu invers. Primarul a solicitat CLM votul pentru cei doi viceprimari, si nu invers. Primarul a fost ales prin votul populatiei, iar viceprimarii, prin propunerea primarului. Ca urmare, cu toata presiunea facuta de domnul deputat Horia Vasioiu, sotul viceprimarului Vasioiu, lucrul clar este ca ori se linistesc si colaboreaza, ori doamna viceprimar va trebui sa demisioneze. E o chestie de eleganta politica, si de eleganta de viata".
* Vasile Varga: "Primarul a fost ales de braileni iar el trebuie sa fie sustinut si sprijinit de viceprimari. El trebuie de asemenea asistat ca sa isi faca treaba cum trebuie. Trebuie sa fie echilibrat si onest si sa cunoasca problemele brailenilor. Relatia cu reprezentantii Aliantei trebuie sa se desfasoare la nivel de conducatori de partid. Sefii partidelor trebuie sa se intilneasca sa se analizeze problemele, sa se stabileasca solutiii de comun acord. Trebuie colaborare. Din nefericire, asa cum a spus si domnul Vasioiu, in CLM o parte din consilierii PNL voteaza cum le dicteaza constiinta, altii la o comanda politica. Eu mereu am votat cum mi-a dictat constiinta si nu o sa fac altfel. Dar cei doi trebuie sa gaseasca o cale de mijloc, daca nu sa o gaseasca partidele pentru ei".
* Peter Mitu: "Neintelegerile dintre Cibu si Vasioiu sint reflectia a ceea ce se intimpla in cadrul Aliantei locale. De la inceput consilierii PD nu s-au sfatuit nici cu primarul nici cu consilierii PNL, si au votat in turma, la o comanda. Liberalii, cel putin o parte, nu au facut asa, deoarece au votat cum le-a dictat constiita. Dar inainte de sedintele CLM trebuie ca toata lumea sa se intilneasca la sediul Alinatei si sa discute. Din nefericire, nici nu stiu daca exista un sediu al Aliantei. Consilierii PD au votat de atitea ori impotriva unor proiecte de hotarire initiate de primar, dar solutia problemei este in Alinata. Trebuie sa invete sa comunice unii cu altii. Pentru asta sint aici. Sint condamnati sa mearga impreuna. Daca nu, putem sa plecam cu totii, sa inchidem Braila, pina la urmatoarele alegeri, iar ultimul carea pleaca stinge lumina".
* Constantin Teodorescu: "Este evident pentru oricine ca la virful Primariei Braila s-a declansat un conflict ireconciliabil. Contextul politic general In care atit Guvernul cit si conducerea PNL este supusa In ultima vreme unor presiuni si acuzatii similare ma face sa cred ca si la Braila aceste accidente, regretabile desigur, au un substrat politic mai larg. Nu este cazul sa ma transform In avocatul domnului primar Cibu, pentru ca as lasa falsa impresie ca dinsul ar avea nevoie de aparare. Nu pot decit sa privesc circumspect acuzatiile ce i se aduc, avind In vedere ca vin din partea unei persoane care iata, dupa luni bune, Isi "nuanteaza" aproape la 180 de grade declaratiile din trecut, dupa ce colegi de-ai dumneavoastra din presa au fost dati In judecata pentru articole care prezentau atunci adevaruri care astazi, recunoscute nonsalant, ne lasa fara nici un fel de replica. Sint convins ca numai dialogul este calea pe care putem face lucrurile sa functioneze si, ca atare, Ii invit pe colegii nostrii democrati sa ne asezam la masa de lucru pentru a putea lamuri orice neIntelegere".

"Eu sint de acord ca doamna Vasioiu sa demisioneze"

La numai citeva ore distanta, reuniti si ei intr-o conferinta de presa, consilierii liberali Ion Sterian, Vasile Varga, Peter Mitu si Petrica Popa mergeau, la comun, pe ideea ca, daca primarul si viceprimarul nu ajung la o intelegere pina la sedinta CLM de la sfirsitul lunii, Daniela Vasioiu ar trebui sa demisioneze.
* Vasile Varga - "Eu am sprijinit actuala echipa, de la conducerea Primariei municipiului, am fost optimist si am crezut ca lucrurile se vor aseza pe un fagas normal. In conditiile in care primarul nu va avea sprijin din partea Aliantei, noi, consilierii PNL deranjati de acest scandal, nu vom mai acorda celorlalti nici un fel de sprijin. Oricarei actiuni i se opune o reactiune egala, si de sens contrar. Aliatii nostri de la PD au organizat o opozitie subtila si permanenta impotriva primarului si a initiativelor acestuia. Atitudinea cred ca este strategica si este dictata de la virf. Daca nu va exista un climat favorabil intre primar si viceprimar, inseamna ca unul dintre ei va trebui sa plece. Trebuie sa discutam la masa, sa-si prezinte inca o data public pozitia pe care o au vizavi de consilierii PNL, chiar de partid. In contextul in care nu se mai poate intelege cu primarul, atunci cu siguranta eu sint de partea primarului si va spun foarte clar, lasind la o parte orice relatie de prietenie, pentru ca ma cunosc cu Daniela Vasioiu de 25 de ani, si cu Horia, la fel", ne-a declarat Vasile Varga.
* Ion Sterian - "Daca lucrurile vor continua asa, cu scandalul asta in Alianta, nu facem decit sa fie in defavoarea cetatenilor municipiului. Eu sint de acord ca doamna Vasioiu sa demisioneze".
Ramine de vazut ce pozitii vor adopta consilierii municipali in sedinta CLM ce este programata pentru sfirsitul lunii, in care primarul a anuntat deja ca va supune atentiei plenului "cazul Daniela Vasioiu", respectiva rezolutia Parchetului, la plingerea penala inaintata de primar, ce reclama faptul ca viceprimarul si-a completat incorect declaratia de avere, pe anul 2003. Demn de mentionat este si faptul ca, desi rezolutia amintita a devenit aproape un document public, copia acesteia fiind in posesia ziaristilor, dar si a oamenilor politici, ca de obiecei, prea putini consilieri au fost dispusi sa-l comenteze, pe motiv ca nu l-au vazut si nu cunosc continutul acestuia. Pe de alta parte, unii dintre "curajosii" care nu-s dispusi ca-si asume declaratii transante cer presei sa scrie despre aceasta chestiune, si sa-si duca "cruciada" pina la capat. Nu de alta, dar e mai usor cind fac ziaristii opozitie, pentru tine...In numarul de miine vom face publice opiniile celorlalti consilieri municipali, respectiv ai PD, PRM, PC.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro