* familia lui Sorin Costin a reabilitat ca la carte o clădire de pe strada Edmond Nicolau, iar acum reabilitează fostul Consulat Italian, un superb imobil care ajunsese o ruină şi un pericol public
Cunoscut brăilenilor drept fostul Consulat Italian, imobilul aflat la intersecţia bulevardului Cuza cu strada Campiniu a intrat, în sfârşit, în consolidare-reabilitare, după ce ani de zile a zăcut abandonat şi ajunsese un adevărat pericol public din cauza bucăţilor de tencuială sau de acoperiş care cădeau de la înălţime. Din datele existente la filiala locală a Arhivelor Naţionale, reiese că această clădire a aparţinut unui medic italian, Brutto de la Fronte, care, în 1936, a închiriat-o Consulatului Italian. Acelaşi medic ar fi donat imobilul, prin testament, în 1962, statului italian. Până la căderea regimului comunist şi încă o perioadă, după Revoluţie, casa a făcut parte din fondul locativ al municipiului Brăila, fiind închiriată către diverse persoane ce ar fi provocat tot felul de distrugeri în interior. Ulterior, a fost revendicată şi preluată de Ambasada Italiei care, timp de mai mulţi ani, a lăsat-o nefolosită, astfel că în ea şi-au găsit adăpost diverşi oameni ai străzii, iar distrugerile au continuat. ”Au furat şi sobele, au furat şi ferestrele, au furat tot ce era de furat, cetăţenii dumneavoastră din Brăila!”, ne declara, în urmă cu doi ani, George Alexandru, avocatul Ambasadei Italiei. Acesta ne informa, tot atunci, că s-a găsit un cumpărător pentru imobil şi că procedura de vânzare se află într-un stadiu avansat. Între timp, tranzacţia a fost perfectată, iar clădirea aparţine acum familiei lui Sorin Costin, administratorul operatorului portuar ”Hercules” SA.
De câteva luni, şantierul a fost deschis, iar lucrările de consolidare şi reabilitare îşi urmează cursul. Pe placa de identificare a şantierului se menţionează că lucrările constau în ”reabilitare şi consolidare corp C1 locuinţă P plus 1E, schimbare de destinaţie din beci în subsol şi din pod în spaţiu locuibil mansardă corp C1. Reabilitare şi consolidare corp C2 locuinţă P plus 1E şi refacere împrejmuire”. Ca beneficiari ai investiţiei figurează Costin Iulian Sorin şi Costin Ernestina - Natalia.
Reprezentanţii Primăriei se bucură că, în sfârşit, această clădire care punea în pericol siguranţa publică a intrat în reabilitare. Asta cu atât mai mult cu cât proprietarul şi-a asumat obligaţia de a nu face intervenţii care să afecteze arhitectura iniţială. “Primăria a eliberat cât mai repede posibil autorizaţia de construire pentru reabilitarea clădirii. Documentaţia prezentată de proprietar avea avizul Direcţiei pentru Cultură, fiind asumată responsabilitatea de a păstra arhitectura originală. Din câte am înţeles, structura de rezistenţă este în stare optimă, iar zidurile sunt solide. Clădirea avea probleme cu tencuiala exterioară şi cu elementele de decor de pe faţade, care se desprindeau şi cădeau de la înălţime, precum şi cu acoperişul care, de asemenea, începuse să se desprindă pe bucăţi. Aceste aspecte se vor rezolva prin actuala reabilitare. Ce utilitate va avea imobilul, dacă va fi folosit ca locuinţă sau ca spaţiu comercial, rămâne la alegerea proprietarului”, ne-a declarat viceprimarul Alexandru Jantea.
Din câte se pare, familia Costin investeşte serios în achiziţionarea şi reabilitarea unor clădiri din Centrul Istoric al oraşului. Un alt imobil aparţinând aceloraşi proprietari a fost renovat ca la carte. Acesta este situat pe strada Edmond Nicolau, în vecinătatea Casei de Cultură a Municipiului.