• slujba de sfințire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi • cu acest prilej, a fost adusă racla ce adăpostește un veșmânt al Sfintei Parascheva, din patrimoniul sacru al Parohiei "Sfinții Apostoli", din Brăila • credincioșii au primit iconițe cu chipul Sfintei Cuvioase Parascheva și anafură și s-au rugat Cuvioasei Parascheva, ale cărei moaște odihnesc la Mitropolia Iași
Zi de rugăciune și de binecuvântări arhierești în joia de dinaintea sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, când prăznuim, potrivit calendarului creștin ortodox, Aducerea moaștelor Sf. Apostol Andrei la Iași.
Astfel, potrivit părintelui Rareș Bucur, purtătorul de cuvânt al Eparhiei Dunării de Jos, în ziua de joi, 13 octombrie - ajunul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva - "credincioșii din Brăila au trăit momente de o profundă simțire duhovnicească prin participarea la sfințirea picturii Bisericii "Sf. Cuv. Parascheva". Slujba de sfințire a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența autorităților locale, a multor credincioși sosiți din toate parohiile și a copiilor beneficiari ai programelor social-filantropice și cultural-educative desfășurate la această veche parohie a orașului.
După slujba de sfințire a picturii bisericii, ierarhul Dunării de Jos a oficiat Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în vecinătatea lăcașului. Spre bucuria și binecuvântarea credincioșilor prezenți, a fost adusă racla ce adăpostește un veșmânt al Sfintei Cuvioase Parascheva, din patrimoniul sacrul al Parohiei "Sfinții Apostoli" din Brăila.
"Credincioșii s-au închinat și au sărutat icoana Sfintei Parascheva și acest odor prețios al sfintei care, prin prezența lui în urbea brăilenă, se constituie într-o mărturie a evlaviei pe care poporul român o are față de Sfânta de la Iași. În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre importanța pictării sfântului lăcaș, explicând, totodată, reprezentările picturale ce se regăsesc în locașul de cult", a precizat pr. Rareș Bucur.
Ierarhul le-a mulțumit, totodată, reprezentanților parohiei și credincioșilor pentru evenimentul duhovnicesc și a apreciat dragostea, credința și evlavia manifestate față de sfinții lui Dumnezeu, mulți dintre aceștia fiind binefăcători și ocrotitori ai românilor. Toți credincioșii prezenți au primit, la plecare, iconițe cu chipul Sfintei Cuvioase Parascheva și anafură.
Piatra de temelie a Bisericii "Sf. Cuv. Parascheva" a fost așezată de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la data de 4 decembrie 2005. Lucrările de construcție ale edificiului bisericesc s-au desfășurat în perioada 2006-2014, iar slujba de târnosire a fost săvârșită de ierarhul Dunării de Jos la data de 12 octombrie 2014.
Astăzi, brăilenii sunt așteptați să se închine icoanei Cuvoasei Parascheva, la hramul ctitoriei care-i poartă numele.