Mergi la conţinutul principal

Ierarhul Dunării de Jos s-a rugat pentru contenirea secetei

* aflat la hramul ctitoriei veche de un secol și jumătate, păstorită de părintele Ștefan Constandache, protopopul Brăilei, Înaltpreasfințitul Părinte Casian s-a rugat pentru izbăvirea de necazuri și pentru ca Dumnezeu să aducă ploi binecuvântate, precum, odinioară, pe vremea Sfântului Ilie * "Ajută-i, Doamne Dumnezeul nostru, pe toți rugătorii din această seară și pe toți cei care poartă numele Sfântului Prooroc Ilie, să simtă roua cerească, pentru a topi canicula și pentru a o face binecuvântare și rodire sufletească!", s-a rugat ierarhul Dunării de Jos

 

Marți seară, în ajunul sărbătorii Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul - cel care i-a scăpat odinioară, pe israeliți, de slujitorii lui Baal - aducătorul ploilor binecuvântate și stăpân al tunetelor și al fulgerelor, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat slujba Vecerniei la biserica cu hramul "Sfântul Ilie", de pe Strada Roșiori, păstorită cu vrednicie de părintele Ștefan Constandache, protopopul Brăilei.

Părintele Arhiepiscop, laolaltă cu un sobor de preoți brăileni prezenți la slujba de seară, s-a rugat Sfântului Prooroc Ilie și Bunului Dumnezeu ca să ne izbăvească de secetă și să aducă ploi binecuvântate asupra pământului pârjolit de arșiță. Ierarhul i-a binecuvântat pe cei prezenți și a binecuvântat și roadele pământului aduse de brăilenii evlavioși.  

"Cum să fie auzită mai bine rugăciunea noastră, în această seară, de Domnul? Dacă ne unim cu văduva, cum s-a unit Sfântul Ilie în rugăciune și prin rugăciune și ascultare de Dumnezeu, s-a umplut vasul de ulei și hambarul de făină. Seceta a încetat, căci lacrimile văduvelor sunt izvoare curgătoare de bunătate, adăpând brazdele inimii și Domnul Se milostivește și adapă și brazdele pământului pentru pâine. Și așa cum a îndrăgit Dumnezeu, prin Sfântul Ilie, pe fiul văduvei și l-a înviat, așa înviază Domnul fiecare parohie lângă preot, care este urmașul Sfântului Ilie, grija și dragostea față de copii, care găsesc în iubirea părintească, în rugăciune și în relaxare, creștere frumoasă și binecuvântată. Ajută-i, Doamne Dumnezeul nostru, pe toți rugătorii din această seară și pe toți cei care poartă numele Sfântului Prooroc Ilie, să simtă roua cerească, pentru a topi canicula și pentru a o face binecuvântare și rodire sufletească!", a fost rugăciunea ÎPS Arhiepiscop Casian, după slujba de seară de la Biserica "Sf. Ilie".

Biserica "Sfântul Ilie" este cunoscută brăilenilor pentru rugăciunile pe care le înalță, an de an, în "luna lui cuptor", patronului spiritual și Lui Dumnezeu, pentru contenirea secetei și sosirea ploilor binefăcătoare.

Fondată la 8 septembrie 1872, pe un teren donat de Primăria Urbei Brăila (cum se numea atunci) în vechiul cartier al Pieței, biserica cu hramul "Sfântul Prooroc Ilie" a fost sfințită la data de 20 iulie 1877, în timpul Războiului de Independență purtat cu turcii, de către Prea Sfințitul Melchisedec, Episcopul Dunării de Jos - magistru în Teologie și Litere al Academiei de la Kiev, neobosit patriot și slujitor al Altarului, ministru al Cultelor, senator de drept și membru al Academiei Române. Alături de marele ierarh s-a aflat protopopul Brăilei, Alecu Sudețeanu, înconjurat de un sobor de preoți.

Ctitorită din daniile credincioșilor și ale brăilenilor care făceau parte din breslele Căruțașilor, Dragomanilor (translatorilor), Hamalilor (docherilor) și Casapilor (măcelarilor) pe vremea Domnitorului Carol I al României, Biserica "Sf. Ilie", a fost refăcută în anul 1894, când s-a construit turla mare și s-a refăcut acoperișul. De data aceasta, lucrările au fost realizate cu banii obținuți din suprafața de peste 1.000 de stânjeni de teren din curtea bisericii, vândută unor brăileni.

Biserica "Sf. Ilie" este construită în stil neobizantin. Catapeteasma bisericii a fost pictată de reputatul pictor brăilean Matache Orășanu în anul 1877, iar fresca doi ani mai târziu, de către pictorul D. Teodorescu. Același pictor a zugrăvit și turla mare, în anul 1894, folosind tehnica uleiului pe zid.

În timpul Primului Război Mondial, când rușii din sectorul Nănești - Nămoloasa (Vrancea) îi bombardau pe nemți și pe bulgari, care ocupaseră Brăila, un obuz a explodat la doar 20 de metri distanță de biserică, înspre miazăzi, pricinuind mari stricăciuni sfântului lăcaș (fisuri în zid). Așa stând lucrurile, părintele B. Enăcescu a inițiat alte lucrări de reparații dar, pe timpul cutremurului din noiembrie 1940, edificiul a fost din nou grav afectat. Deși s-au făcut reparații în anul 1942, turla mică, de deasupra pronaosului, nu a mai putut fi salvată. Așa se face că, în prezent, Biserica "Sf. Ilie" are o singură turlă, în loc de două cum avea până acum 80 de ani.

Cutremurul de la 1977 a provocat, de asemenea, distrugeri la "Sf. Ilie", atât la interior, cât și la exterior, motiv pentru care părintele paroh Costică Enache a inițiat ample lucrări de consolidare și refacere a zidăriei și picturii. La 23 octombrie 1986, Biserica "Sf. Ilie" a fost resfințită de P.S. Epifanie Norocel, Episcopul Buzăului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro