Ieftinirea medicamentelor nu se simte in buzunarele pacientilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ieftinirea medicamentelor nu se simte in buzunarele pacientilor

La Braila, farmacist Profira Constantinoiu, presedinte al Colegiului Judetean al Farmacistilor apreciaza ca reducerile de pret de la 1 ianuarie reprezinta pentru farmacii o pierdere substantiala, dar nu reprezinta si pentru pacient un cistig pe masura, pentru ca, totodata, s-a diminuat si pretul de referinta al medicamentelor, la care se raporteaza costul, sustinerea din partea pacientului. ''Pacientul plateste aproape la fel ca si inainte de ieftinire, pentru ca diminuarea de pret s-a facut in paralel cu diminuarea pretului de referinta. In luna ianuarie, pacientii au platit cam acelasi pret pe medicamentele pe care le iau, ca si in lunile precedente. Daca guvernantii aveau in vedere un ajutor pe spatele farmaciilor, dar in avantajul pacientilor, lasau acelasi pret de referinta pentru medicament, iar atunci bolnavul simtea ca plateste mai putin, dar asa, nu se vede nici o reducere". In opinia farm. Profira Constantinoiu, din toata aceasta reducere de pret a medicamentelor cistiga doar Casa de Asigurari de Sanatate, care va plati farmaciilor mai putin, pentru aceeasi reteta a unui pacient ."De fapt, obiectivul caselor de asigurari este acela de a plati farmaciilor cit mai putin, din aceiasi bani sa se asigure cit mai multi pacienti, pentru ca...nu sint bani .De aceea, si in acest an, desi am intrat intr-un an european, tot farmaciile sustin sistemul de sanatate", a precizat presedintele Colegiului Farmacistilor din Braila. In sustinerea afirmatiilor, sursa citata a mai adaugat ca farmacistii sint dezavantajati fata de reducerile de pret pe care le-au suportat si pe care le vor suporta in continuare, la fiecare ieftinire a medicamentelor. "Cei 4% pe care am reusit sa-i scoatem la negocierea cu CJAS pentru retetele pentru bolile cronice nu sint suficienti pentru o sustinere optima din punct de vedere economic a unei farmacii, ci doar pentru supravietuirea unitatilor farmaceutice'', a concluzionat farmacist Profira Constantinoiu.

Promisiuni incalcate de guvernanti

Despre toate acestea, prof. Dumitru Lupuliasa, presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania apreciaza ca "autoritatile si-au incalcat toate promisiunile, aducind farmaciilor prejudicii enorme. Cosmarul reducerii preturilor pe stocurile de medicamente se repeta de doi ani, de cind a inceput aprecierea leului fata de principalele valute. Indiferenta autoritatilor a dus la pierderi pentru farmacisti de peste 100 milioane de euro in doi ani. Doar in aceasta luna pierderea este de 20 milioane de euro. De asemenea, depasirile si arieratele pina in iunie 2006, nerecuperate,sint de 24 milioane de euro." Potrivit presedintelui Colegiului Farmacistilor din Romania, la acestea se adauga negocierea adaosului comercial la bolile cronice, care si in acest an a fost o bataie de joc la adresa farmacistilor, in sensul ca, multe dintre casele de asigurari de sanatate au fortat farmacistii, prin pozitii de forta si amenintari sau prin intelegeri cu anumiti furnizori sa semneze contracte cu adaosuri minime si ridicole de 1%, cum a fost cazul CASMB , care a avut intelegere in prealabil cu Centrofarm. Iata de ce
Colegiul Farmacistilor din Romania a decis declansarea actiunilor de protest impotriva autoritatilor, care nu s-au tinut de promisiuni si care aduc farmaciile in pragul falimentului. Pentru prevenirea acestei situatii, in anul 2006, in special in ultimele trei luni, reprezentantii Colegiului Farmacistilor din Romania au avut intilniri cu conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, cu Ministrul Sanatatii, s-au adresat Parlamentului Romaniei si au prezentat obiectivele pe care le aveau in vedere pentru intrarea pe un fagas normal al relatiilor intre parti in anul integrarii Romaniei in
Uniunea Europeana . La vremea respectiva, farmacistii solicitau: preintimpinarea situatiei de scadere a preturilor pe stocurile de medicamente, imbunatatirea mecanismului de negociere a adaosului comercial la bolile cronice si asigurarea unui adaos superior celor obtinute in anii trecuti, alocarea plafoanelor medicilor de familie sau macar impartirea plafoanelor la farmacii potrivit regulii adresabilitatii, prin mecanisme transparente si verificabile, recuperarea depasirilor si arieratelor farmaciilor din 2005 si 2006.
Desi, la intilnirile avute cu autoritatile sanitare si cu ministrul Eugen Nicolaescu toate aceste solicitari au fost agreate, actele normative emise ulterior sau implementarea acestora a fost contrara. Astfel, desi farmacistii au fost asigurati ca nu vor scadea preturile pe stocurile farmaciilor si ca negocierea adaosului la bolile cronice se va face in sedinta deschisa, rezultatul a fost ca preturile au scazut pe stocurile farmaciilor, iar la multe din casele judetene, negocierea s-a facut cu intelegeri in prealabil intre CAS si furnizori sau s-au cerut oferte scrise in prealabil, sustin farmacistii. La categoria "neconcordanta intre promisiune si rezultat" se incadreaza si adaosul comercial la bolile cronice, care a fost negociat sa fie intre 4-6%, dar care a aparut in norme intre 1-6%, ceea ce pentru farmacisti inseamna fortarea scaderii la minimum. In plus, impartirea plafonului se face dupa regula plafonului istoric si nu dupa cea a adresabilitatii, cum li s-a promis farmacistilor, iar plata promisa in iunie 2006 de Ministrul Sanatatii pentru arierate si depasiri, atit pe compensate si gratuite, cit si pe boli cronice nu a fost facuta nici pina acum, desi acestea au fost medicamente de care au beneficiat asiguratii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro