Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

"Icoana reprezinta sinteza credintei crestine"

In holul Muzeului Brailei a fost vernisata, ieri, expozitia de icoane si carte de cult "Bizant dupa Bizant", care cuprinde unele dintre cele mai valoroase exponate aflate in posesia institutiei. Expozitia a fost organizata de muzeografii Elena Ilie si Gabriela Closca. Directorul Muzeului Brailei, dr. Ionel Candea, a spus ca muzeul a dorit sa realizeze expozitia pentru ca icoana este unul dintre cele mai vechi obiecte de cult ale crestinilor. "Icoanele au aparut intr-o perioada in care Bizantul le-a promovat, insa a existat o perioada, in sec VIII, in care icoana a fost contestata. Din sec IX a fost recunoscuta ca obiect sfint careia i te inchini si cu ajutorul careia comunici cu Dumnezeu, cu sfintii. Icoana reprezinta sinteza credintei crestine. Fiecare muzeu din tara se mindreste cu colectii mai mari sau mai mici de icoane. Aici, la Braila, Ilie Elena si Gabriela Closca s-au ocupat de punerea in valoare a colectiilor, din perspectiva varietatii de icoane rasaritene, pentru ca am avut comunitati puternice de greci, lipoveni, bulgari. Expozitia este mica, dar sintetica. Cartile de cult din expozitie au reala valoare patrimoniala, sint carti din categoria tezaur".
Prof. univ. dr. Ionel Candea a mai precizat ca pe simeze este expus un splendid "Sf. Gheorghe", care vine dinspre greci ca izvor iconografic, si mai multe icoane reprezentind scoala lipoveneasca de pictura, de reala valoare, sub aspectul picturii si al erminiilor, adica al retetelor dupa care icoanele au fost realizate. Asa se intimpla cu majoritatea icoanelor expuse: cei doi "Sf. Nicolae", cu "Maica Domnului cu pruncul", "Sf. Gheorghe omorind balaurul" - o versiune academista, "Sfintul Dimitrie", de factura greceasca. In expozitie este reprezentata si icoana pe sticla, o raritate in spatiul rasaritean ortodox, care subliniaza legatura Brailei cu Brasovul.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii