• animalul ar fi agonizat circa trei zile, timp în care autorităţile din zonă nu au făcut nimic pentru a-l salva • abia după ce un brăilean l-a fotografiat şi a postat imaginile pe o reţea de socializare, s-a implicat o asociaţie de profil din Bucureşti • reprezentanţii Save Horses Romania au preluat iapa, în noaptea de joi spre vineri, cu intenţia de a o transporta în adăpostul specializat din capitală • din păcate, în timpul transportului calul a murit • conform datelor din microcipul găsit asupra sa, iapa nu a aparţinut unui crescător din judeţul Brăila • cel mai probabil, a fost abandonată de un samsar de animale, spun reprezentanţii DSV
După ce a fost exploatată ca animal de povară toată viaţa, o iapă care nu se mai putea ridica în picioare a fost abandonată pe un câmp de lângă localitatea brăileană Şuţu. Animalul chinuit de căldură şi muştele care roiau pe rănile de pe corp a fost găsit de un brăilean care l-a fotografiat şi a postat imaginile pe o reţea de socializare. Se pare că iapa ar fi zăcut abandonată trei zile, timp în care autorităţile din comuna apropiată - Poliţie, medic veterinar - fie nu au prins de veste, fie au ştiut şi au ignorat problema. Abia după ce cazul a fost făcut public pe internet, a intervenit asociaţia Save Horses Romania, care, în noaptea de joi spre vineri, a venit şi a urcat calul într-o remorcă, pentru a-l transporta în Bucureşti, unde să i se acorde îngrijirile necesare. Din păcate, în timpul transportului iapa a murit.
Cotidianul nostru a solicitat un punct de vedere din partea Direcţiei Sanitar Veterinare Brăila cu privire la această situaţie. Directorul Gicu Drăgan ne-a spus în primă instanţă că nu a fost informat despre acest caz. Ulterior, după ce a discutat telefonic cu medicul veterinar din zonă, directorul Drăgan ne-a transmis că, potrivit microcipului găsit asupra calului, reiese că acesta nu fusese înregistrat pe raza judeţului Brăila. Cu alte cuvinte, cel care l-a abandonat nu este din Şuţu sau din satele apropiate. “Cel mai probabil, este vorba despre un samsar de animale”, ne-a spus Gicu Drăgan.
De identificarea persoanei responsabile ar trebui să se ocupe Poliţia, în baza datelor înregistrate pe microcipul calului, sunt de părere reprezentanţii DSV Brăila.