Amenzi în valoare totală de 1.320 lei şi retragerea de la comercializare a peste 50 de cartoane de ouă, iată pe scurt rezultatele acţiunilor de inspecţie şi control aferente lunii trecute, derulate de veterinarii brăileni. Potrivit raportului de activitate aferent primei luni din an, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Brăila, controalele au vizat, în principal, unităţile de producere, depozitare şi comercializare a produselor alimentare de origine animală şi nonanimală, precum şi exploataţiile agricole în sectorul zootehnic. "În urma controalelor efectuate s-au constatat neconformităţi privind marcarea şi comercializarea ouălor, depozitarea produselor alimentare, transportul animalelor pe drumurile publice, aplicându-se două sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 1.320 lei (...), patru avertismente (...) şi s-au retras de la comercializare un număr de 1.611 ouă, în valoare de 650 lei", se menţionează în materialul de presă al instituţiei. De asemenea, în perioada de raportare, pe fondul scandalului iscat în Vestul Europei legat de carnea de porc din Germania, infestată cu dioxină, instituţia a verificat şi monitorizat toate intrările de carne de porc în judeţul nostru şi a dat asigurări că în Brăila nu au intrat cantităţi de carne de porc din Germania. Tot la capitolul prevenţie, de data aceasta în ce priveşte febra aftoasă, DSVSA Brăila a continuat monitorizarea produselor de origine animală provenite din comerţul intracomunitar cu ţară de origine Bulgaria, unde s-a înregistrat prezenţa bolii la mistreţi. De altfel, medicii veterinari brăileni au participat la un exerciţiu de simulare derulat la Constanţa, pe tema febrei aftoase, în urma căruia DSVSA Brăila a elaborat un program de măsuri pentru prevenirea apariţiei şi evoluţiei acestei boli pe teritoriul judeţului. "În acest sens au fost transmise înştiinţări privind înăsprirea măsurilor de biosecuritate către Consiliile Locale, Direcţia Silvică - AJVPS, fermele de animale receptive şi au fost instruiţi medicii veterinari oficiali şi cei cu liberă practică în recunoaşterea clinică a bolii", se punctează în comunicatul de la DVSVSA Brăila.
În ce priveşte programul instituţiei pe luna în curs, în acelaşi material se precizează că a fost demarat un program de control al produselor alimentare expuse spre vânzare în reţeaua comercială, la raft. În cadrul acestei acţiuni vor fi verificate carnea, carnea tocată, carnea preparată şi produsele din carne, inclusiv conservele, precum şi legumele şi fructele, ciupercile proaspete şi conservate, plus produsele alimentare din legume şi fructe.