Mergi la conţinutul principal

Hramul parohiei "Sfintii Imparati" de pe strada Scolilor

Astazi, biserica de pe strada Scolilor - lacas sfint vechi de 150 de ani - isi sarbatoreste patronii spirituali. Marea sarbatoare a "Sfintilor Imparati si intocmai cu Apostolii Constantin si mama sa, Elena", este un prilej de bucurie pentru toti crestinii, in primul rind pentru enoriasii parohiei pastorite cu vrednicie de parintele paroh Traian Mazare. Slujba de hram a inceput inca de aseara, odata cu oficierea Vecerniei, ea continuind astazi dimineata, cu Utrenia si Sfinta Liturghie. Credinciosii din toata Braila sint asteptati la Sfintul Altar cu prinoase si cu rugaciuni de multumire, brailenii rugindu-se, totodata, pentru sanatatea celor ce poarta numele Sfintilor Constantin si Elena si pentru odihna celor adormiti in Domnul.
Piatra de temelie a bisericii "Sfintii Imparati Constantin si
Elena" a fost pusa in urma cu un secol si jumatate, mai precis in ziua de 3 mai 1857, slujba de sfintire fiind statornicita sase ani mai tirziu, pe 8 septembrie 1863 - chiar in ziua in care se ctitorea Biserica Greaca - de catre Episcopul Dionisie Romano al Buzaului. Comitetul care a initiat si condus construirea asezamintului era alcatuit din cetateni de frunte ai Brailei: Gheorghe Geavide, Mihalache Marghiloman, Ilie Ion, Hagi Hristu Ceaparu, Pitaru Mandache, Gheorghe Danovici, Radu Balan, precum si preotii Ioan Castrinisios zis "Fortunescu", Stefan Secareanu, Stan Radulescu si Radu Meca. Pe linga toti acestia, pentru ridicarea edificiului au contribuit Corporatiile (breslele) Gradinarilor, Croitorilor, Casapilor (Macelarilor), Precupetilor si Hamalilor (Docherilor) din urbea dunareana. "Sfintii Imparati Constantin si Elena" a fost cea de-a patra parohie urbana a Brailei dezrobite, dupa "Sfintul Arhanghel Mihail" (1831), fosta geamie turceasca, "Sfintul Spiridon" (1842) si "Sfintul Mare Mucenic Gheorghe" (1857).
Ample lucrari de reparatii si restaurare a bisericii de pe strada Scolilor (fosta Sf. Constantin) s-au facut in perioada anilor 1934 - 1935, prin sirguinta preotilor Manole Vergu si Serban Sampetru. De atunci dateaza cele doua pisanii, precum si portretele preotilor care au slujit la Altar, pina in acel moment. Alte lucrari s-au efectuat in 1970, de catre preotii slujitori Anghel Gomolea si Serban Sampetru. In vara anului 1985, un incendiu devastator a distrus mare parte din acoperisul sfintului lacas, biblioteca si mobilierul, fiind necesare alte si alte lucrari de reparatii. Resfintirea bisericii a fost oficiata de PS Episcop Epifanie Norocel al Buzaului, in ziua de 25 octombrie 1987. Demn de remarcat este faptul ca, dupa demolarea de catre autoritatile comuniste a bisericii "Sfintul Spiridon" (in anii '60) - care se afla pe locul actualului "palat al Telefoanelor" -, biserica "Sfintii Imparati Constantin si Elena" a devenit mostenitoarea si pastratoarea moastelor Sfintului Haralambie, dar si a odoarelor sfinte ramase, practic, fara adapost. Intr-adevar, cel de-al doilea hram al lacasului sfint de pe strada Scolilor este al "Sfintului Mucenic Haralambie", acesta fiind sarbatorit in ziua de 10 februarie a fiecarui an.
Multi ani fericiti tuturor care poarta numele Sfintilor Imparati Constantin si Elena!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu