• credincioşii din cartierul fondat de marele filantrop şi industriaş Nedelcu P. Chercea s-au închinat patronului spiritual • în mijlocul sfântului lăcaş, s-a aflat coliva de hram, cu chipul Sfântului Mare Mucenic Mina
Ctitorită în perioada interbelică, pe cheltuiala industriaşului filantrop Nedelcu P. Chercea şi a soţiei Ana, biserica cu hramul Sfântul Mare Mucenic Mina şi-a sărbătorit, ieri, patronul spiritual.
La slujba de hram au participat locuitorii cartierului brăilean, care i-au amintit în rugăciuni pe înaintaşii lor şi s-au rugat pentru binele şi prosperitatea oraşului. Credincioşii au adus ofrande la biserică şi au sfinţit coliva de hram, cu chipul Sfântului Mina.
Lăcaş de închinare şi mormânt pentru ctitori
Actualul cartier Chercea a fost, cândva, satul Vatra Veche, iar credincioşii de aici - majoritatea docheri şi hamali în Port - nădăjduiau să aibe propria biserică, să nu mai fie nevoiţi să meargă tocmai în Islaz, ca să aprindă o lumânare de sărbători.
În timpul Primului Război Mondial, industriaşul Nedelcu P. Chercea - fiu al satului - a construit un paraclis din paiantă, pe cheltuiala sa, pentru nevoile enoriaşilor din Vatra Veche. Bisericuţa a fost construită de meşterii din sat, fiind sfinţită la 24 februarie 1919, de către Preasfinţitul Dionisie al Buzăului. Primul preot al parohiei Vatra Veche a fost părintele Costache Gănescu.
Din anul 1919, Nedelcu P. Chercea şi soţia sa, Ana au început, pe cont propriu, cel mai mare proiect edilitar din câte au fost la Brăila. În nouă ani, (până în 1928) soţii Chercea au ridicat actuala biserică “Sfântul Mare Mucenic Mina” (care-l are ca ocrotitor şi pe Sfântul Nicolae), Şcoala de Băieţi şi Fete (fosta şcoală 13, de pe vremea comuniştilor), Primăria Comunei Chercea şi Dispensarul medical, edificii care împodobesc şi astăzi cartierul care poartă numele binefăcătorului său.
Începută în anul 1919, biserica “Sf. M.M. Mina” a fost terminată în anul 1927, concomitent fiind finalizată şi clopotniţa de zid. Chercea a înzestrat biserica cu două clopote mari de bronz, unul de 1.000 şi celălalt de 500 de kilograme, turnate în fabrica V.V. Răşcanu, din Bucureşti. Sfântul lăcaş a fost sfinţit la 8 noiembrie 1928, de către Preasfinţitul Ghenadie al Buzăului.
Construită în stil bizantin “românizat”, biserica din Chercea are formă de cruce şi o singură turlă. Este o construcţie solidă, din cărămidă şi beton, iar acoperişul a fost realizat din ţiglă “în solzi” şi tâmplărie de stejar masiv, sculptat cu măiestrie. Tâmplăria a fost realizată de meşterul D. Penescu, iar sculptura de către T. Ciocan. Pictura bisericii “Sfântul Mina” a fost executată în stil bizantin realist, de către pictorul C. Cardaş din Tulcea, în anul mântuirii 1928.
Sfântul lăcaş este şi mormântul în care odihnesc ctitorii. În interiorul bisericii, la demisol, se află cavoul ctitorilor Nedelcu şi Ana Chercea, cu două sicrie de marmură albă în care aceştia îşi dorm somnul de veci şi cu busturile defuncţilor, realizate în mărime naturală de sculptorul Fr. Storck. Uşile de la intrarea cavoului sunt construite din lemn greu de stejar, iar treptele din marmură.
Catapeteasma bisericii, realizată din lemn de stejar, este opera sculptorului T. Ciocan. Este o adevărată operă de artă, cu îngeri ciopliţi în relief, ciorchini şi motive florale de o rară frumuseţe. Pe uşile de la intrarea în sfântul lăcaş, sculptorul a imprimat, cu dalta, chipurile ctitorilor purtând în braţe biserica închinată Sfântului Mina, precum odinioară marii voievozi.