Hramul bisericii Sfânta Parascheva | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
În condiţii de pandemie

Hramul bisericii Sfânta Parascheva

* în timp ce, la Iaşi, credincioşii stau la uşa catedralei mitropolitane, sperând să atingă racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, mâine, la Brăila, se sărbătoreşte hramul ctitoriei de pe strada Mihai Bravu * parohia "Cuv. Parascheva" din Brăila a fost înfiinţată în anul 1871, la cererea locuitorilor din fostul cartier Atârnaţi * în anul 1964, biserica "Sf. Parascheva" a fost dinamitată şi făcută una cu pământul de regimul comunist

 

 

 

 

Mâine, credincioşii parohiei "Sfânta Parascheva" sunt aşteptaţi la hramul ctitoriei lor, de pe strada Mihai Bravu. Ridicată prin strădania credincioşilor şi prin râvna preoţilor slujitori, în frunte cu părintele paroh Ştefan Stan, biserica a fost sfinţită în anul 2014. Dacă anul trecut au fost sute de brăileni care s-au rugat la icoana Sfintei Parascheva, cea brodată în catifea şi fir de aur - despre care se spune că este făcătoare de minuni - anul acesta hramul se va desfăşura în condiţii de pandemie, cu respectarea măsurilor impuse de autorităţi în zona lăcaşurilor de cult.

Icoana Sfintei Cuvioase Parascheva, devenită simbol al sfântului lăcaş, a fost lucrată cu multă iscusinţă de o credincioasă, în anul 1892, şi o înfăţişează pe aceasta în mărime naturală. Alături, în vechiul paraclis, se mai află o icoană a Sfintei Parascheva, la fel de veche, zugrăvită pe lemn de pictorul brăilean Matache Orăşanu şi îmbrăcată în argint aurit. Tot acolo, se află icoana Sfintei Parascheva făcând milostenie copiilor săraci, precum şi chipurile zugrăvite ale Sfântului Ierarh Nicolae, Domnului Iisus Hristos şi Maicii Domnului (icoanele împărăteşti) pictate de acelaşi Matache Orăşanu.

Prima atestare documentară a parohiei "Cuvioasa Parascheva" din Brăila datează din anul 1871, când credincioşii suburbiei "Atârnaţi" au cerut Primăriei loc pentru construirea unei biserici. Acest demers s-a concretizat în luna mai a anului 1877, când a avut loc, oficial, întemeierea parohiei "Sfânta Cuvioasă Parascheva".

Prima biserică, finalizată în anul 1892, s-a prăbuşit după numai patru ani, urmare a unei erori tehnice. În acelaşi an, însă, a fost construit un nou paraclis, sfinţit la data de 8 decembrie 1896 de către Episcopul Iosif Gheorghian al Dunării de Jos. Potrivit documentelor de arhivă, la data de 29 septembrie 1935 a fost pusă piatra de temelie pentru o nouă biserică, asemănătoare Catedralei de la Timişoara. Din pricina problemelor financiare, lucrările au fost întrerupte de mai multe ori. Culmea, în anul 1958, deşi se afla într-o fază avansată de finalizare a lucrărilor, biserica "Sfânta Cuvioasa Parascheva", alături de biserica "Sfântul Spiridon" au fost trecute în planul de sistematizare a oraşului, de către autorităţile comuniste. Aşa stând lucrurile, în anul 1962, biserica a fost înscrisă pe lista imobilelor ce urmau a fi expropriate şi demolate, iar în a treia săptămână din Postul Mare a anului 1964 ea a fost dinamitată şi rasă de pe faţa pământului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro