Hramul bisericii “Sfânta Cruce”. 40 de bătrâni nevoiaşi au primit pachete cu alimente | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Hramul bisericii “Sfânta Cruce”. 40 de bătrâni nevoiaşi au primit pachete cu alimente

• Sfânta Liturghie a fost oficiată de părintele paroh Gheorghe Marinescu şi de părintele slujitor Mihail Dănilă • în ziua Înălţării Sfintei Cruci, parohia a ajutat 40 de bătrâni nevoiaşi, care au primit pachete cu alimente • ctitorită în anul 1943, la iniţiativa Societăţii Ortodoxe a Femeilor Române, bisericuţa din Obor a fost crucificată pe vremea prigoanei comuniste • din anul 2012, sfântul lăcaş a fost refăcut din temelii, iar acum a căpătat o nouă înfăţişare 

 

În marea sărbătoare a Înălţării Sfintei Cruci, brăilenii din Obor au participat la hramul bisericii “Sfânta Cruce” (ctitorită în anul 1943, în plin război), sfânt lăcaş păstorit cu vrednicie de părintele paroh Gheorghe Marinescu - protopop al Brăilei vreme de 35 de ani - şi de preotul slujitor Mihail Dănilă. Credincioşii au adus ofrande pentru binecuvântare şi i-au pomenit pe cei răposaţi, respectând, totodată, regulile impuse de prelungirea stării de alertă. Prin strădania slujitorilor şi a credincioşilor parohiei din Obor, 40 de persoane vârstnice au primit, ieri, pachete cu alimente neperisabile şi bunuri de strictă necesitate.

Refăcută din temelii cu multă cheltuială, biserica “Sfânta Cruce” se află în ample lucrări de reconstrucţie din anul 2012. Trei din cei patru pereţi ai sfântului lăcaş au fost dărâmaţi şi construiţi din nou, iar biserica a căpătat o nouă înfăţişare. Catapeteasma bisericii, de o rară frumuseţe, Sfânta Masă şi Icoanele Împărăteşti, au fost refăcute şi aşezate la locul lor, iar pictura sfântului lăcaş, începută anul trecut şi realizată în tehnica frescă, e finalizată în proporţie de 50%. Mai sunt de executat circa 400 mp de frescă, iar parohiei i-ar prinde bine o donaţie venită din partea unor binevoitori creştini. 

Încă din anul 2005, ca urmare a programelor filantropice iniţiate de Centrul Eparhial, aici a fost înfiinţat Centrul filantropic “Sfânta Cruce”. La ora actuală, centrul ajută peste 30 de persoane nevoiaşe din cartierul Obor. De asemenea, aici sunt oferite pachete cu alimente şi bunuri de strictă necesitate şi altor persoane cu venituri reduse, din daniile credincioşilor.

În locul unde se află azi cartierul Obor se afla, în urmă cu mai bine de un secol, Oborul de vite al Brăilei. Pe la 1890, Stoica şi Rada Manolache au săpat o fântână aici, la Obor, pentru sătenii şi orăşenii veniţi la târgul de animale, pentru a-şi potoli rumânii setea. Peste o jumătate de secol, exact în acel loc, va fi construită bisericuţa din Obor, să-şi potolească brăilenii setea de Dumnezeu. Potrivit părintelui Gheorghe Marinescu, parohul sfântului lăcaş - care slujeşte la “Sfânta Cruce” din anul 1982 - şi protopop al Brăilei vreme de 35 de ani (1980-2015), nu după multă vreme, în fântâna construită de soţii Manolache a fost găsită a cruce mare de piatră. Acea cruce - mărturie a statorniciei şi credinţei - se află şi astăzi la biserica din Obor, exact în locul în care s-a aflat ea atunci când a fost descoperită.

Sfântul lăcaş a fost construit în anul 1943, din iniţiativa Societăţii Ortodoxe a Femeilor Române. Iniţial, aici a fost ridicat un paraclis care, în 1948, a devenit biserică parohială. De atunci, bisericuţa din Obor a fost refăcută şi mărită de trei ori, pentru că devenise neîncăpătoare pentru mulţimea de credincioşi care veneau să se închine Domnului.

În timp ce alte sfinte lăcaşuri brăilene erau dărâmate cu brutalitate, bisericuţa din Obor a supravieţuit prigoanei comuniste, fiind, însă, “sufocată” de blocurile de beton din vecinătate. De câţiva ani, însă, biserica şi-a redobândit o parte din terenul pierdut şi a reuşit să-şi amenajeze o curte încăpătoare.

Încheiem cu îndemnurile pe care ÎPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, le-a rostit în ajunul Înălţării Sfintei Cruci, când ne chema pe toţi la rugăciune:

“Vă mai amintiţi ce spuneau bunicii noştri? Cel mai minunat imn - rugăciune pentru Sfânta Cruce: «Cruce-n cer, Cruce-n pământ, Cruce-n casă, Cruce-n masă, Cruce-n aşternutul meu de la Bunul Dumnezeu» (..). Îngenunchem, facem o Sfântă Cruce, ne rugăm şi zicem pentru toţi copiii noştri care mâine încep un an nou şcolar: «Totdeauna lucrul tău să-l începi - mamă, tată, copile, dascăle - cu Dumnezeu». Unde-i El cu harul Său, niciun lucru nu e greu”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro