Hotii si gastile de cartier terorizeaza Braila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Hotii si gastile de cartier terorizeaza Braila

Cind este vorba despre situatia infractionala din Braila, statisticile arata bine, realitatea insa arata mai prost. Este o constatare facuta ieri de reprezentantii administratiei locale, in cadrul unei sedinte a Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica asteptata de multa vreme. O constatare pe care nu si-au insusit-o, la modul clar, reprezentantii institutiilor abilitate prin lege sa asigure, sa mentina si sa restabileasca ordinea si linistea publica. Acestia u preferat sa-si prezinte rapoartele cu date statistice linistitoare si sa se plinga de lipsurile de dotare si de personal. Lipsuri reale, dar care nu-l intereseaza pe cetateanul de rind, cind este vorba despre pretentia acestuia de-i fi asigurata o minima protectie imptriva golanilor, a gastilor de cartier si a hotilor. Discutiile au debutat timid, dupa prezentarea succinta a unor programe parteneriale, planuri de actiune sectoriale si statistici, care mai de care mai linistoare, in ideea ca organele de ordine vegheaza. Astfel, raportul Inspectoratului Judetean de Politie, prezentat de comisarul-sef Fanel Arama, cuprinde programe precum "Siguranta ta conteaza" (asta spuneam si noi!), "Sa exmatriculam violenta!", statistici privind cresterea numarului de sanctiuni conraventionale aplicate, sau scaderea numarului faptelor cu autori necunoscuti inregistrate la IPJ, a infractiunilor comise in strada, a infractiunilor de omor si ultraj. Toate acestea dau bine pe hirtie, dar nu schimba cu nimic perceptia omului de pe strada, care vede sau aude despre batai intre grupuri de interlopi, despre atacuri de tip mafiot, trece seara, in drum spre casa, pe linga grupuri de indivizi dubiosi, care stapinesc strada sau cartierul, si nu se simte deloc in siguranta. Este observatia facuta de consilierul judetean PRM Ion Arama, primul care a pus degetul pe rana si care a dat tonul la discutii cu adevarat la obiect. Asta, dupa ce, timp de citeva minute, s-au laudat realizarile politiei s-au exprimat sentimente de satisfactie fata de datele statistice prezentate. Discutiile " pe bune" s-au axat pe mai multe teme:

"80% dintre cetateni vor spune ca nu se simt in siguranta in oras"

Consilierul Arama a fost cel care a pus in discutie adevarata problema, cind este vorba despre siguranta cetateanului: teoria, ca teoria, dar practica ne omoara. Pe unii, la propriu.
* Ion Arama, consilier judetean PRM: "Cifrele indica un progres din punct de vedere al stapinirii fenomenului infractional, insa daca intrebati pe strada cetatenii, 80% dintre ei vor spune ca nu se simt in siguranta in oras. Eu zic ca in aceasta directie trebuie sa actionam foarte energic. Nu stiu cit de multi dintre dvs ies pe strada dupa ora 22-23, sa vedeti cum e pe strazi. Si eu nu ma refer numai gasti de cartier, pentru ca de multe ori este vorba despre gasti de bloc, prin centru, Obor, Hipodrom, Viziru, Plantelor, o sa vedeti asemenea indivizi care consuma alcool, si probabil si droguri, pentru ca altfel nu se explica de ce beau pina la 3 noaptea, si dupa aceea urla ca animalele. E foarte grav ceea ce se intimpla.
Ar trebui ca Politia sa foloseasca mai mult politistii de proximitate, ca foarte putina lume ii cunoaste. Sa mearga si ei pe strada, sa vorbeasca cu tinerii astia care stau in gasti pe la colturi.
* Ionel Avram, consilier judetean PSD, membru ATOP: "S-a constatat o crestere a eficientei actului politienesc. Totusi persista un sentiment de teama in rindul cetatenilor, care se datoreaza prezentei gastilor de cartier. Ar trebui mai multa fermitate din partea politiei prin razii nocturne permanente, perchezitii, ca acest fenomen sa fie descurajat si zonele respective asanate din acest punct de vedere. La rindul ei, Politia Comunitara incepe sa isi faca simtita prezenta in strada, dar poate ar trebui o mai buna repartizare a patrulelor de ordine publica, in special in aceste zone rau famate".
* Gheorghe Bunea Stancu, presedintele Consiliului Judetean Braila - "Spunea cineva ca daca intrebi oamenii pe strada, in procent de 80% vor spune ca nu se simt in siguranta. Probabil ca asa este. Asa cum noi, ca organe alese, sintem judecati dupa rezultate, tot asa si dvs, organele de ordine sinteti judecati dupa perceptia cetateanului privind siguranta personala. Sint mai multe institutii care sint puse sa asigure, sa mentina si sa restabileasca ordinea publica. Ceea ce este important este ca dvs trebuie sa intelegeti ca trebuie sa colaborati - Politia, Jandarmeria si Politia comunitara. Asta este subiectul. Chiar daca, statistic, lucrurile par sa stea bine, exista acele infractiuni marunte, acele intimplari de zi cu zi care s-au inmultit si care-i dau senzatia cetateanului ca nu este in siguranta".
* comisar Costel Arbunea, seful Politiei municipale - "Domnul Arama afirma ca nu exista siguranta in strada, si ca asta ar spune oamenii in proportie de 80%. Ma rog, ma mira asta. In ultimele luni am realizat in zona de la Bariera, Ansamblul Buzarului, Viziru, Calarasi IV, Mogador, o zona de siguranta publica speciala. Asta inseamna ca am dirijat aici mai multe efective, cu predilectie in schimburile 2 si 3, monitorizam acele gasti de cartier, s-au luat masuri pe linia asta, dar faptele comise la vedere nu sint atit de grave, chiar daca se bat intre ei, isi retrag plingerea si efectiv muncim degeaba. Sistemul legislativ vizavi de aceste gasti de cartier este la ora actuala restrictiv pentru politisti si permisiv pentru cei care comit aceste contraventii. Il sanctionezi cu amenda si-ti spune: “da-mi domnule, si 10 milioane, ca oricum nu le platesc!”. Nu are bunuri care sa poata fi executate, il trimitem in debit si sta acolo cinci ani. Daca trimitem la Judecatorie il intreaba daca este de acord sa faca munca in folosul comunitatii si spune nu, trimite iar procesul-verbal la politie. Aceasta lege a fost buna atit timp cit a fost inchisoarea contraventionala in vigoare. De la 3 la 6 luni, pentru fapte mai grave puteam sa facem propuneri si era mai multa siguranta".

"Se fura orice, ziua in amiaza mare, nu numai noaptea"

Unii dintre cei prezenti au vorbit si de problema furturilor, si despre faptul ca se fura orice, de oriunde, la orice ora din zi si din noapte, astfel ca, uneori, ai impresia ca hotii nu se tem de nimeni si de nimic. Consilierul Negru Ionascu a zugravit un tablou halucinant, in care, la Braila - si nu numai - este suficient sa lasi in strada un lucru oricit de mic, sau oricit de mare, ca acesta dispare cit ai clipi din ochi:
*Negru Ionascu, consilier judetean PD - "In toata tara se fura, ca sint la sate sau in oras, se fura nu numai din gospodarii, ci si de pe cimp, productia agricola, tot ce este de furat. Cind se va rezolva odata problema asta o sa vedem in sfirsit un mare progres in Romania. Daca te uiti in jur, nu poti sa plantezi un pom la strada, ca dispare, nu poti face ceva frumos, ca se fura si sint convins ca lucrurile acestea nu se rezolva numai prin educatie, ci cu amenzi. Asta pentru ca omul nu intelege de vorba buna".
* Gheorghe Bunea Stancu - "In intreprinderile care sint limitrofe municipiului este un dezastru, se fura chiar si sina de cale ferata, cu tot cu panouri, n-au nici o treaba hotii. Se ataca magaziile, se fura orice, ziua in amiaza mare, nu numai noaptea. Poate se face ceva, se gasesc solutii impreuna cu Jandarmeria, macar sa mai limitam putin furturile astea. Si in paralel, poate se schimba putin legea si in privinta hotilor de fier vechi. Iau astia capacul de canalizare din centrul municipiului, il sparg, il duce la fier vechi si ia pe el cit un pachet de tigari".
* comisar Costel Arbunea - "Pentru municipiu zicem ca am facut multe activitati de prevenire, constatare, prindere in flagrant, privind furturile din autoturisme. Problema este ca atit pe timp de zi, cit si pe timp de noapte, foarte multi agenti economici sau persoane fizice detinatori de vehicule transport calatori si marfa parcheaza unde-i taie capul. Ii sanctioneaza Politia Rutiera, dar nu li s-au impus anumite locuri de parcare. Noi am identificat niste locatii, iar in parteneriat cu Primaria se pot amenaja niste parcari cu plata, unde sa fie lasate in siguranta masinile. Noi mergem si pe Soseaua de centura, gasim TIR-uri parcate in diverse locuri, adoarme soferul si in 3 ore ii fura si motorina, si rezervele, pentru faptul ca nu avem unde sa-i dirijam".
* Gheorghe Bunea Stancu - "Si eu am sesizat de mult problema cu lipsa unor parcari, la marginea orasului. Consiliul Local, in colaborare cu Serviciul Politiei Rutiere si cu Politia, trebuie sa gaseasca una-doua locatii, poate una pe Radu Negru si una pe Vidin, unde sa se realizeze niste parcari moderne. Acolo o sa poata sa stationeze una, doua, trei ore, cite vor avea nevoie, si poate n-ar fi rau sa existe si un atelier auto, ca sa se remedieze micile probleme, daca este cazul. Exista multi indivizi care conduc masini de 20 de tone si le lasa in fata casei. Asa vor ei, si nu le face nimeni nimic".

"Dati-ne forta financiara si materiala, si va facem tot ce doriti !"

Atit conducerea Politiei municipale, cit si cea a Politiei comunitare s-au plins de problemele de personal, cit si de cele de dotare, care ii impiedica pe oamenii lor sa actioneze atit de eficient, pe cit si-ar dori:
* comisar Costel Arbunea - "Politistii de proximitate nu sint politisti de patrulare, pe timp de noapte. Ei au alte activitati relatia cu cetateanul, cu diferite institutii, cu scolile din cartier. Pentru patrulare exista dispozitivul de siguranta publica, la care la ora actuala avem un deficit de peste 40 de lucratori, pentru ca in momentul in care s-au facut incadrari, multi au fost trimisi in mediul rural, pentru a acoperi aceasta zona unde sint probleme. Asteptam luna decembrie, cind vine noua promotie de agenti, sa acoperim acest deficit si in functie de asta sa marim numarul de patrule pe linie de siguranta publica in municipiu si sa fim mai eficienti"
* Traian Jipa, directorul Politiei Comunitare Braila: "Organigrama institutiei e de 594 de functii, din care 300 functii de guarzi, 270 functii publice de executie si 12 functii de conducere. Din acestea sint ocupate acum 181 functii de guarzi, care pazesc 43 de obiective din care 39 ale Primariei si avem si 78 agenti de politie comunitara. Activitatea noastra e limitata datorita posibilitatilor financiare si de incadrare. Conform OG 1/2005 posturile de functionari publici, adica de agenti de Politie comunitara, sint blocate, asadar nu ne putem desfasura activitatea conform regulamentului de organizare si fuctionare aprobat de CLM. Si din punct de vedere al dotarii stam foarte prost. Avem o singura masina, nu avem armament propriu, avem contracost de la Politia Judeteana. Eu sper ca saptamina asta, prin grija primarului, o sa achizitionam si armament modern. Daca se va da drumul la angajari, cu 270 de oameni pot sa fac 70 de patrule pe 24 de ore, pe raza municpiului, ceea ce ar fi enorm. Astfel, am scuti Politia municipala de a efectua ordine publica, putind sa se concentreze mai mult pe partea de solutionare a reclamatiilor penale. Dati-ne forta financiara si materiala, si va facem tot ce doriti ".

"Stiu ca inca nu avem legislatia corespunzatoare sa ii punem cu botul pe labe"

Prefectul Nicolae Mitroi a avut citeva comentarii inedite, pe tema violentei din strada si din scoli. El este de parere ca infractorii de azi sint elevii carora li s-au permis comportamente neadecvate, pina mai ieri. In opinia acestuia, de vina pentru violenta din scoli si modul de comportament extrascolar inadecvat al unora dintre elevii braileni sint si profesorii. Acesta a explicat ca, din punctul sau de vedere cel putin, profesorii nu se mai fac respectati ca pe vremuri: "Eu nu las in afara raspunderii nici un cadru care nu actioneaza in afara scolii. Unele cadre didactice nu mai impun respectul cuvenit. Pe vremea mea, tremuram daca ma intilneam cu profesorii pe strada dupa ora 20". Cu toate acestea prefectul a tinut sa precizeze ca restul de vina il poarta chiar elevii, care, in multe cazuri, provin din familii dezorganizate, si care nu au fost invatati ce este acela bunul simt sau educatia, si care acum s-au transformat in niste rebuturi ale societatii: "Nu trebuie sa ii lasam pe elevi sa batjocoreasca profesorii. Nu este normal.... Acele cazuri de violenta in scoli pe care acum le au in vedere politistii, jandarmii, sint rebuturile unei educatii pe care trebuia sa o primeasca in copilarie. Daca ei provin din familii care nu ofera un cadru prosper educatiei, trebuia sa se ocupe scoala de asta. De aceea, scoala trebuie sa isi ia rolul in serios. Sa nu vorbim numai de proiecte, programe de monitorizare. Supravegherea si educatia lor trebuie facuta in fiecare zi, pas cu pas. Trebuie sa actionam la fiecare ora pe tema asta". Prefectul a recunoscut ca datorita lipsei de finantare si a dotarilor slabe, nici organele abilitate nu pot interveni asa cum ar trebui pentru a descuraja violenta in scoli, sau pe cea a elevilor in fara acestor institutii: "Stiu ca sint probleme cu acoperirea necesarului de oameni, cu finantarea, cu legislatia, sint destule probleme. Parerea mea e ca noi trebuie sa abordam aceasta problema cu mijloacele pe care le avem in cadrul legislatiei actuale. Stiu ca inca nu avem legislatia corespunzatoare sa ii punem cu botul pe labe, dar trebuie sa actionam asupra gastilor de cartier care terorizeaza printre altele si scolile, sa ii descurajam. Prezenta noastra in acele zone trebuie sa se faca simtita si sa insemne ceva".
Chiar daca discutiile nu au dus la identificarea de solutii miraculoase, pentru rezolvarea problemelor legate de situatia infractionala din judet, intilnirea ATOP a fost una benefica, fie si pentru faptul ca i-a adus fata in fata pe toti factorii implicati si s-a discutat cu cartile pe masa despre realitatea din teren si despre perceptia cetateanului privind lipsa sigurantei, in strada. Nu de alta, dar de statistici triumfaliste sintem satui, si ele oricum nu mai pacalesc pe nimeni, decit, poate, pe sefi de la Bucuresti, unde se raporteaza aceste date. Dincolo de partea teoretica, insa, sefii administratiei publice par insa constienti ca, in fata cetateanului caruia, peste doi ani ii vor cere votul, nu conteaza statisticile, sau declaratiile linistitoare ale autoritatilor, ci ceea ce simte pe pielea lui, cind iese in strada. Cert este ca s-au cautat si s-au gasit posibile solutii pentru probleme punctuale, precum o mai buna dotare a Politiei comunitare, infiintarea unor parcari moderne la margine de oras, realizarea de patrule mixte Politie- Jandarmerie- Politie comunitara care sa umble prin oras, monitorizarea in comun a unor cartiere rau-famate. Toate acestea, puse in practica, pot reduce, fie si cu putin, sentimentul de insecuritate al braileanului. Si un alt lucru demn de mentionat: la sedinta ATOP au fost prezenti toti sefii administrativi din Braila, incepind cu prefectul Nicolae Mitroi, continuind cu presedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, cu primarul Constantin Cibu si terminind cu consilieri locali si judeteni, dovada ca, in sfirsit, acestia iau in serios probleme pe care, pina de curind, multi le tratau ca fiind doar "exagerari ale presei".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro