Astfel, in perioada 2006 - 2007, sesizarile inregistrate la nivelul Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Braila au scazut cu 39%, iar in primele 5 luni ale anilor 2007 si 2008 cu 8,5%. O atentie speciala a fost acordata contracararii acestui fenomen in zona Cartierelor Obor si Hipodrom, zone in care se savirsesc cu predilectie furturile din auto, in general si, in special, prin modul de operare: spargerea geamului si folosirea de chei potrivite. Acest fenomen se manifesta cu preponderenta in mediul urban, intr-un procent de 97%, iar diferenta se regaseste in mediul rural. "Ca urmare a inregistrarii in evidentele Inspectoratului de Politie al Judetului Braila a unor cauze cu autori necunoscuti privind infractiunea de furt din autoturisme, politistii braileni doresc sa sensibilizeze cetatenii pentru a constientiza ca bunurile proprii trebuie sa fie, in primul rind, asigurate de acestia. In cadrul criminalitatii stradale, problematica furturilor din auto este o problema sociala care afecteaza calitatea vietii, in special a celei urbane, generind sentimentul de insecuritate in rindul populatiei. Teama de infractiuni este o consecinta nu numai a victimizarii, a experientei cu delincventa reala, ci si a criminalitatii percepute, care, la rindul ei, genereaza efecte psihologice, comportamentale, psihosociale si economice. La nivelul IPJ Braila, pe acest segment de criminalitate, fenomenul este tinut sub control, fiind evidenta scaderea cu 8,5% a furturilor din auto sesizate, in primele 5 luni ale anului 2008, fata de aceeasi perioada a anului 2007", a precizat subinspector Jenel Sogor, purtator de cuvint al Politiei brailene.
Din analiza modurilor de operare utilizate de persoanele suspecte a rezultat ca in 48% din cazuri a fost utilizata spargerea geamului, urmata de folosirea de chei potrivite, 23% din cazuri, si prin demontare subansamblelor, 22%. Principalele categorii de bunuri vizate de infractori sint radiocasetofoanle auto si GPS-urile, in 29% din cazuri, detectoarele radar - 27%, documente si bani - 12%, baterii acumulator - 6% din cazuri. Din totalul furturilor din autovehicule savirsite stradal, intr-un procent de 13,5% autorii au fost prinsi in flagrant de politisti.
Pentru a preveni acest tip de furturi, oameni legii recomanda brailenilor sa-si asigure autoturismul si sa nu lase cheile in contact, chiar daca pleaca de linga el doar citeva minute. De asemenea, sa evite sa lase autoturismul nesupravegheat, cu usile neasigurate sau geamurile deschise si sa nu lase la vedere bunuri de valoare, posete, borsete, genti voluminoase, telefoane mobile, detectoare radar, camere video, casetofoane auto, acte de identitate, permisul de conducere, actele de inmatriculare ale autoturismului, carti de credit, ordine de plata etc. Nu in ultimul rind, proprietarilor li se recomanda sa apeleze la serviciile firmelor specializate care comercializeaza si monteaza sisteme de alarma si antifurt.