Mergi la conţinutul principal

Hotelul «Traian», sub asaltul forţelor de intervenţie ale Brăilei

Toate instituţiile cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă au trimis, ieri, echipe de intervenţii în hotelul "Traian" şi în Piaţa Poligon. Autospeciale ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă sau ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă, maşini ale Poliţiei şi Jandarmeriei au sosit în zonă cu sirenele şi girofarurile aprinse, provocând oarece rumoare în rândul trecătorilor. Nu a fost cazul de panică, însă, deoarece totul s-a rezumat la un exerciţiu uzual, pus în scenă de ISU "Dunărea" Brăila, a cărui temă s-a axat pe lichidarea unui incendiu izbucnit la etajul cinci al hotelului "Traian" şi salvarea turiştilor şi personalului surprins în incinta clădirii. Pentru ca totul să fie cât mai veridic, a fost folosită inclusiv autoscara aflată în dotarea ISU, pe care s-a făcut o demonstraţie de salvare de la înălţime a unei persoane surprinse de flăcări. Mai mulţi "răniţi" au fost scoşi din hotel şi pe la parterul clădirii, unii pe tărgi, alţii pe propriile picioare, fiind preluaţi apoi de echipaje ale SMURD, Ambulanţei sau Crucii Roşii, care au participat, de asemenea, la exerciţiul de ieri. Primul ajutor a fost acordat într-un cort gonflabil, ce a fost instalat în timp real chiar în spatele hotelului "Traian".
După ce pompierii, personalul SMURD, Ambulanţa şi Crucea Roşie au arătat cât de repede pot acţiona pentru salvarea unor persoane surprinse într-o clădire afectată de incendiu, a venit rândul echipei de descarcerare a ISU să simuleze intervenţia la un accident rutier. În scenariul exerciţiului a fost prevăzut un incident soldat cu răsturnarea unui autoturism şi prinderea între fiare a ocupanţilor. Cei de la Descarcerare s-au ocupat cu scoaterea "răniţilor" din maşina avariată, iar echipele de prim-ajutor au intrat din nou în acţiune. Odată marcat şi acest moment, s-a trecut la penultima operaţiune din cadrul aplicaţiei, şi anume neutralizarea unui pachet suspect ce căzuse din maşina accidentată. Aici a fost rândul unei echipe specializate a Direcţiei Judeţene de Informaţii să îşi demonstreze abilităţile. Îmbrăcaţi în echipamente de protecţie, specialiştii în dezamorsări încărcături explozive au ridicat cu grijă pachetul suspect, l-au scanat cu un aparat special, apoi l-au detonat, folosind o mică încărcătură de trotil.
În fine, ultima intervenţie a exerciţiului de ieri a implicat aterizarea unui elicopter SMURD, solicitat să preia un rănit. De obicei, elicopterele dotate cu echipament sanitar aterizează pe platoul de lângă Stadionul Municipal. De această dată, fiindcă exerciţiul s-a derulat în centrul vechi al oraşului, elicopterul SMURD venit de la Galaţi a fost direcţionat să aterizeze pe un teren acoperit cu asfalt, de lângă Zona Liberă, pe malul Dunării. Cum, însă, asfaltul de pe terenul respectiv nu a mai fost reparat de ani de zile, un nor uriaş de praf şi de pietriş s-a ridicat în văzduh, în momentul când elicele elicopterului s-au apropiat de sol. Toţi cei care aşteptau aterizarea s-au ferit cum au putut, inclusiv prefectul Mădălina Cochino, care a participat la primul exerciţiu de acest gen, de când a fost numită în funcţie. Trecând peste respectivul incident, prefectul Cochino a declarat, la final, că astfel de exerciţii coordonate de ISU sunt benefice pentru instruirea personalului şi că ar trebui organizate mai des. La rândul său, lt. col. Ion Cristian, inspectorul şef al ISU Brăila, s-a declarat mulţumit de felul cum s-au descurcat subordonaţii săi şi instituţiile care au colaborat la derularea aplicaţiei, apreciind că toţi participanţii merită calificativul "Foarte bine". La exerciţiu au asistat şi primarul Aurel Simionescu şi preşedintele Consiliului Judeţean, Ionel Epureanu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro