* consilierii județeni au aprobat, joi, concesionarea prin licitație a Hotelului și Restaurantului Tineret (Calea Călărașilor nr. 52) * este vorba despre o concesionare pe 49 de ani, timp în care viitorul investitor trebuie să reabiliteze prin fonduri proprii clădirea și să o doteze astfel încât acolo să funcționeze un hotel de minim 3 stele * prețul de pornire a licitației pentru redevența este de 1.900 euro pe lună
Hotelul Tineret va fi scos la licitație pentru a fi reabilitat și repus în circuitul turistic al Județului Brăila. Este vorba despre un proiect de hotărâre aprobat, joi, de consilierii județeni. Aceștia au spus ”DA” concesionării prin licitație a imobilului situat în Municipiul Brăila, Calea Călărașilor nr. 52 (parțial, pentru că Hotel și Restaurant Tineret este parte din Casa Tineretului), corpurile F, G și etajul superior al corpului D. Totul pentru funcționarea unei structuri de primire turistică, inclusiv cu funcțiune de alimentație publică, de minim 3 stele (hotel și restaurant), aflat în domeniul privat al Județului Brăila și administrarea Consiliului Județean Brăila. Așa cum redactorii ”Obiectiv – Vocea Brăilei” au anunțat încă de la vremea respectivă, în aprilie 2020 consilierii județeni au aprobat studiul de oportunitate în vederea concesionării acestui imobil prin licitație, pentru o perioadă de 49 de ani și o redevență de la care se pornește licitație de 1.900 euro/lună. Iar în ședința de la finele lunii octombrie, s-a mai făcut un pas în acest sens.
După cum reiese din referatul de aprobare a proiectului, imobilul are un regim de înălțime de subsol plus parter plus patru etaje. Are o suprafață construită desfășurată de 2.623 mp și o suprafață utilă totală de 2.062,10 mp compusă din: subsol – 242,42 mp, parter – 465,71 mp, etaj 1 – 374,05 mp, etaj 2 – 363,73 mp, etaj 3 – 580,43 mp, etaj 4 – 35,76 mp. De asemenea, un teren pentru parcare de 185 mp (terenul aflat sub clădire este în cotă indiviză).
”Întrucât acest imobil este în prezent neutilizat, concesionarea și exploatarea sa de către cei interesați precum și realizarea unor investiții în vederea îmbunătățirii aspectului edilitar în zonă este oportună și necesară, pentru ridicarea gradului de civilizație și confort al comunității și pentru o dezvoltare durabilă a județului Brăila”, se precizează în raportul de specialitate al proiectului.
Din același document aflăm că viitorul concesionar va efectua pe cheltuiala sa toate lucrările de reparații, modernizare și dotare pentru clasificarea hotelului la categoria de minim 3 stele, fără a implica resurse financiare, umane, logistice din partea autorității publice locale, precum și obținerea brevetelor de turism și a avizelor necesare, inclusiv cele de apărare împotriva incendiilor. Iar după expirarea perioadei de concesiune, acesta va preda concedentului imobilul, cu investiția efectuată și întreținută la parametrii tehnici corespunzători funcționării, fără nicio pretenție de despăgubire de către concedent, gratuit și liberă de orice sarcini. De reținut că durata de 49 de ani a concesiunii devine valabilă de la momentul semnării contractului.
Prin acest demers, CJ Brăila precizează că urmărește promovarea prin turism a județului, dezvoltarea economică, ridicarea nivelului de trai, crearea de noi locuri de muncă, oferirea de servicii de calitate pentru turiști, exploatarea eficientă a infrastructurii turistice nefolosite în prezent, reabilitarea, amenajarea, dotarea și exploatarea infrastructurii turistice, fără resurse financiare din partea administrației etc.
Chiriac: «Așteptăm ofertanții»
Cu această ocazie, consilierii au aprobat și documentația de atribuire (inclusiv forma contractului) în vederea concesionării imobilului, precum și planul de încadrare în zonă a clădirii. Totodată, au aprobat și componența Comisiei de evaluare a ofertelor pentru concesionare. Este vorba despre cinci membri titulari: Marcela Țiripa (președinte), Mihaela Căpățînă (secretar), Sorina-Mioara Manole (membru), Loredana Croitoru (membru), Cristina Irimia (membru), toți consilieri superiori DAPEB. De asemenea, trei membri supleanți: Carmen Solomon (înlocuitor președinte), Maria Gurgu (înlocuitor secretar) și Camelia Țipan (înlocuitor membru), și aceștia consilieri superiori DAPEB.
În timpul ședinței, consilierul județean PNL Brăila Alexandru Bucălău a intervenit la acest proiect pentru a-i solicita lămuriri suplimentare președintelui CJ Brăila, Francisk Chiriac, în legătură cu modul în care s-a stabilit prețul de pornire a licitației pentru redevența lunară.
”În urma unei evaluări cu un evaluator acreditat. Am făcut evaluarea acelui imobil. Este prețul minim de pornire al licitației. Ceilalți colegi consilieri știu că în mandatul trecut am aprobat acest proiect. Și în urma evaluarii a ieșit acel preț pe care l-am convenit cu toții. Mergem la concesiunea acelei clădiri pentru a se face efectiv hotel de 3 sau 4 stele, plus restaurant și așa mai departe. Dar aveți raportul de evaluare”, a venit răspunsul președintelui.
Ulterior, proiectul a fost aprobat cu unanimitate de voturi.
Contactat în legătură cu acest subiect, Chiriac și-a exprimat dorința că vor exista mai mulți doritori să investească în Hotelul Tineret din Brăila.
”Așteptăm ofertanții, doritorii. Este prețul minim de pornire cel din proiectul de hotărâre. Și probabil că vor licita mai mulți. Dar nu se poate adjudeca cu o ofertă sub acest preț. Noi o să îi dăm drumul. Trebuie să facem dispoziție. Comisia de licitație. Punem caietul de sarcini. O să fie public. O să se înscrie toată lumea care dorește. Trebuie să depună cauțiunea pentru caietul de sarcini. Este o procedură pe care o vom urma”, a explicat Chiriac.