Primaria nu a primit, inca, un raspuns concret la propunerea de colaborare inaintata catre organizatia de protectie a animalelor "Vier Pfoten", careia i-a solicitat sa se ocupe de sterilizarea ciinilor maidanezi de pe raza municipiului Braila. "Deocamdata, nu avem un raspuns din partea dumnealor. Din cite am inteles, cei de la “Vier Pfoten” definitiveaza zilele acestea planul de actiune pentru municipiul Bucuresti, iar dupa aceea vor analiza si propunerea Brailei. Speram sa inceapa treaba si la noi, concomitent cu capitala", ne-a declarat viceprimarul Doinita Corban. Aceasta a precizat ca Primaria nu renunta la colaborarea cu Asociatia de Protectie a Mediului si Animalelor "Horez", careia i s-a concesionat serviciul de ecarisaj din toamna anului 2006. "Monitorizam activitatea acestora si putem spune ca, in momentul de fata, fac investitii pentru marirea capacitatii de cazare a ciinilor capturati. Suprafata padocurilor va fi marita, astfel incit sa poata fi tinuti in adapostul de la Lacu Sarat un numar dublu de exemplare, adica 6-700, fata de 300, citi se puteau gazdui pina in prezent", a adaugat viceprimarul. Doinita Ciocan spune ca avind in vedere situatia tot mai critica din municipiu, ii va solicita lui Horez sa intensifice ritmul de capturare a ciinilor. "Actiunea trebuie facuta centralizat, pe cartiere, fiindca animalele s-au adunat in grupuri mari si sint foarte periculoase, in special pentru batrini si copii. Totodata, trebuie ecarisata de urgenta statiunea Lacu Sarat, unde vin oameni din toata tara, iar impresia lasata de numarul mare de maidanezi este o carte de vizita foarte proasta".
Vasile Horez, administratorul adapostului de ciini de la Lacu Sarat, se arata interesat de continuarea contractului cu Primaria chiar daca, spune el, tariful pentru cazarea ciinilor a ramas neschimbat de anul trecut, cifrindu-se la 100 lei pe luna, pe cap de animal. "Pina la 1 august, intentionam sa marim capacitatea adapostului la 1.000 de capete. Deocamdata, am executat o platforma asfaltata, in suprafata de 360 mp, pe care urmeaza sa montam gardurile din plasa ce vor forma padocurile. Intre timp, vom incerca sa ridicam si ritmul de capturare a ciinilor, desi va fi complicat, fiindca se gasesc foarte greu oameni pentru meseria asta. In momentul de fata, avem angajati patru hingheri, iar unul dintre ei a fost muscat rau de un ciine, chiar azi (ieri n.n.), pe faleza", ne-a declarat Horez.
Spre deosebire de "Vier Pfoten" care sterilizeaza ciinii si ii elibereaza din nou in teritoriu, contractul dintre Horez si Primarie prevede ca animalele sint capturate si tinute in adapost, pina cind mor din cauze naturale.