Mergi la conţinutul principal

GALERIE FOTO/VIDEO Hora Unirii, cu obiceiuri vechi dar și reguli noi la Brăila

* ceremonia s-a ținut, ca de obicei, în fața bustului domnitorului Cuza, din intersecția bulevardului Cuza cu Calea Călărașilor * circa 1000 de persoane au fost de față, iar zona s-a dovedit cam neîncăpătoare pentru toți cei care au vrut să se prindă în hora unirii * mai nou, grupurile partidelor politice și-au putut depune coroanele de flori la monumentul lui Cuza abia la sfârșitul manifestărilor

 

Vremea însorită și ceva mai caldă decât în zilele precedente ar fi putut fi un motiv în plus pentru brăileni să participe la manifestările organizate cu ocazia Zilei Unirii, mai ales că, de acum, această sărbătoare se înscrie în rândul zilelor libere oficiale. Totuși, doar circa 1000 de oameni s-au adunat în intersecția bulevardului Cuza cu Calea Călărașilor, acolo unde se află de câțiva ani bustul domnitorului Unirii, Alexandru Ioan Cuza. De altfel, chiar dacă ar fi fost mai mulți brăileni care ar fi vrut să asiste, zona s-ar fi dovedit neîncăpătoare și improprie unei ceremonii de mare amploare. “Grosul” celor prezenți a fost reprezentat, ca de obicei, de membrii ai partidelor politice, oficialitățile locale și județene, militarii veniți să defileze, câteva grupuri de elevi aduse în mod organizat de cadrele didactice. Au fost, totuși, și numeroși cetățeni care au venit, pur și simplu, să participe la sărbătoarea micii uniri.

 

Manifestarea a început, ca de obicei, cu oficierea unei slujbe religioase și cu discursul prefectului aflat în funcție, Mădălina Cochino. A urmat apoi un scurt dar apreciat spectacol artistic oferit de Muzica Militară a Garnizoanei Brăila și de Ansamblul Pandelașul al Casei de Cultură a Municipiului Brăila. Solista Maria Ciocan a înviorat atmosfera cu câteva melodii populare, iar dansatorii mari și mici ai ansamblului, îmbrăcați în costume tradiționale, au dat culoare spectacolului cu o coregrafie specific românească.

 

După scurtul program artistic, a urmat depunerea de coroane de flori la monumentul lui Cuza. Spre deosebire de anii trecuți, acest moment nu s-a mai lungit prea mult, deoarece, după cum ne-a explicat Camelia Gușatu, directorul Direcției de Cultură a Primăriei Brăila, în conformitate cu o Hotărâre de Guvern adoptată recent, în timpul manifestărilor propriu-zise nu mai pot depune coroane decât instituțiile reprezentative ale comunității. Este vorba, în ordine, despre Primărie, Consiliul Județean, Prefectură și instituțiile de forță - Armata, Poliția, Jandarmeria, Poliția de Frontieră, Penitenciarul. Celelalte grupuri, cum ar fi reprezentanții partidelor politice, ale instituțiilor statului sau ale diferitelor organizații, pot depune florile la finalul ceremoniei.

Așadar, de data aceasta, după momentul succint al omagiului adus domnitorului Unirii de către Primărie, CJ, Prefectură, Armată, Poliție și celelalte instituții din structura ordinii publice, s-a trecut la defilarea militarilor, pe acordurile unui marș intonat de fanfara Garnizoanei, apoi a avut loc tradiționala Horă a Unirii, la care s-au prins deopotrivă politicieni și simplii cetățeni prezenți la manifestare. Au intrat în horă, ca de obicei, primarul în funcție, Marian Dragomir, prefectul Mădălina Cochino, președintele CJ, Francisk Chiriac, dar și câțiva dintre noii parlamentari ai Brăilei, precum, Emilia Meiroșu, Nicu Niță sau Mihai Ruse. O absență notabilă a fost cea a fostului primar al Brăilei, Aurel Simionescu. Cum era de așteptat, locul de derulare al manifestării s-a dovedit cam neîncăpător pentru toți cei care ar fi vrut să se prindă în horă.

După ce s-a oprit hora unirii, și-au putut depune coroanele de flori partidele politice și oricine a mai vrut să facă acest gest.

Un alt moment devenit deja o tradiție la Brăila a avut loc tot la finalul ceremnoniei, când câțiva militanți pentru unirea Basarabiei cu România au agitat pancarte și au strigat lozinci, precum “Basarabia e România”, “Chișinău și București, două inimi românești”, sau “Putin/Dodon nu uita, Basarabia nu e a ta!”.

Pe parcursul manifestărilor, între orele 11.00 și 12.00, traficul rutier a fost întrerupt în zonă, circulația fiind deviată pe bulevardul Independenței.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro